Вероятността за ново затваряне на училищата, за която заговориха властите,

...
Вероятността за ново затваряне на училищата, за която заговориха властите,
Коментари Харесай

Отворено писмо до властта: Не затваряйте училищата!

Вероятността за ново затваряне на учебните заведения, за която заговориха управляващите, провокира остри реакции в обществото.

Национална мрежа за децата, която съставлява обединяване на цивилен организации и съидейници, работещи с и за деца и фамилии в цялата страна, изпрати отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, до министъра на опазването на здравето проф. Сербезова, просветния министър акад. Николай Денков и доц.д-р Георги Йорданов, заместник-министър на опазването на здравето и ръководител на националния пандемичен комитет.

Писмото е във връзка изявлението на господин Йорданов пред медиите: “За страдание, евентуално ще се премине към онлайн образование. Следим прецизно учебните заведения. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”. Той съобщи още, че все още тестването в учебните заведения не демонстрира повишаване на инфектираните деца, само че уточни, че здравните управляващи имат подозрение за това какъв брой качествено е този тип проучване и дали в действителност се откриват случаи на ковид в детските колективи.

Ето реакцията на Националната мрежа за децата:

“В свое изявление пред националните медии на 6 януари, 2022 година, заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Националния пандемичен комитет доцент Георги Йорданов заяви две взаимоизключващи се като обръщение решения на здравното ведомство и експертните комитети към него – първо, че заради по-леко протичане на вируса, времето за карантина на заболели и контактни ще бъде понижено, и второ – в това време заради нараснал риск от разпространяване на вируса от децата към възрастните, стои опцията за прекосяване още веднъж към отдалечено образование. Заместник-министърът призна, че има проблем със съблюдаване на ограниченията измежду възрастните досега, само че не даде ясни гаранции по какъв начин и дали те ще бъдат затягани и по какъв начин властта счита да подсигурява тяхното осъществяване.

Накратко казано, още веднъж виждаме единствена сигурна поръчка за ограничение на заболеваемостта посредством затваряне на учебните заведения. Припомняме, че през последните 10 дни по време на коледните и новогодишните празници българските жители бяха свободни да честват фамилно, на огромни групи, по курорти и къщи за посетители, както и в разнообразни страни и континенти в чужбина. През този интервал децата са били във почивка. Преди нейното начало децата посещаваха учебно заведение посредством наложително тестване, като част от тях продължиха отдалеченото си образование съгласно желанията на родителите им. Едва от 15.12.21 година – по-малко от седмица преди началото на коледната почивка, нужният % от съгласни за тестване и присъствено образование в един клас беше понижен от 50% на 30% и още една дребна група деца съумяха за седмица да се върнат присъствено на учебно заведение.

След връщането на децата в учебно заведение, и то при условия на безвредна среда, каквато няма в голямата част от останалите обществени заведения, в това число и в Народното събрание, не са регистрирани значими промени и повишаване в заболеваемостта, което да може да се припише непосредствено на присъственото образование.

Внушението, че при открита процедура за тестване, децата посещават заболели учебно заведение, а тестванията дават фалшиво-негативни резултати и не се вършат качествено, е извънредно нездравословно,

изключително на фона на събитието, че сходно тестване и съблюдаване на условието за зелен документ не се прави всеобщо измежду възрастните или не се съблюдава задоволително дейно, с цел да се твърди, че разпространители на вируса са децата.

Тъй като сме безусловно уверени, че взимането на решение за здравето на популацията и изключително това на децата следва да бъде подчинено на научни данни, посочваме за следващ път, че рекомендациите и проучванията на нито една международна организация за съвсем две години от началото на пандемията – СЗО, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите – не водят до извода, че децата и учебните общности са мотор на разпространяването на COVID-19, нито демонстрират статистически висок риск за здравето и живота във възрастовата група 0-19 година Напротив, всички рекомендации са ориентирани към опазване на присъствената форма на образование за допустимо най-дълъг интервал от време, даже и в условия, при които всички други обществени събития и места са с стеснен и с пресечен достъп (при локдаун).

Ние от Национална мрежа за децата се обръщаме за следващ път към министър-председателя и министъра на опазването на здравето с апел

да насочат ясно обръщение, че правата на децата ще бъдат предпазени и няма да се допусне спиране на присъственото образование за сметка на опазване на обществения живот на възрастните.

Децата и родителите на България имат моралното право и нужда да получат това удостоверение, както и задоволително безапелационна информация и проект за деяние, каквито от март 2020 година до момента не е имало. Обръщаме внимание, че доверието в поредните и оправдани дейности на държавното управление са от основно значение за справяне с пандемията и следствията от нея. Вярваме, че държавното управление има всички средства да обезпечи безвредно присъствено образование до края на образователната 2021/2022 година и все още няма причина то да не продължи да се организира по към този момент контролирания и отработен от учебните екипи метод.

Едва 7 дни след началото на новата 2022 година и по-малко от месец след встъпване в служба на новото съдружно държавно управление не бихме желали да оставаме с горчивото възприятие, че не сме очевидци на смяна,

ново начало и осъществяване на положителните поръчки от съдружното съглашение, а на политическо дежа вю, в което децата заплащат цената, която никой различен не желае да заплати.

А тази цена – към този момент става изрично ясно – обгръща всички аспекти на детския живот – от образователните достижения и просветителния обсег, през задълбочаване на неравенствата и рецесии в фамилиите до опасността за физическото и психическо здраве на децата и родителите. Неглижирането на тези обстоятелства за следващ път би оставило у жителите убеждението, че още веднъж икономическите ползи ще надделеят над моралните и етични правила и полезности, както за жалост сме привикнали да става в нашето общество в последните десетилетия.

Призоваваме за ясни послания и безапелационни ограничения за справяне с пандемията, учредени на здравната и научната логичност, които слагат децата преди всичко освен на думи, само че и посредством действителни дейности и политическа и социална отговорност на възрастните.”

Междувременно ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България Диян Стаматов написа в профила си във Facebook:

" Другата седмица желаят да затворят учебните заведения! Защо, откакто се тестват учениците? Защото съгласно зам. - здравния министър “родителите и учителите не са подготвени задоволително добре” и поради това тестванията не демонстрират действителни резултати.
В същото време безусловно същият е резултатът в детските градини, където децата не се тестват.
Данните в София за карантинираните деца от през днешния ден сочат следното:
Детски градини:
- брой карантинирани групи- 15 (0,93 %) от общия брой групи;
- брой деца в карантинираните групи- 319 (0,75%) от общия брой деца;
Училища:
- брой карантинирани паралелки- 44 (0,68 %) от общия брой паралелки;
- брой възпитаници в карантинираните паралелки- 1851 (0,98 %) от общия брой възпитаници.
Резултатът от “некачествената работа” на родителите и учителите е … да бъдат затворени учебните заведения.
В цяла Европа се тестват учениците с проби най-малко по два пъти в домашни условия и никой не споделя и дума за затваряне на училища… В бедна България не е по този начин! Тестване един път. Тестване в учебно заведение. И отговорни за неналичието на “положителни” резултати са “необучените учители”. Затова ни приготвят, че от 20-и учебните заведения се затварят… Голяма работа сме… "

Като акцентира, че показва персонално мнение, Стаматов показва и вероятни ограничения за отбягване на нов локдаун: двукратно тестване на всички ученици; носене от всички възпитаници и учители във всички учебни пространства на висок клас маски от вида FFP2; наказания при неналичието на маски или при неправилното прилагане на маски, в това число и премахване от училище; висока степен на хигиена и дезинфекция; имунизация. " Знам, че последното ще взриви доста мисли, само че би трябвало да излезем от този обаян кръг ", акцентира Стаматов.

" Тестовете са нискоефективни, това е неоспорим факт, съгласно медицинските експерти, само че те са врата към постоянното образование ", счита водачът на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров. " Нека учебните заведения да не минават към електронно образование на база заболеваемост на града или региона, а съгласно обстановката в просветителната институция. Сегашният метод е груба неточност и нанася непреодолими дефицити на нашите възпитаници ", добяви той.

По думите на началника на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Пакова още веднъж ще бъде насочен апел към учителската колегия в Пловдивско за имунизация против коронавирус и слагане на бустерна доза. Съществува обаче в огромна степен песимизъм и твърдите отрицателни настройки във връзка с имунизирането не се трансформират.

Свързани вести Задава се отново онлайн образование за учениците В по-червена зона: Три общини в Пловдивско се връщат към тестване на учениците
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР