Ветроходът Калиакра ще бъде основно ремонтирана, за да може отново

...
Ветроходът Калиакра ще бъде основно ремонтирана, за да може отново
Коментари Харесай

Възстановяват учебния кораб Калиакра

Ветроходът " Калиакра " ще бъде главно ремонтирана, с цел да може още веднъж да плава. Заради неналичието на пари за поддръжка и заплати за екипажа, дълго време баркентината беше прикована на пристанището във Варна. Отпуснати са 200 000 лв. за ремонт на ветрохода. Добрата вест идва в навечерието на 40-та годишнина на кораба.

Ветроходът “Калиакра ” е издигнат особено за образование на практиканти, които прохождат в нелеката моряшка специалност. Баркентината е освен това от образователен транспортен съд. Тя е дипломат на България във всяко пристанище, където дебаркира. За жал макар оценките и престижа, които е донесла на страната ни, “Калиакра ” от години е прикована към кея и като че ли беше забравена. Сега има лъч вяра. За 40-та си годишнина ветроходът ще бъде ремонтиран, с цел да може още веднъж да плава.

" След като се ремонтира “Калиакра ” ще можем да я сложим да се вижда на Морска гара ", изясни Денчо Добрев, шеф на БМКЦ.

- Българска национална телевизия: И с изключение на, че ще радва хората какво още ще се случи с нея?

- Денчо Добрев: Надявам се учебните заведения и университетите да намерят дотации, с цел да могат да покрият разноските за курсистите, студентите и учениците да си създадат плавателните практики ".

" Ако вози практиканти, може самичък да си покрива разноските. Поне разноските да си покрива, да не приказваме за облага, по нататък и това може да стане ", сподели първият капитан на УВК “Калиакра ” Тома Томов.

Освен за образование " Калиакра " може да се употребява и за празнични събития. Но с изключение на ремонта, ще би трябвало да се реши още един проблем.

" Няма разполагаем екипажи, които да познават кораба и да могат да извършват своите функционалности там, т.е. екипаж би трябвало да се приготви. Трябва да се подберат хора, да има тренировки, да има образование, с цел да се научат и да станат настоящ екипаж. Това не става за месец-два, това става най-малко за година-година и нещо, с цел да отсее хората с благоприятни условия ", добави още Тома Томов.

Класов ремонт на кораба се прави на всеки 5 години. Ще бъдат сменени всички уреди и системи за сигурност и ще се освежи, с цел да засияе баркентината с цялостния си искра. И единствено след няколко месеца красивата “Калиакра ” още веднъж ще радва варненци и гостите на града.

" Аз съм може би малко развален в това, само че първата ми работа ще бъде да огледам и да намеря недостатъци, ха-ха-ха ", сподели Тома Томов.

За тези 40 години на борда на “Калиакра “ са се обучили над 3000 студенти и възпитаници от разнообразни морски специалности. На баркентината се построяват характери на моряци, които са потвърдили, че могат да плават без боязън, само че и да почитат мощта на морето.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР