Ветроходът Калиакра ще бъде основно ремонтиран, а целта е отново

...
Ветроходът Калиакра ще бъде основно ремонтиран, а целта е отново
Коментари Харесай

Ветроходът Калиакра ще плава отново

Ветроходът " Калиакра " ще бъде главно ремонтиран, а задачата е още веднъж да плава. Добрата вест идва в навечерието на 40-та годишнина на кораба.

Въпреки оценките и престижа, които е донесла на страната ни, “Калиакра ” от години е прикована към кея, а повода е липса на пари за поддръжка и заплати за екипажа, оповестява Българска национална телевизия.

Сега обаче са отпуснати 200 000 лв. за ремонт на ветрохода.

Класов ремонт на кораба се прави на всеки 5 години. Ще бъдат сменени всички уреди и системи за сигурност и ще се освежи, с цел да засияе баркентината с цялостния си искра. И единствено след няколко месеца красивата “Калиакра ” още веднъж ще радва варненци и гостите на града.

Ветроходът “Калиакра ” е издигнат особено за образование на практиканти, които прохождат в нелеката моряшка специалност. Баркентината е освен това от образователен транспортен съд. Тя е дипломат на България във всяко пристанище, където дебаркира.

За 40 години на борда на “Калиакра “ са се обучили над 3000 студенти и възпитаници от разнообразни морски специалности.

Но с изключение на ремонта, ще би трябвало да се реши още един проблем, показва първият капитан на кораба Тома Томов.

По думите му сега няма разполагаем екипажи, които да познават кораба и да могат да извършват своите функционалности

Трябва да се подберат хора, да има тренировки, да има образование, с цел да се научат и да станат настоящ екипаж, уточни Томов и посочи, че това не става за месец-два, а са нужни година-година и нещо.

" Надявам се учебните заведения и университетите да намерят дотации, с цел да могат да покрият разноските за курсистите, студентите и учениците да си създадат плавателните практики. Ако вози практиканти, може самичък да си покрива разноските. Поне разноските да си покрива, да не приказваме за облага, по нататък и това може да стане ", споделя първият капитан на УВК “Калиакра ” Тома Томов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР