Веселин Марешки обеща да се откаже от имунитета си по

...
Веселин Марешки обеща да се откаже от имунитета си по
Коментари Харесай

КЗК глобява с половин милион лева фирма на Марешки за нелоялна конкуренция

Веселин Марешки даде обещание да се откаже от имунитета си по делото за изнудване на съперници.

Още по тематиката
Според премиера Бойко Борисов – да

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от от 494.8 хиляди лева за нелоялна конкуренция на компанията за търговия на едро с медикаменти " Фармнет ", благосъстоятелност на семейството на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки. Глобата съставлява 0.1% от оборота на дистрибутора за предходната година.

По същия проблем с изключение на следствие на антимонополния регулатор стартира и следствие на прокуратурата. Става въпрос за оказване на напън на конкурентни аптеки в седем града да правят доставките на медикаментите си от " Фармнет ", с цел да не бъдат отворени наоколо до тях аптеки от веригата " Марешки " или пък други марки на компанията, които да работят с конкурентни цени.

През пролетта варненската прокуратура разгласи, че не е събрала данни за наказателно закононарушение, и изпрати преписката в Комисия за защита на конкуренцията за обзор дали е налице нелоялна конкуренция. През предходната седмица обаче Върховната касационна прокуратура разгласи, че намира данни за изнудване, и изиска на това съображение имунитета на Веселин Марешки и двама негови подчинени, забъркани в диалозите със притежателите на аптеки.

Какво се е случвало

Според разнообразни притежатели на аптеки, чиито имена не са представени, Веселин Марешки, който до 2015 година е бил в съвета на шефовете на " Фармнет ", а по-късно е трансферирал присъединяване на майка си и фамилията си, както и неговите подчинени Пламен Христов и Кръстина Иванова са провеждали с тях диалог да доставят обектите си с медикаменти от склада " Фармнет ", като освен това са отправяли предизвестия, че в случай че не го създадат, ще открият наоколо до обектите им аптека, благосъстоятелност на икономическата група на " Фармнет ", която ще продава на по-ниски цени, ще притегли тяхната клиентела и притежателите ще бъдат принудени да ги закрият.

Комисия за защита на конкуренцията открива, че част от аптеките в действителност стартират да пазарят от " Фармнет " при по-неизгодни условия, а също така, че в част от случаите заканите са фактически изпълнени и покрай аптеките са открити обекти, благосъстоятелност на аптечната му група.

" Породената от държанието на представители на " Фармнет " неспособност притежателите на аптеки да изберат доставчика си на лекарствени артикули съгласно изгодността на офертите и най-благоприятните предлагани условия, реализирана с нетърговски похвати, безспорно поврежда ползите както на търговците на лекарствени артикули на дребно, по този начин и на конкурентните сдружения - търговци на лекарствени артикули на едро. Това е по този начин заради привличането от страна на " Фармнет " на клиенти с похвати като закани за бъдещи неподходящи последствия за техния бизнес, противоречащи на положителните нрави, които нарушават разпоредбите за добросъвестна комерсиална процедура, опорочават конкурентното начало и препятстват естественото развиване на конкурентните връзки ", се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Реакцията

Самият Марешки разгласи пред " Нова телевизия ", че не е рекетирал никого от съперниците си и става въпрос за война против него в петролния и аптечния му бизнес. Той загатна, че е бил заплашван, в случай че не се откаже от бизнеса си с горива, и че ще приказва, тъй като не желае да го реализира ориста на Мишо Бирата и Ваньо Танов, които са починали при неизяснени условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР