Вестниците в четвъртък съобщават, че са иззети още 600 хиляди

...
Вестниците в четвъртък съобщават, че са иззети още 600 хиляди
Коментари Харесай

Преглед на печата

Вестниците в четвъртък оповестяват, че са конфискувани още 600 хиляди лв. по делата против семействата на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

" Само за ден профилираната прокуратура иззе още над 600 хиляди лева по делата против двете богати бизнес семейства - на хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния производител Миню Стайков.

Трима души, свързани с Арабаджиев, са били задържани от полицията в Бургас и у тях са открити съвсем 500 хиляди лева Други 130 хиляди лева са конфискувани при още един обиск в Карнобат във компанията на Стайков " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийз ". Тримата близки до Арабаджиев са били задържани при инспекция на джип в региона на Бургас, оповестиха от спецпрокуратурата. Един от тях е в ръководството на захарния цех " Кристал " в Пловдив. Разследващите настояват, че това е едно от сдруженията, укривало налози посредством подписване на фиктивни покупко-продажби. При инспекцията у един от арестуваните са открити 298 хиляди лева, а у различен - 200 хиляди лева Малко по-рано парите са били изтеглени от банка. Четвърти обвинен бе притеглен по делото против Стайков. Той е бил издирван още по време на акцията, само че тогава не е бил открит. Бил е открит и задържан за 72 часа във вторник. 130-те хиляди лева са открити след обиски. " Установява се произходът на парите и дали са добити посредством незаконна активност ", оповестиха от прокуратурата. Малко по-рано стана ясно, че делото за ареста на Стайков в сряда, което трябваше да се гледа от апелативния спецсъд, е отсрочено, защото материалите по него са доста огромен размер - 117 тома. В момента предприемачът е в ареста, където го остави първата инстанция. За разлика от него синът на Арабаджиев бе освободен под гаранция от 20 хиляди лева На независимост бяха пуснати също Кирилова и Караянева. Няколко дни по-късно обаче втората инстанция съобщи, че това решение е незаконосъобразно, и го анулира. Според апелативния съд има задоволително доказателства, че двете дами са взели участие в незаконна група, а упрекнатият в пране на пари Арабаджиев няма по какъв начин да не е предполагал, че импортираните от него 2.5 млн. евро в банкови касети са добити от незаконна активност. " - в. " Сега ".

" Специализираната прокуратура предяви обвиняванията на четвърти притеглен под наказателна отговорност за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане и продажба на акцизни артикули без бандерол, данъчни закононарушения и пране на пари, оповестяват от пресцентъра на спецпрокуратурата. По същото дело Специализираният углавен съд постанови " Задържане под стража " на предприемача Миню Стайков и още две лица, оповестиха от прокуратурата. Четвъртият обвинен е обвързван с производството на цигари в незаконната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар. По време на интервенцията по обезвреждане на групата той не бе открит и бе разгласен за общодържавно търсене. На 11 септември 2018 година е арестуван до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Предстои в Специализирания углавен съд да бъде импортирано искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него. В рамките на продължаващото следствие по досъдебното произвеждане на 11 септември 2018 година бяха осъществени нови претърсвания и изземвания в Карнобат. Намерени и конфискувани са близо130 000 лв. в брой, за които има доказателства, че са съхранявани от компанията " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрис ", споделиха от обвиняването. Установява се произходът на парите и дали са добити посредством незаконна активност, в това число тази, за която е формирано досъдебното произвеждане. " - в. " Стандарт ".

" Главният прокурор Сотир Цацаров удостовери пред публицисти в Народното събрание за трима арестувани в границите на следствието по досъдебното произвеждане за данъчни закононарушения и пране на пари, по което бяха упрекнати членове на фамилия Арабаджиеви и техни чиновници, оповестява Българска телеграфна агенция. Действията са планувани от през вчерашния ден, реализацията е осъществена, фактически са арестувани лица с такава сума (500 000 лева.), изясни той. Категорично, осъществяването на такова деяние по случая е планувано, акцентира обвинител номер едно. На този стадий не даде детайлности има ли връзка на арестуваните със семейство Арабаджиеви. И за този случай, както и за Миню Стайков заключи - всички дейности на сътрудниците - моите заместници и тези от профилираната прокуратура, са координирани с управлението на прокуратурата. Заявявам, добави Цацаров, че дейностите ще продължат. Твърденията на юриста на фамилията Илиян Василев, че те ще се върнат непринудено у нас, основният прокурор разяснява " не сме пощенска станция, която да получава потвърждения. Кой е декларирал, че ще се върнат...Това са изказвания на юриста. " Прокуратурата, обясни той, работи по реда на Наказателно-процесуален кодекс и не приема уведомления, казани пред микрофони. От думите му стана ясно още, че са подхванати всички дейности по реда на интернационалната правна помощ за определяне на тяхното местоположение. Сотир Цацаров удостовери, че има изпратено искане за екстрадиция на Димитър Желязков по надлежния ред, само че разглеждането му е от компетентността на турския съд. Към него не били отправяни оферти да бъде номиниран за Конституционен съд след привършване на мандата му като основен прокурор. Има истина в изказванията, че отсам ще потегли към Съдебната палата, а не към Конституционен съд, добави той. Да си мислиш, че животът ти е мандатът, значи да си сгрешен, тук някъде нещо да не ти работи както би трябвало, добави вижданията си първият обвинител на страната. Сотир Цацаров прави оценка високо работата на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, който, по думите му, познавал добре професионалните проблеми на полицията, и му имал доверие. Единственото му " терзание " е, че като министър може да бъде залят освен с професионални, само че и с политически проблеми. " - в. " Стандарт ".

Оставките на тримата министри Московски, Нанков и Радев също са измежду тематиките с продължение.

" Екатерина Захариева: Работих прелестно с тримата министри в оставка Правителството е устойчиво и работи добре, сподели пред публицисти във Велинград вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя акцентира, че всеки от членовете на държавното управление може да поема политическа отговорност. " Аз работих прелестно с тримата министри в оставка, само че това е поемането на политическа отговорност, означи още Захариева... " - в. " 24 часа ".

" Парламентът ще гласоподава оставките на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев на следващия ден (днес - б.р.). Това разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева през днешния ден в отговор на запитване на социалистите. Проект с предложение за смени в кабинета тази заран (вчера сутринта - б.р.) към момента не бе импортиран в Народното събрание от премиера Бойко Борисов. Към 10.36 часа бе оповестено, че подобен има, а депутатите взеха решение персоналните промени в държавното управление да бъдат втора точка в дневния им ред на 13 септември. Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката злополука край Своге, в която починаха 17 души. Това докара до рецензии от един от съдружните сътрудници - Валери Симеонов, чиято партия излезе с декларация срещу едноличния жанр на ръководство на Борисов. За нови министри са препоръчани депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова, която да оглави районното министерство, зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев, който да поеме превоза, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който да оглави същото министерство. След съвещание на съдружния съвет на ръководещите в понеделник бе оповестено, че ГЕРБ ще гласоподава за промените в кабинета, а партията на Валери Симеонов - срещу оставките, само че за новите претенденти. За лични промени в държавното управление е нужно нормално болшинство. Без народните представители от НФСБ ръководещите обединения имат 114 гласа. Практиката до момента е освобождението на министър и назначението на нов да става с едно и също решение. Към 11.45 часа предлагането на премиера бе качено на уеб страницата на Народното събрание - решението е за освобождение на сегашните титуляри и избора на нови министри е едно. Това значи, че гласуването също би трябвало да бъде едно и депутатите от НФСБ не биха могли да гласоподават " срещу " оставките и " за " новите претенденти. Във вторник в коментар пред публицисти министър председателят разгласи, че изненади при гласуването може да има единствено в случай че той изиска... " - в. " Дневник ".

Вестниците цитират външния министър Екатерина Захариева и с коментар за приключилото Европредседателство.

" Във Велинград външният министър Екатерина Захариева взе участие в социална полемика с младежи на тематика " Равносметка на Председателството на България и по какъв начин виждаме бъдещето на Европейски Съюз - ролята на младежите ". На нея участва и ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. По време на форума Захариева уточни, че триумфите на българското председателство са забележими. " Лицето му бяха младежите, а с визията, че нашите съседи на Западните Балкани би трябвало да са част от европейското пространство, показахме, че можем да постановяваме целите си, да ги създадем и европейски цели. Показахме, че можем да водим по този начин разговора и дебата с всички 28 страни, че да реализираме тези цели ", сподели външният министър... " - в. " 24 часа ".

" По думите й страните от Европейския съюз са имали опция да видят нашата просвета, история, естествени дадености. " Те видяха най-много човешкия капацитет, който имаме. През последните шест месеца се говореше толкоз положително за България, колкото не се е говорило през последните 27 години ", сподели също Захариева. Според нея позитивите от това ще се усетят посредством бизнеса и туризма и изцяло по-добро отношение към българите. След края на полемиката Екатерина Захариева заключи усещанията си пред публицисти. Според нея " най- мощното предимство на България са младежите ". " Те желаят мощен Европейски съюз, положително обучение, положително опазване на здравето, само че най-много обединен европейски съюз и това ме прави оптимист за бъдещето на Европа, уточни външният министър. Тя акцентира, че в днешната си тирада ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е отчел позитивите, които България е направила във връзка с Западните Балкани. Според нея " не би трябвало да губим инерцията, темпа и упоритостта, с цел да продължат да се капитализират позитивите "... " - в. " Труд ".

Споровете сред метеоролозите и Българска академия на науките не престават да са измежду настоящите тематики.

" Общото заседание на Българска академия на науките изрази единодушие за отчасти изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от академията и подготвеност градивно да взе участие в процеса на споразумяване на статута на новата конструкция. Това разгласи на конференция управлението на Българска академия на науките, съобщи БГНЕС. " Ние предложихме на сътрудниците цялостна финансова самостоятелност в границите на Българска академия на науките, което значи директно договаряне на техния бюджет, включващ цялата оперативна, научна активност и всички средства, нужни за заплати, да бъдат договаряни непосредствено с Министерски съвет. Да попада в обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Това беше отхвърлено и по този начин се стигна до решението на Общото заседание (ОС) от 10 септември ", сподели проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките. Решението съдържа няколко точки - Оценка за съвместимост на Българска академия на науките дава своето единодушие за отчасти извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология в нова конструкция, която ще бъде основана от Министерския съвет. " Обяснихме доста тъкмо какво значи отчасти, с цел да няма спекулации. Това е цялата активност, която обслужва страната - оперативната активност на този институт и всички учени, които желаят да изоставен академията. С втора точка на това решение декларирахме, че сега, в който е ясно кой ще е принципал на новата конструкция, ще образуваме работна група, която дружно с работната група от новия принципал да стартира развой на изясняването на технологията на това извеждане ", акцентира още проф. Славчева. Остава за решение значимият въпрос обаче, откакто Национален институт по метеорология и хидрология излезе от Българска академия на науките, към коя конструкция да премине. Сред вероятните разновидности са Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.
" Да минат към Св. Синод, така и така времето е Божа работа ", майтапи се проф. Лъчезар Аврамов от Оценка за съвместимост на академията. " - в. " Сега ".

" От идващия вторник Национален институт по метеорология и хидрология стопира работа, няма да се прави и прогноза за времето. Причината - липса на управление в Института. Има ли излаз от тази обстановка и по какъв начин ще бъдат наранени жителите, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология спре работа? През последните месеци редовно нямаше финансови средства, на няколко пъти те бяха обезпечени от МОН, което оказа помощ да не стопираме работата си. Но сега обстановката е обвързвана с юридически проблем - няма кой да разписва документите и ние не можем да правим нито заплащания, нито експертизи, изясни пред Българска национална телевизия синоптикът Орлин Георгиев. Част от нашите парцели фактически се водят към Българска академия на науките, само че те са направени с държавни средства. Освен това, те са дадени като активи и пасиви на структури на Национален институт по метеорология и хидрология преди да влезе в Българска академия на науките, съобщи синоптикът по тематиката за материалната база на Института. " Законът за Българска академия на науките споделя, че парцели може да се трансформират или посредством решение на Общото заседание, или посредством законодателни промени. Което значи, че законодателната власт би трябвало да се намеси. Ние не желаеме нищо допълнително, желаеме тези парцели, на които си вършим работата ", изясни Орлин Георгиев. По думите на Георгиев, Национален институт по метеорология и хидрология е на последно място по заплати, а учените в структурата правят характерна активност, защото имат друго отношение на равнище теоретичен и механически личен състав, спрямо останалите звена към Българска академия на науките. Проблем с естественото извършване на работните си отговорности имат и синоптиците от клона на Национален институт по метеорология и хидрология във Варна, съобщи Вяра Рафайлова, началник бранш " Прогнози " в Института в морската столица. " - в. " Стандарт ".

В. " Дневник " оповестява за митинг във Варна поради убития на пътя балетист Мартин Чикалов:
" Стотици жители на Варна се събраха през днешния ден пред постройката на общинската администрация, с цел да изискат правдивост за прегазения през вчерашния ден на пешеходна пътека 38 годишния балетистът в Държавната опера във Варна Мартин Чикалов. Виновният водач напуснал мястото на случая, като се е предал в полицията на идващия ден, оповестиха от прокуратурата. Той е арестуван за период до 72 часа, като след приключването им ще бъде поискано да остане в ареста. Повдигнато му е обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност, като наказването е отнемане от независимост от 3 до 15 години. Назначени са експертизи, в това число са взети проби от лидера за приложимост на опиати, резултатите от които следва да излязат. Днес, по време на митинга си, сътрудниците на Чикалов желаеха прокуратурата да свършат работата си, защото съгласно тях случилото се би трябвало да бъде квалифицирано като ликвидиране, а не като причиняване на гибел по несъобразителност, тъй като лидерът е бил наясно, че нарушава ред правила и в никакъв случай не е имал право да застава зад кормилото. Протестиращите оповестиха, че ще внесат в общинската администрация лист с над 100 рискови места в града. Те призоваваха КАТ да обезпечи защитата и сигурността им, защото те са рискови както за пешеходците, по този начин и за велосипедистите. Само ден след трагичния случай с Мартин Чикалов към 18.05 ч. във вторник лек автомобил удари велосипедист на 60 години на автомагистрала " Черно море " при входа на Варна. Колоездачът се е движил в спешната лента и е бил блъснат от " Рено ", ръководено от мъж на 31 години. Пострадалият е бил настанен в болница, само че по-късно е умрял. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР