Версиите за екзекуцията на шефа на ВИС 2 Жоро Илиев

...
Версиите за екзекуцията на шефа на ВИС 2 Жоро Илиев
Коментари Харесай

Версиите за поръчковия разстрел на висаджийския бос Георги Илиев

Версиите за изтезанието на шефа на ВИС 2 Жоро Илиев - Главния са повече, в сравнение с доказателствата. Разследващи на няколко пъти вършат опити да отворят досието и да разкрият мократа поръчка, само че за 18 години резултатът е еднакъв. Килърът е незнаен. Ето някои от водещите версии за поръчковото очистване на Главния.
 Жоро Илиев в офиса си, а над него има портрет на брат му Васил Жоро Илиев в офиса си, а над него има портрет на брат му Васил
Един от сюжетите за мафиотсткото ликвидиране, който е и минимум евентуалният, е за грамаден залог от 1 000 000 $, изработен в азиатска незаконна букмейкърска къща в средата на 2003 година Тогава Илиев брои пачките за това, че тимът му „ Локомотив " (Пловдив) ще стане първенец на България през сегашния сезон. Азиатците одобряват залога и дават високия коефициент - 300 към 1. „ Локомотив " (Пловдив) става първенец на България за първи път в историята си, а букмейкърите са принудени да изплатят $301 000 000 на Георги Илиев.
 Галвния пред хотел Рила в центъра на София Галвния пред хотел Рила в центъра на София

Разследващи не отхвърлят и поредицата убийства, това на Георги Илиев, Райко Кръвта и Васил Горчев-Кьоравия, да са свързани само с неуспеха на 839-килограмова пратка кокаин, хванат на борда на яхтата " Есприта " в испански води, гласи друга от версиите за ликвидирането на боса на ВИС-2.
 Жоро и Мая на сватбата им Жоро и Мая на сватбата им
Възможна причина за ликвидирането на Главния изскача и към скица за пране на пари, настояват ченгета. Жоро Илиев убеждава няколко хърватски жители да се явят на търг като подставени лица и да наддават за закупуване на хотели на Адриатическото крайбрежие. Обещани са им тлъсти комисиони. Хърватите издействат по-ниски цени и хотелите са купени за към 30 млн. евро всеки поотделно. В последна сметка подставените лица са прецакани, откакто Жоро Илиев не съблюдава обещанието си и не изплаща тлъстите им комисиони. Както вървят нещата истината едва ли в миналото ще излезе нескрито като при множеството поръчкови ликвидиране.
 Част от прахта на Главния е предадена на майка му, втората част е непокътната от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища Част от прахта на Главния е предадена на майка му, втората част е непокътната от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища
Основната версия е, че палач на Жоро Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта. Според управляващите Илиев и Арарски са имали спор по отношение на кой да оглави пазара за опиати в югозападна България. Райко Кръвта е погубен няколко месеца по-късно.

На 25 август 2005 година, пред заведението на Жоро Илиев „ Буда бар " в курорта Слънчев бряг, към 22:30, снайперист го прострелва пред десетки очевидци. Убийството е сходно с това на притежателя на МГ Корпорация Илия Павлов. Убийството става малко след победа на Локомотив Пловдив (тогава благосъстоятелност на Георги Илиев). Босът отива да чества успеха на тима си в Слънчев бряг. Главния е погубен тъкмо когато става да приказва по телефона си. Умира на място – с един патрон в сърцето, а по него стреля снайперист от прилежащ хотел.

Пушката „ Аншуц " 22-ри диаметър, с която е бил убит Георги Илиев, се съхранява в Министерство на вътрешните работи.

Преди погребението на Георги Илиев поражда спор сред вдовицата му Мая Илиева, майка му и сестра му. Мая декларира, че желанието на боса на „ ВИС 2 " и „ ВАИ холдинг " е трупът му да бъде кремиран. Майката и сестрата са твърдо срещу и считат, че Илиев би трябвало да бъде заровен в родния му град Кюстендил и останките му да бъдат положени до тези на брат му. В края на краищата Мая Илиева кремира натрупа на брачна половинка си. Част от прахта е предадена на майка му, втората част е непокътната от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища.

Снимки: 34 часа, Бългаия през днешния ден - архив

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР