Ветото на президента върху актуализацията на бюджета, свързана с финасирането

...
Ветото на президента върху актуализацията на бюджета, свързана с финасирането
Коментари Харесай

Депутатите гласуват ветото върху финансирането на партиите

Ветото на президента върху актуализацията на бюджета, обвързвана с финасирането на партиите, влезе през днешния ден в пленарна зала. Миналата седмица предстоящо бюджетната комисия отхвърли ветото и прегласува законопроекта. С него се позволява отвореното финансиране на политическите партии, както от юридечески, по този начин и от физически лиза. Отпада и таванът на сумата, която избрана компания може да подари на партия. По този метод се отваря пътят на безлимитното финансиране от бизнеса. Президентът върна текстовете точно с предизвестието, че ще създадат партиите абсюлотни подвластни от бизнеса и ще дадат опция ръководещите да рекетират компаниите, които пък желаят да вземат участие в публични поръчки да вземем за пример. В претекстовете си президентът показва, че финансирането от юридически лица и еднолични търговци основава нова изобилна хранителна среда за корупция.
Българска социалистическа партия оповестиха, че изцяло поддържат претекстовете на президента и ще поддържат ветото. Социалистите предизвестиха, че с отвореното финансиране ще се върнат мутренските времена от началото на 90-те, когато имаше страна в страната.
ГЕРБ обясниха по какъв начин причините на президента са лицемерни.
Движение за права и свободи ще гласоподават срещу ветото и това е предстоящо, защото предлагането за отворено финансиране на партиите е тяхно.
Патриотите се разделиха по тематиката. НФСБ и „ Атака “ обявиха, че най-вероятно ще гласоподават още веднъж актуализацията на бюджета, а Вътрешна македонска революционна организация заяви, че ще поддържа ветото.
Днес в програмата на Народното събрание е и окончателното разискване на измененията в Изборния кодекс. Вчера правната комисия поддържа предлагането на ГЕРБ за анулация на машинното гласоподаване единствено за локалните избори, като го върна за парламентарните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР