Веселин Атанасов: В системата Зелена карта“ се наблюдават огромни злоупотреби

...
Веселин Атанасов: В системата Зелена карта“ се наблюдават огромни злоупотреби
Коментари Харесай

Веселин Атанасов: В системата „Зелена карта“ се наблюдават огромни злоупотреби

Веселин Атанасов: В системата „ Зелена карта “ се следят големи злоупотреби
През последните дни в общественото пространство все по-актуална става тематиката за застрахователните измами по „ Зелена карта “. В изявление за БГНЕС по тематиката, в качеството му на специалист, беседваме с Веселин Атанасов, ръководител на Националното бюро по застрахователни измами.

БГНЕС: Г-н Атанасов, вие провокирахте интереса по тематиката, като „ повдигнахте завесата “ по какъв начин се източва Гаранционният фонд. Имаше и журналистическо следствие на Валя Ахчиева, която се „ впусна да пази “ застрахователно сдружение „ Далл Богг “. Какъв в въпросът?

Веселин Атанасов: На първо място ви благодаря за поканата и за опцията да направя конкретизиране по тематиката. Наистина това, което се случва, съставлява интерес и е проблематика, която би трябвало да бъде прегледана по-сериозно. Аз също с изненада гледах изявлението на госпожа Валя Ахчиева, само че останах с усещането, че тя беше леко подведена, защото не доближава до същината на казуса. Обвиненията касаят не брокерите, а органите като Комисията по финансов контрол (КФН), Гаранционен фонд и Национално бюро „ Зелена карта “. Оттам можем да си създадем извода за сходен жанр обвинявания, които бяха отправени.

БГНЕС: Как мислите, дали са основателни претенциите на „ Далл Богг “ вредите по „ Зелена карта “ по техните полици да се изплаща от Гаранционния фонд?

Веселин Атанасов: Абсолютно и твърдо – не! Такива искания са неуместни. Реално видяно за тези полици, които са издадени от застрахователя, те са изискали всички нужни документи. Считаме, че застрахователят трансферира отговорността към Гаранционния фонд безпричинно, заради отвращение да изплаща компенсации по тях.

БГНЕС: Кой действително източва страната и Гаранционния фонд?

Веселин Атанасов: Тук навлизаме в една малко по-сериозна материя. Реално източването може да стане по няколко метода. Първо – източват го хора, които вършат застрахователни измами. На територията на Европа има лица, които трансформират измамата в рентабилен бизнес. Трябва да се търсят способи за противопоставяне. Това е сериозен проблем, обвързван с източване на народен запас.

БГНЕС: Какво е застрахователна машинация?

Веселин Атанасов: Лично за мен застрахователната машинация е кражба. Това е действие, което цели облагодетелстване за сметка на застрахователя. Това може да стане посредством вписване на събитие, което в никакъв случай и на никое място не е настъпвало. Второ – завишаване на застрахователното обезщетение, в резултат на събитие посредством фиктивни документи и неведнъж увеличение на цената на застрахователните услуги. Когато този развой бъде комбиниран с бездействието на способените органи, вредите в народен мащаб могат да вземат застрашителни размери.

БГНЕС: Може ли в конкретика да ни кажете по какъв начин да се спре механизмът на измамите? Тук има още един спомагателен въпрос - какво е втори оглед?

Веселин Атанасов: Разбира се, че при предпочитание се намира и решение за битка със застрахователните измами. На първо място желая да загатна, че е належащо да се вземат превантивни ограничения. Те могат да бъдат преди и след събитие. Когато приказваме за ограничения преди събитие, тук е доста значимо да се означи, че могат да се основат аквизационни контроли. Требва да има сериозен надзор при сключването на застраховка, каквато и да било. В случая приказваме за „ Гражданска отговорност “. Всички знаят, че това е така наречен „ опашат “ бизнес, в който отговорността върху нея се носи и 5 години откакто тя е била подписана. На второ място бих добавил, че тези предварителни защити, за които приказваме, интензивно може да се реализират и с способеното присъединяване на контролните органи.

Сега стигаме до проблематиката с повторния оглед. Когато се извърши застрахователна машинация, която към този момент е постоянно събитие в Европа, приказваме за системата „ Зелена карта “, застрахователят остава безпомощен да ревизира всяка една документи. Той разчита само на кореспондентите и бюрата, които ръководят тези процеси. В системата „ Зелена карта “ се следят големи злоупотреби. Когато застрахователят има потребност да ревизира обширно всяка една документи по вредата и претенцията, която се насочва към тях, те да имат право и на втори оглед. От него застрахователят има потребност, с цел да потвърди истинността на събитието. Когато тази информация не му е предоставена, тогава остава подозрението, че застрахователната машинация е реалност и тя ще бъде обезпечено платена. Бюрата по „ Зелена карта “ не се интересуват от тези последици. В системата „ Зелена карта “ има едно предписание, което гласи: „ Довери и заплати “. Нещата би трябвало да се трансформират, а изискванията да станат: „ Провери и заплати “. Много страни от Европейски Съюз са го осъзнали и са почнали битка в това отношение. Първо – да бъде направена инспекция по вредата, а по-късно да бъде изискана всяка една документи.

БГНЕС: Има ли подпомагане от страна на управляващите?

Веселин Атанасов: За да съществува този проблем, явно застрахователите в България са изправени пред предизвикването години наред сами да се оправят с проблемите и не намират подпомагане от Националното бюро „ Зелена карта “. Лично за мен, сега такова подпомагане няма, само че съм с усещане, че има прогрес. Наскоро по новините чух министър-председателят Бойко Борисов, от трибуната на Народното събрание, прикани по тематиката да се сезират всички институции. Дали това негово напътствие е изпълнено? Не мога да кажа. Няма забележими дейности и резултати.

БГНЕС: Какво е вашето мнение за разрешаване на казуса?

Веселин Атанасов: Бих споделил, че е нужна тотална смяна. Държавата би трябвало да взе участие съответно в бюрото „ Зелена карта “ със собствен представител, както и в Гаранционния фонд. В последна сметка тези институции не са частни организации, които работят своеволно. Трябва да пазят правата на своите членове, а от там и на всички български жители, които се застраховат. Много е значима незабавна смяна в закона! В огромна част от развитите страни тези органи работят дружно и подлежат на контрол от контролния регулатор. В случай, че бъдат открити нередности, разумно е да бъде сезирана прокуратурата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР