Веселин Стойнев, Дойче велеБившият президент и бивш лидер на БСП

...
Веселин Стойнев, Дойче велеБившият президент и бивш лидер на БСП
Коментари Харесай

Старите муцуни на БСП: обединение за повече путинизъм

Веселин Стойнев, Дойче веле

Бившият президент и някогашен водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов прави опит за ляво обединяване на всички политици и обединения, отронили се от Българска социалистическа партия в последното десетилетие. Заедно с вътрешнопартийната съпротива в Столетницата, те ще се опитат с дружни старания извън и от вътрешната страна да завладяват Българска социалистическа партия от окопалата се в нея Корнелия Нинова. Старите нови леви признават, че колкото и да се топи, Българска социалистическа партия остава огромното ляво и ще пробват да го вкарат в необятна коалиция, в случай че и да са наясно, че Корнелия Нинова в никакъв случай няма да съобщи крепостта си.
И тя отвърна с контрапредложение – прикани отделилите се от Българска социалистическа партия да възстановят партийното си участие. Разбира се, без изключените от партията, като даже не удостои Кирил Добрев с поименно споменаване. Нинова побърза да посочи, че множеството от отцепниците са напуснали партията при председателствата на Сергей Станишев и на Михаил Миков. Тя посочи различията сред тях още преди учредителната колекция на обединяването през днешния ден. И отсече вътрешнопартийния напор за евакуиране на планувания за 11 февруари конгрес с два месеца по-рано, тъй като няма време по правилник за това.

Стари муцуни в ново ляво

Лявото обединяване ще се състои от остарели и много изхабени към този момент политически играчи. Повечето от тях оглавяват обединения, които са по-слабо известни от имената на водачите им. Като „ Българска прогресивна линия “ на някогашния учредителен секретар на Българска социалистическа партия Красимир Янков или „ Нормална страна “ на някогашния червен народен представител Георги Кадиев, или другите вариации на „ Изправи се! “ на Мая Манолова. АБВ, отпред с Румен Петков, пък се радва на още по-мижав триумф, както и когато се ръководеше от Георги Първанов, в случай че не броим номиналната ѝ коалиция с „ Български напредък “, поради която в този момент се води парламентарно показана. А откакто „ Изправи се БГ! Ние идваме “ остана надалеч под парламентарната преграда с едвам 60 000 гласа на изборите през ноември предходната година, участвалото в обединението „ Движение 21 “ на Татяна Дончева благоразумно отхвърли въобще да се яви на последния парламентарен избор на 2 октомври.

В начинанието са и остарели знакови имена за левицата без лични структури, като Костадин Паскалев, Георги Пирински, Емилия Масларова, Георги Божинов, Калоян Паргов, Нешка Робева, и по-нови като социологът проф. Иво Христов и евродепутатът Петър Витанов.

Инициаторът на обединяването Георги Първанов приказва най-вече за консолидация в ляво във тип на огромна коалиция, а Кристиян Янков - и за съвременна лява политика. Съдейки по биографиите на сплотяващите се обаче надали може да се чака какъвто и да е съвременен криейтив от тях. Освен разнообразни вариации на носталгичен комунизъм, демодиран етатизъм и ляв популизъм, тях ги сплотява, без всевъзможни вариации, здрава русофилия и путинофилия. От Румен Петков и Светлана Шаренкова, които се изявяват като пажове на дипломат Митрофанова и представители на Кремъл у нас, до Мая Манолова и Нешка Робева – всички в обществените си изявления заявяват „ миролюбивата “ си прокремълска ориентировка.

Петимни за авторитаризъм, империализъм и олигархия

Както водачите, по този начин и гласоподавателите на Българска социалистическа партия също нямат нищо общо с европейската левица и имат очебийно антиевроатлантическа ориентировка. В изследвания на организация „ Алфа Рисърч “, извършени в партньорство с Институт „ Отворено общество “ и Центъра за демократични тактики, електоратът на Българска социалистическа партия изпъква като най-русофилски измежду парламентарно показаните партии, даже повече от този на „ Възраждане “.

На въпрос, в случай че в Европа има ново разделяне, сходно на Студената война, къде би трябвало да се нарежда България, 56% от симпатизантите на Българска социалистическа партия споделят - в съюз с Русия и Беларус, а едвам 21% дават отговор – в съюз със страните от Европейски Съюз и НАТО. Нагаждането към всеобщи настройки в интерес на властнически, империалистически и олигархични режими не е нито лява, нито европейска политика. Така че едно ново обединяване на някогашните социалисти просто ще разшири путинофилския антиевропейски и псевдоляв терен в българската политика.

Опитът за следващото обединяване към и с Българска социалистическа партия не е нищо друго с изключение на все същата реинкарнация на ретроградни посткомунистически елити и публични настройки. Автентичното, проевропейско ново ляво в България още не се е случило като отчетлива политическа поръчка. Българското ляво от ден на ден се обръща с лице на Изток, където няма нито ляво, нито народна власт, нито мир, нито развиване. И до момента в който не се появи обикновено, прозападно ляво, българският политически живот ще бъде сакат. Нещо доста по-лошо – страната ще стои непрекъснато под угрозата да смени посоката и да кривне в ням коловоз.

Заплаха и за дясното в България

Ще пострада и дясното, тъй като не е отдалечен денят, когато там ще се наложи да се загърби антикорупционната разграничителна линия, в името на запазването на геополитическата ориентировка на страната. Предавайки евроатлантизма и лявото на Кремъл, Нинова, Първанов и останалите някогашни и сегашни приятели предават и антикорупционния фронт в България. Включително посредством конкуренцията на почналия завой на Нинова към ГЕРБ от от дълго време по-петимната за колаборация с Борисов кохорта на Първанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР