Вестниците във вторник продължават да следят размяната на реплики между

...
Вестниците във вторник продължават да следят размяната на реплики между
Коментари Харесай

Преглед на печата

Вестниците във вторник не престават да наблюдават размяната на реплики сред президента и премиера.

" В разгара на абсурда към опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио (БНР) Силвия Великова и невижданото прекъсване на програмата за към 5 часа на 13 септември президентът Румен Радев изрази мнение, че свободата на словото в България е в рецесия. " Казусът със прекъсването на стратегия " Хоризонт " още веднъж удостоверява смисъла на въпроса кой и по какъв начин ръководи публичните медии. Очевидно е и че страната се ръководи посредством нечий телефон, а не през институциите, както е естествената европейска процедура. На това нещо е време да се постави край ", съобщи президентът, представен от прессекретариата си. По-късно през днешния ден министър председателят Бойко Борисов дефинира станалото в БНР като бойкот против държавното управление и съобщи, че единствено една партия стачкува с претенции за независимост на медиите, без да спомене коя е тя. В коментар на декларираното от президента, че медиите се ръководят по телефона, Борисов сподели: " Ако е неговият телефон - разбирам. Той може би знае. " По думите на Радев, когато стартира да се работи по този метод - " през глава ", се обезсмислят и изпразват от наличие институциите и виновните органи, които са способени за назначения и уволнения при избрани условия на закона. " Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална полезност. Очевидно в България тя е в рецесия ", съобщи президентът. Той прикани генералният шеф на БНР Светослав Костов и проверяващите да разгласят какви са същинските и действителните претекстове за прекъсването на ефира, тъй като в тази ситуация става въпрос за социална медия, а не за частна. Държавният глава дефинира като " лъч вяра " държанието на публицистите от БНР, които демонстрираха взаимност към свалянето от ефир на собствен сътрудник и бяха подкрепени и от публицисти от други медии. " Те дадоха образец по какъв начин се отстоява достолепие, по какъв начин се отстоява независимост на словото и професионални стандарти ", съобщи Румен Радев... " - в. " Дневник ".

" Борисов разяснява изявление на Румен Радев, че страната се ръководи по телефона, обвързвано със свалянето на Силвия Великова от ефира на БНР. " За да отговоря на президента - всеки ден откривам фабрики и учебни заведения ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на откриването на новия цех на " Биовет " в град Пещера. " Ако приказваме за неговия телефон, добре. Защото това беше бойкот против държавното управление. Аз единствено демонстрирам - цех след цех ", добави Борисов. " Смешно ми е по какъв начин от всеки тв приемник и радио се сипят обиди към държавното управление, само че приказваш по всички малките екрани. И след това няма независимост. Дума не съм споделил, каквото желаят, това да вършат. Свобода! Но да злоупотребяват с това. Правят саботажи против държавното управление. Планирани, ориентирани, с цел да разрушат системата. И след това - държавното управление им е отговорно. Не ме интересуват нито Корнелия, нито президента ", безапелационен е министър председателят. Той благодари на вложителите и показа, че измежду тях е и Жан-Клод Юнкер, който не е могъл да участва на откриването поради здравословни аргументи. Сред присъстващите са министрите на околната среда и водите, на финансите, на стопанската система и на опазването на здравето. Заводът ще създава фармацевтични артикули и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лева, от които 200 млн. лева са обезпечени със заем по проекта " Юнкер " през 2018 година. Дружеството ще обезпечи претовареност на висококвалифицирани служащи и експерти в региона на биотехнологиите, химията и инженерството. Премиерът Бойко Борисов е на формалното разкриване на новия цех за произвеждане на фармацевтични артикули и фуражни добавки " Биовет " Пещера. " Без Господ нищо не може да се прави. Да поздравим и децата на Пещера, всички учители и преподаватели, както тук, по този начин и в цяла България. Надявам се класните стаи тук да са в порядъчен тип. Нямаме класна стая без Wi-Fi. Може би сме първите такива в Европа. Иначе какво да кажа, всеки ден се откриват фабрики. 40 млн. от инвестицията е за екология. Водата се преработва, миризмите. Преди мен Нено Димов пристигна да прегледа станцията. И ми сподели: " Спокойно можеш да приказваш, всичко е в нормите ". Много е значимо, в тези общини, в които мъчно се намират вложители, да се строят нови фабрики. Да ви е честита, да работите с все по-голям потенциал ", обърна се Борисов към присъстващите. " По проекта " Юнкер " за година и половина хората работиха неуморно. Над 300 млн е инвестицията. Сигурен съм, че ще останете впечатлени, в случай че погледнете вътре. Има доста поръчки, за над 100 страни. Това, което е най-важно за нас, е, че дава растеж на стопанската система и се основават работни места. Утре сме в цех в Петрич ", съобщи още Борисов. " - в. " Стандарт ".

Всекидневниците оповестяват също, че Министерството на защитата има подготвеност да изпрати военни на границата с Турция, в случай че бежанският напън нарасне внезапно.

" Имаме подготвеност за реакция, в случай че бежанският напън по границата с Турция се увеличи``, сподели през днешния ден във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му след изказванията на президента на прилежащата ни страна Реджеп Ердоган, че ще отвори границите, в случай че не получи още пари от Европейски Съюз, той към този момент е издал предписание военните да бъдат в подготвеност. В момента ситуацията по границата е спокойна, само че при нарастване на натиска до 2 хиляди души незабавно могат да бъдат изпратени, като те ще разполагат и с техника, в това число с мобилни телени уреди, изясни министърът. Каракачанов добави, че към този момент е подготвен проектозаконът за доброволна военна работа и е вкаран за междуведомствено разискване. По думите му за в този момент не е реализирано съгласие по тази тематика, въпреки че тя е залегнала в програмата за ръководство на страната. Тази стратегия е обща и няма логичност единствено предложенията на ГЕРБ да минават, уточни Каракачанов. Той добави, че има чувството, че високата съдружна просвета на Вътрешна македонска революционна организация към този момент се възприема като уязвимост, само че има способи този проблем да бъде преодолян. Личната позиция на министъра беше, че би трябвало да се възвърне и наборната военна работа за период от 6-7 месеца, защото сега младите мъже при възможна рецесия биха били просто пушечно месо, защото нямат никаква подготовка. Според Каракачанов е добре да бъдат увеличени и часовете по военна подготовка в учебните заведения. Министърът сподели още, че в Европа има страни, където съществува наложителна работа. Като образци той уточни Австрия, Дания, Норвегия. По думите му такава стъпка се разисква и в Германия и Франция. " - в. " 24 часа ".

" Специалните сили и сухопътните войски на армията са в подготвеност да пазят границата след опасността от страна на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне към Европа намиращите се в страната мигранти, в случай че не получи още пари. Това разгласи във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов, представен от Би Ти Ви. Той добави, че незабавно могат да бъдат изпратени на границата модули, които доближават 2000 бойци. По думите на Каракачанов сега обстановката на границата е спокойна. Именно по тази причина със своя заповед при започване на юни е изтеглил оттова специфичните сили, като в този момент за защитата се грижи главно Гранична полиция. Министърът съобщи, че не е изключено Турция да употребява като инструмент милионите бежанци на нейна територия, както го е правила няколко пъти до момента. Затова са взети ограничения след новината от последните дни. " Като видях тази вест, съм разпоредил да има подготвеност модулите, които са до 2000 индивида, могат да бъдат изпратени незабавно на границата, с спомагателни уреди, освен техника, а и такива, които бяха направени за " Кулата ", портативни телени заграждения, могат да се инсталират незабавно ", обясни министърът на защитата. Вътрешна македонска революционна организация е подготвена със закона за доброволната военна работа и военното образование в учебните заведения, разгласи още Каракачанов, който е ръководител на партията. Той акцентира, че по негово гледище тя била залегнала в програмата за ръководство на страната. Законът е импортиран в Министерския съвет за междуведомствено координиране с обособените министерства. " Някои от министерствата, сред които и Министерството на финансите, са дали негативно мнение, тъй като съгласно тях в Министерството на защитата имало по-приоритетни разноски. В края на краищата обаче това е част от нашата стратегия за ръководство. Имам чувството, че има някаква ревнивост, изключително след евроизборите, каквото показа Вътрешна македонска революционна организация, и се стартира да се " тупа топката ". Ако по този начин ще я караме, няма по какъв начин да стане ", разяснява Каракачанов. Той сподели още, че е последовател също на връщането на наложителната наборна военна работа в период от 6 до 9 месеца, само че все още нямало политическа воля за това. " Това е една концепция, която рано или късно ще се осъществя ", сподели Каракачанов. " - в. " Дневник ".

Процесът по избора на основен прокурор също е във фокуса на всекидневниците.

" Комисията за атестиране и състезания одобри, че номинирания за основен прокурор и сегашен заместител на Сотир Цацаров - Иван Гешев има нужните професионални качества за заемане на поста. Предстои това да се случи и в Етичната комисия, която да се произнесе по неговите етични качества. В съвещанието на КАК - ПК участваха 10 от членовете на комисията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев е поканен да участва. Изводът в отчета на КАК - ПК е, че прокурор Иван Стоименов Гешев дава отговор на условието на наредбата на член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт за стаж по член 164, алинея 7 от Закон за съдебната власт за заемане на длъжността основен прокурор, и смята, че " високият му професионализъм, както и прецизното осъществяване на служебните му отговорности са съдействали за поредното му кариерно израстване в органите на правосъдната власт ". В отчета е разказана кариерата на Гешев от завършването му на Академията на Министерство на вътрешните работи, през помощник-следовател, редови прокурор, началник на спецпрокуратурата, до заместник-главен прокурор. Предоставена бе и статистика за работата му. " Въз основа на тестваните документи и след разбор на данните, съдържащи се в наличните и достоверни обществени източници на информация, Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, на съображение член 7.2 и член 7.3 от Правилата, смята, че липсват данни, поставящи под подозрение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият дава отговор в цялост на законовите условия за заемане на длъжността основен прокурор ", пишат от Комисията за атестиране и състезания... " - в. " Сега ".

" За пръв път чуването на отчета, четен от Даниела Машева в продължение на към 40 минути, бе извършено обществено и предавано на интернет страницата на Висш съдебен съвет със поръчката за неприкритост и бистрота на процедурата. На разискването бе поканен да участва и самият Гешев, който пристигна с двама души защита. Пред комисията той благодари за поддръжката и акцентира, че след такива положителни резултати надали може да се чакат отрицателни реакции. Кандидатът за основен прокурор не пожела да застане пред публицистите, които го чакаха, с цел да отговори на въпроси. Гешев чака " някои хора " да са разочаровани от резултатите му. " Благодаря ви за тази оценка. Благодаря и на тези, които са ме подкрепили, както и на тези, които са изпратили мнения против моята кандидатура. Истината може да бъде открита единствено при излагането на разнообразни гледни точки. А на тези, които споделиха, че ще дадат мнение, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята активност ", сподели Гешев пред членовете на комисията след чуването на отчета. Намекът му бе към ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Вероника Имова от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, които обявиха при оповестяване на единствената кандидатура, че ще разясняват номинацията на Гешев едвам когато видят заключението за резултатите от работата му и изслушат концепцията му за развиване на прокуратурата. В отчета, направен от комисията по атестиране и състезания, се показва, че Гешев има юридически стаж над 23 години. Срещу него няма досъдебни производства и висящи каузи. Работата му е оценена като прецизна, виновна, прецизна, а той се употребява с уважението на сътрудниците си. Разглеждал е каузи с огромна фактическа и правна трудност, а актове, които е постановявал, са оценени като верни и законосъобразни. " - в. " Дневник ".

Съдебното решение, отварящо опция газопроводът " Турски поток " да се строи на територията на България, също е измежду тематичните акценти.

" С определение № 12299 по административно дело № 8250 от 2019 година тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на Консорциум " Газово развиване и уголемение в България " против решение 741 от 2019 година на Комисията за защита на конкуренцията и приключи производството по делото.Определението на висшите магистрати е на съображение липса на воля за обжалване у консорциума, установена по отношение на постъпила по делото писмена молба от " Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. " - клон България, който е един от участниците в Консорциум " Газово развиване и уголемение в България ", оповестяват от Върховен административен съд. Първоначално делото беше планувано за разглеждане във Върховен административен съд за 24 септември т. година " - в. " Труд ".

" Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да остави без разглеждане жалбата на Консорциум " Газово развиване и уголемение в България " против решение 741 от 2019 година на Комисията за защита на конкуренцията и приключи производството по делото. Това оповестиха от съда. С решението на Върховен административен съд се отваря опция построяването на българската част от газопровода " Турски поток " да бъде приключено в плануваните периоди. Преди това имаше спекулации, че правосъдният развой за спечелилия от търга може да отнеме месеци и даже години. Тогава от Върховен административен съд изрично опровергаха слуховете, че процесът може да се проточи толкоз дълго. Определението на висшите магистрати е на съображение липса на воля за обжалване у консорциума, установена по отношение на постъпила по делото писмена молба от " Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. " - клон България, който е един от участниците в Консорциум " Газово развиване и уголемение в България ". Първоначално делото беше планувано за разглеждане във Върховен административен съд за 24 септември т.г. " - в. " Стандарт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР