Ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за

...
Ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за
Коментари Харесай

Глобите за дивото къмпингуване ще влязат в сила от 2021 г

Ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие беше отхвърлено от комисията по районна политика. Председателят й Искрен Веселинов (в средата) е един от създателите на оспорваните текстове

© Велко Ангелов Президентът Румен Радев няма да може да убеди болшинството от депутатите в Народното събрание, че не би трябвало да се лимитира прекалено така наречен диво къмпингуване. Държавният глава наложи несъгласие върху промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, с които се вкарват по-високи санкции за обтягане на палатки и слагане на каравани в нерегламентирани места. Проблемът съгласно него е, че регламентираните са мощно лимитирани.

Народните представители в парламентарната комисия по районна политика отхвърлиха ветото в сряда. Надделяха депутатите от ГЕРБ, патриотите - ръководителят на комисията Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация е един от вносителите на текстовете и Движение за права и свободи - с общо 13 гласа против шест от Българска социалистическа партия в поддръжка на Румен Радев. Според Веселинов новите санкции ще влязат в действие едвам през 2021 година Дотогава местата за къмпингуване и изискванията за тяхното потребление ще би трябвало да бъдат избрани с разпоредба, направена от министерствата на районното развиване, туризма, околната среда и земеделието, след което ще има едногодишен гратисен интервал без наказания. Той твърди, че регламентирането се налагало и поради огромните разноски на общините за разчистване след свободното къмпингуване. Веселинов даде за образец община Шабла, която харчела за задачата по 100 000 лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дора Янкова от Българска социалистическа партия изиска да се поддържа ветото, с цел да се успокои обществото. От няколко седмици екологични организации и жители стачкуват в центъра на столицата с гледище президентът да върне измененията за ново гласоподаване. Част от тях - обединена група " Бетономорие " имаха и представител на съвещанието на комисията по районна политика в Народното събрание. Да се организира логичен спор в къси периоди сред цивилен организации и специалисти, предложи Мирослава Попова, откакто изиска ветото да бъде признато. И помоли да не се уличава " едно съсловие като единствен унищожител на Черноморието, което всички обичаме. " Тома Белев от Асоциацията на парковете в България обърна внимание, че е редно изискванията и местата за къмпингуване да се дефинират в закона, а не в разпоредба. Освен това той съпостави данни, съгласно които в профилираните карти не са отразени правилно всички плажове в страната, а 70% от нанесените дюни попадали в частни парцели.

В понеделник обмудсманът Мая Манолова сподели, че в случай че ветото на президента бъде преодоляно, тя ще сезира Конституционния съд. Според нея промените нарушават правото на хората на свободно напредване.

Окончателното гласоподаване по ветото в пленарната зала не е планувано в дневния ред на Народното събрание за тази седмица, само че може да бъде добавено на следващия ден или вдругиден. За потвърждаването на текстовете във типа, в който са признати са нужни гласовете на най-малко 121 депутати, които ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите имат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР