Ветеринарните лекари имат право и нужда да предписват и закупуват

...
Ветеринарните лекари имат право и нужда да предписват и закупуват
Коментари Харесай

Ветеринари алармират: Е-рецептите ограничават правото ни да предписваме хуманни лекарства

Ветеринарните лекари имат право и потребност да предписват и закупуват хуманни лекарствени артикули, с цел да реализират своята активност, само че предвижданите нормативни промени за изписване на избрани медикаменти единствено с е-рецепта несъмнено ще им основат усложнения в това отношение.

Това декларират от Българския ветеринарномедицински съюз (БВС) в мнение по два плана за нормативни актове на здравното министерство, които са предмет на публично разискване – планът на Закон за изменение и допълнение на закона за лекарствените артикули в хуманната медицина и планът на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

" Нужно е в Наредбата да бъде регламентирана една от двете вероятни хипотези: или ветеринарните лекари да имат право да предписват лекарствени артикули с хартиена рецепта или ветеринарните лекари да имат право да издават електронна рецепта за предписаните от тях медикаменти, като това се регламентира категорично и в допълнение по модела за хуманните лекари/лекари по дентална медицина ", акцентират от съюза. 

От БВС са безапелационни, че и двата плана водят до краен резултат, лишаващ ветеринарните лекари от правото да употребяват медикаменти за хуманна приложимост, което е неприемливо и е в несъгласие с европейското и с националното законодателство.

„ Както европейският правилник 2019/6, по този начин и Законът за ветеринарномедицинската активност дават право на ветеринарните лекари при избрани условия да употребяват хуманни лекарствени препарати при непродуктивни животни.

Ето за какво те би трябвало да имат опцията както да ги предписват, по този начин и да ги закупуват за потребностите на тяхната активност. Регламентът има директно деяние и е с приоритет пред националното право. За това е належащо националното законодателство да е в синхрон, а не в колизия с европейските регламенти, и да се управлява от правилото „ Едно здраве “ – одобрен международен метод, който признава, че здравето на хората и на животните е взаимосвързано “, показват в мнението си от организацията.

„ Българския ветеринарен съюз смята за неприемливо законодателство в региона на лекарствените артикули в хуманната медицина да влиза в ограничителен режим и в несъгласие на международното и европейско законодателство в региона на опазването на здравето на хората и животните “, акцентират още от там.

От БВС са изпратили мнения по плановете до институциите. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР