Вероятно в следващите дни ще бъдат повдигнати обвинения зарадиБулгаргаз, съобщи

...
Вероятно в следващите дни ще бъдат повдигнати обвинения зарадиБулгаргаз, съобщи
Коментари Харесай

Кирил Петков: В следващите дни може да има обвинения заради `Булгаргаз` |

Вероятно в идващите дни ще бъдат повдигнати обвинявания поради " Булгаргаз ", заяви на брифинг министър председателят Кирил Петков. 

В момента тече следствие в " Булгаргаз ", добави той. По думите му евентуално нарастването на цените газа се дължи на решение на уволненото управление на сдружението.

" Ако някой си мисли, че оттук насетне ще може да взима неверни решения от позиция на националния интерес, и по едно и също време с това да дава сметката на крайните консуматори, то би трябвало да знае, че това време свърши. Колкото и студиа да бъдат обикаляни, обстоятелствата приказват - определен е скъпият снабдител, вместо да се усъвършенстват опциите за евтиния снабдител ", бе безапелационен Петков. 

Премиерът определи държанието на ПГ на ГЕРБ-СДС, които подлагат на критика държавното управление за забавения градеж на интерконектора с Гърция, като " бойкот " , и добави, че взетите досега решения са " очеваден спор на ползи ".

Петков съобщи, че стартират състезания за ново управление на " Булгаргаз ".

Министерски съвет одобри " бюджет на растежа "

Министерски съвет одобри предлагането за Бюджет 2022 година Премиерът го дефинира като " бюджет на растежа " и добави, че вложенията от държавния бранш ще бъдат 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. По думите му дефицитът финансира напълно вложенията и добави, че без вложения бюджетът би бил с остатък от 1,7%. 

" Тази година ще влагаме доста изрично и доста съществено, вдигайки % на вложения. В съпоставяне с миналогодишния го подвигаме от 2,9% на 5,8%. Това е невиждано ", отбеляза той и изясни, че общо 8,2 милиарда лева ще бъдат заделени за финансови вложения.

Освен това в бюджета има средства за безвъзмездни детски градини и ясли от април . 70 млн. лева пък ще бъдат ориентирани за градежа на нови детски градини. Учителските заплати също се усилват - те ще бъдат 125% от междинното за страната месечно заплащане.

В новия държавен бюджет са сложени и други амбициозни цели - до края на годината да няма нито един пенсионер, който живее под прага на бедността. Социалните ограничения, в това число и Коронавирус ограниченията и тези за високите цени на тока, се резервират най-малко за следващите шест месеца.

Очаква се проектобюджета да бъде импортиран в Народно събрание и признат до края на март, каквато поръчка даде ръководителят на Народно събрание. По-рано това даде обещание и финансовият министър Асен Василев, който разясни, че лятото ще има и актуализация на бюджета.

Цените на тока

Фактурите за февруари ще включат обезщетенията за декември и януари, изясни министър председателят Петков. Той предвижда доста по ниски сметки за ток през втория месец от годината .

Кирил Петков заяви, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС през днешния ден са почнали инспекция за о.

" Докато не почистим тези публични поръчки, не можем да приказваме, че общините просто нямат пари за осветяване ", бе безапелационен министър-председателят.

Той добави, че ще стартират инспекции на всички места, с цел да се отдели политическият пиар от действителните потребности на общините.

Петков заяви, че нова работна група ще разиска опциите за обезщетения за общините за учебни заведения, лечебни заведения и детски градини .

Енергийният министър Александър Николов изясни, че в тази работна група ще се разискват и обезщетенията за ВУЗ-овете и общежитията. Утре се чака той да разиска нуждата от обезщетения с просветителния министър Николай Денков.

Николов добави, че все още индустриалните консуматори не се компенсират за високата цена на газа поради доста по-ниската цена в страната спрямо тази в Европейски Съюз.

Той добави, че държавното управление ще опита да форсира газификацията в страната, с цел да се понижи количеството отделяни нездравословни излъчвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР