Ветеринарният лекар към свинекомплекса в село Белозем д-р Зорница Желева

...
Ветеринарният лекар към свинекомплекса в село Белозем д-р Зорница Желева
Коментари Харесай

Ветеринар от Белозем прогони инспектори с лъжа за африканска...

Ветеринарният доктор към свинекомплекса в село Белозем доктор Зорница Желева е отказала да пусне инспектори от РИОСВ-Пловдив в стопанството, под претекст, че там има огнище на африканска чума по свинете. Истината е, че дамата излъгала, с цел да прикрие съществено нарушаване по Закона за запазване на околната среда. За него обаче се схваща по-късно, излиза наяве от отчет за осъществена инспекция на фермата.

На 7 юли тази година специалисти от екоинспекцията отишли на планова инспекция на Свинеферма " Белозем №2 ", която е най-голямата в област Пловдив. Целта на визитата била реализиране на настоящ надзор на активността на обекта. Според предварителна информация от 29 юни 2021 година, издадена от Областна дирекция по сигурност на храните, в Регионална инспекция за опазване на околната среда имали информация, че във въпросната свинеферма се отглеждат 4198 прасета.

На база тази численост стопанството наложително би трябвало да има издадено сложно позволение от Министерство на околната среда и водите. Документът е по отношение на контрола върху нормите за възможни излъчвания на замърсяващи субстанции, които е допустимо да бъдат изпуснати. Такова позволение по реда на член 117 от Закон за опазване на околната среда обаче липсвало.

За установеното нарушаване е изпратена покана за сформиране на акт до изпълнителния шеф на сдружението, стопанисващо фермата. Поканата обаче не е получена по надлежния ред - непотърсена или отказана да бъде получена, написа в отчета на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Нова покана е изпратена до шефа на Трето районно управление (на МВР) на МВР-Пловдив с молба за подпомагане при връчване. Предстои да се подхващат административно-наказателни ограничения.

Според Чл. 164, алинея 3 на Закона за запазване на околната среда, свинефермата в Белозем я грози санкция от 50 000 лева Това не е първото нарушаване на стопанството за липса на сложно позволение. Същата глоба бе наложена и през 2015 година Архивите на РИОСВ-Пловдив демонстрират и други нарушавания обратно във времето.

Проверка на „ Марица “ откри, че в Белозем не е имало огнище на африканска чума по свинете. През август т.г. болестта бе намерено в персонално стопанство в с. Красново, в индустриална плантация в с. Априлци и във фамилна плантация в с. Сбор.

Снимка от БНР
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР