Вестник Коммерсант пише, че по официална информация, Газпром неочаквано е

...
Вестник Коммерсант пише, че по официална информация, Газпром неочаквано е
Коментари Харесай

Газпром размрази Южен поток


Вестник Коммерсант написа, че по публична информация, " Газпром " ненадейно е размразил плана за разширение на инфраструктурата си в южната част на Русия по експортния газопровод " Южен поток ", който бе анулиран за потребностите на вътрешния пазар. Източниците на Коммерсант обаче, се съмняват в тази причина: потенциалът на новата тръба явно е огромен по отношение на задачите на газификацията на прилежащите райони. Много по-вероятно е експортната аргументация на плана, да вземем за пример, за по-нататъшно увеличение продуктивността на " Турски поток ", който в действителност размени " Южен поток ".

В края на 2018 година " Газпром " взема решение да приключи източното отклонение по " Южния кулоар ". За това се схваща от разкритите през юли условия на търга на " Газпром " за инженерни изследвания. Както е посочено в документите, основата за търга е решението на ръководителя на " Газпром " Алексей Милер от 26 декември 2018 година " за нуждата от цялостна реализация на линейната част на газопровода Починки-Анапа (източен коридор) ". Този газопровод с дължина 1,6 хиляди километра е трябвало да свърже централния кулоар, през който обичайно се изнася газ през Украйна, до Анапа, откъдето стартира офшорната част на експортния газопровод през Черно море – изначало " Южен поток ", а след неговото отпадане в края 2014 - " Турски поток ".

Тъй като потенциалът на " Турски поток " спрямо " Южен поток " е два пъти по-малък, до 32 милиарда куб.м, през 2015 година " Газпром " замрази строителството на източното отклонение на " Южния кулоар " и през 2016 година призна обезценяването на направените в него вложения от 46 милиарда рубли. До момента компанията е съумяла да построи 506 км от линейната част. През март 2018 година даже беше оповестен търг за унищожаване на към този момент положен водопровод, само че по-късно концепцията още веднъж се промени.

Сега " Газпром " е декларирал пред Коммерсант, че построяването на линейната част в цялостен размер „ ще разреши да се усили продуктивността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, с цел да се отговори на възходящото търсене на газ в района и да се обезпечи надеждно впръскване в оборудванията за подземно предпазване на газ в Северен Кавказ. "

„ Търсенето на газ е в застой, няма потребност от такова разширение на инфраструктурата на вътрешния пазар”, е мнението на различен източник на Коммерсант. Анализаторите на Vygon Consulting правят оценка растежа на вътрешното търсене за интервала 2018 – 2030 година в зоната на Единната газоснабдителна система на 2.3% в базовата си прогноза, или единствено 10 милиарда кубически метра в безспорни числа.

„ Странно е, че първо " Газпром " искаше да отстрани към този момент издигнатия сектор, а по-късно внезапно видя сходно повишаване на търсенето в южната част на Руската федерация, което може да оправдае построяването на повече от 1000 километра тръби” - иронично споделя един от източниците на Коммерсант. Източници на вестника считат, че единствената рационална причина за обновяване на плана е, подготвка на увеличение потенциала на Турски поток, защото точно за тази цел в началото е проектирано трасето Починика-Анапа.

" Коммерсантъ ", 22.07.2019 година

Прводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР