Вероятно ще се съобразим с Европа за срочност на сертификата

...
Вероятно ще се съобразим с Европа за срочност на сертификата
Коментари Харесай

Доц. д-р Антон Тонев: Пикът на ковид вълната ще отмине, без ...

Вероятно ще се съобразим с Европа за срочност на документа и за България

Странно е 99% от хората да ми имат доверие, когато ги оперирам, само че не и когато приказвам за ваксини

Опасно е да се пие белина, както е рисково да се вари и ракия без надзор



- Доцент Тонев, каква е логиката при установяване периодите на коронавирус документите? Мнозина към този момент се съмняват в тяхната успеваемост?

- Шегуваме се с другари, че живеем в общество на отдалеченото. Натискаме копче и сменяме канала или на екрана на компютъра са появява нова информация. В медицината това към момента не е допустимо. Ще изчакаме края, с цел да забележим какви са били точните решения. Ще дам образец с вируса на СПИН - минаха 22 години, с цел да си отговорим на всички въпроси. С коронавирус няма да са 22 години, само че би трябвало самообладание. За страдание, в това число и мои сътрудници изричат хипотези, само че го вършат с една интонация на факт! Това е политическо говорене, заиграване, което обаче е рисково за здравето на хората. И ние от " Продължаваме промяната " го осъждаме изрично!

- Ясно, чисто медицински е сложен отговорът, само че въпреки всичко за какво тъкмо 270 дни важи документът за Европа?

- Имахме единствено догатки какъв брой ще е протективният резултат на имунизацията. По документи изначало се говореше за безконечен. С времето сътрудниците откриха, че с отдалечаване на момента на имунизация имунитетът понижава. Вече има над 8 милиарда сложени ваксини с над 3 милиарда имунизирани души. И проучванията им демонстрират, че след 220-250 дни антителата толкоз понижават, че може да приказваме за привършване. Другият проблем е, че вирусът сподели своята неопределеност, въпреки и с малко. В това се крие отговорът на въпроса за какво 270 дни. Възможно е тези интервали от време на време да се трансформират, защото ние следим непрестанно процесите и вземаме най-адекватното решение.

- Нека подчертаем, че към този момент бустерът подсигурява неопределен документ в Европа?

- Да подчертаем - в Европа, защото в България все още и документът при цялостен имунизационен курс е безконечен. Предстои да обсъдим рекомендациите на европейските управляващи за слагане на период и за родната територия. По-вероятно е да се съобразим с тях. Причината е, че вълната потегли от Западна Европа и при нас пристигна последна. България ще усети силата на омикрон вълната тъкмо както другите страни.

- Може ли да се убедят да се имунизират хора, които пият белина срещу коронавирус?

- Народът пие и домашна ракия, без да осъзнава какво пие. Всеки развой на правене на домашна ракия крие опасности. Дори с родственици си приказвам - това, че правиш 20 години първокласен алкохол, не значи, че на 21-вата няма да допуснеш неточност или неправилност. Липсва надзор като в една фабрика или лицензирана компания за производството му. Не желая да давам оценки, тъй като народът сме всички ние. Но някои неща демонстрират на какъв цивилизационен стадий се намираме. А че пиенето на белина и сходни субстанции е рисково, няма подозрение.

- Кога очаквате да бъде пикът у нас?

- Седмица, две, три. По принцип чакаме до края на февруари вълната да е минала.

- Категорично дотук най-малко интензивните кревати не се пълнят, по този начин ли е?

- Имаме запас. И в случай че успеем с ограничения да задържим това равнище, няма да се постанова на нито един регион за влиза в четвърта фаза, която значи затваряне. Това е акт на изпълнителната власт, който ние поддържаме.

- Адекватно ли реагира здравното министерство на развоя на пандемията?

- Да! Ако беше непокътнат остарелият проект от предните талази, трябваше да затворим страната още на 5 януари. Благодарение на смяната ние към момента нямаме затворен бизнес. Това демонстрира, че сме се приспособили, като въпреки всичко към този момент имаме към 30 % имунизирани, а и самият вирус е по-малко рисков от предходните разновидности. Това са два научни, статистически обстоятелства.

- В Европа обаче в действителност стартират да отпадат зелените документи, въпреки и в страни с съвсем 100 % имунизация?

- Те потвърдиха своята роля при контрола на пандемията. Никога не са били натоварени с ролята да решат казуса. Много зависи от това какво идва след тази вълна. Дали ще се открие нов вид, какви ще са неговите характерности. Имаме изказване на премиера Кирил Петков, че при 60 % имунизирани или рухване под избран % заети кревати зеленият документ може да отпадне за България.

- Повече ваши сътрудници намират омикрона като последната еволюционна стъпка на вируса към привършване на пандемията?

- Силно се надявам. За страдание, поради равнищата на имунизация все още у нас пандемията ще завърши към 6 месеца по-късно.

- Има ли запаси при имунизацията, тъй като следим напор най-вече за бустерни дози, а не за първи такива?

- Резервите са свързани с това, че много хора се осведомят от неверни източници. Сайтовете, които проповядват теории на конспирациите и подозрения във имунизациите, са машинки за пари. Там има дребна и бомбастична информация плюс огромни полета за реклами. Не се интересуват изобщо дали разгласяват правилни неща. Трябва да приказваме за тези неща, даже по тематики отвън пандемията. Трябва обществото, интелигенцията да жигосах тези уеб сайтове еднодневки, чиито имена са главоблъсканици от букви и числа. Утре ги няма! Това е война против обществото! Това са канали за подправени вести.

- ОК, склонен, само че в народен тв ефир излизат ваши сътрудници и проповядват искрено антиваксърски хрумвания?

- Няма да му загатвам името на този сътрудник, с цел да не му върша реклама, само че сега неговият случай се преглежда на високо професионално равнище и съществува действителен късмет да бъде изключен.

- Всички се сещаме, че визирате доцент Мангъров, който заяви за стотици умрели след имунизация?

- Няма да се занимавам с избрана персона, само че случаи като неговите би трябвало да имат последици. Аз също би трябвало да понесе виновност, в случай че като коремен хирург не се оправя с съответна самостоятелна задача. Същото важи и за политиците, които приказват недоказани неща.

- Това говорене „ за “ и „ срещу “ разколеба много хора, тъй като те слушат двете страни, а не са с здравно обучение, с цел да отсеят наложително истината?

- Сигурно визирате и последния случай, в който двама души говореха. Единият опитваше с страст да болести хората. А другият - лекар Симидчиев, вадеше обстоятелства, признати от здравната общественост. И на всеки нерешителен укор от съперника вадеше съответен образец и се обосноваваше. Това е в основата на образованието на един доктор от студентските години. Нашите преподаватели не ни изясняват какво им се коства! Те демонстрират какво твърди литературата за 100, 200, 500 или 1000 години обратно. Ние уверено имаме вяра във обстоятелствата, които ни споделят! Представете си по какъв начин един хирург ще направи прорез за първи път, в случай че не има вяра на преподавателя си!

- Аз това се запитвам - по какъв начин хората стопираха да имат вяра внезапно на медици със познания и опит, а цитират незнайни медийни герои!

- Има забавен образец. При мен идва пациент, аз го проверявам и откривам, че става въпрос за апендицит, който би трябвало да бъде опериран. Тоест, аз да греша в тялото му, до момента в който той не е в схващане. И в 99 % от случаите получавам единодушие! Но когато в същото качество на доктор, изцяло осъзнато, приказвам за коронавирус, за ваксини, моите думи биват пречупени през призмата на хиляди подозрения. И аз стартирам да изгубвам убеденост, че приказвам като доктор. Моето мнение бива принизяване до това на хора, които в никакъв случай не са лекували пациент. Тази биполярност на обществото би трябвало да получи внимание. Защо на един и същи доктор един път се има вяра категорично, а повторно думите му се слагат на безусловно подозрение. Говоря изцяло почтено и морално, тъй като, в случай че не съм наясно за даден медицински проблем, давам отговор: Не знам.

- Пак давам образец от народен ефир: излизат политици и споделят за вашия сътрудник военачалник Венцислав Мутафчийски - „ какво схваща от коронавирус пандемия един коремен хирург? “.

- Имаше доста политическо говорене, доста говорене против персони, не против мнението им. Бидейки коремен хирург и началник на ВМА, проф. Мутафчийски имаше в тези времена достъп до сериозна литература и източници. Не бих подценил и дума, казана от него. Аз персонално нямах подозрение!

- Иначе по какъв начин се чувствате като ръководител на Здравната комисия в Народното събрание?

- Отговорно, защото е голямо предизвикателство. Гледам на всеки подробност. Моментът е пожарен, само че чакам с приемането на бюджета да отпаднат част от тези спешни моменти. И след това да стартираме същинската промяна на системата и да сложим нови връзки, тъй че да има очевидно развиване на опазването на здравето ни.

- Здравната каса ще остане ли в този тип, или се планува демонополизация?

- Имаме концепция за демонополизация, само че в случай че създадем нова каса незабавно, а оставим старите обири, просто ще удвоим загубите. Първата задача е да затворим кранчетата и след това ще мислим за демонополизация, което неизбежно ще се случи, само че в бъдеще време.

- Интересно, бихте ли загатнали накратко по какъв начин ще затваряте кранчетата?

- Електронно досие, есемес уведомяване до пациент, на който ще се прави нещо здравословно. И в него ще написа какво ще му се случи. Изнасяне на част от диагностиката отвън огромните лечебни заведения, където би трябвало да лежите няколко дни, с цел да ви бъде направена. Изобщо имаме явен проект, само че той ще бъде показан пред обществото в точния миг.

- Ще измененията ли системата, която разрешава на избрани частни заведения да одобряват „ касови “ случаи, а тези с обезпечени загуби - като пациенти без осигуровки или със скъпо лекуване, да отиват в държавни и общински лечебни заведения?

- Разбрах въпроса. Няма да удряме частни лечебни заведения, изрично! Но ще изравним изискванията. Виждаме конкурентни преимущества при някои здравни услуги. Ще създадем по този начин, че частните лечебни заведения да изнасят повече тежест, само че това не е борба. Напротив! Говорим за действия, които ще са заплатени. Така ще имат тласък да развият услуги, които даже могат да им донесат по-добри финансови резултати. Ако ни се доверят за тази промяна, те ще завоюват, като в това време ще оферират повече услуги.

- Последно, решено ли е къде ще бъде Националната педиатрична болница?

- В София, защото тук е съсредоточена медицината в Българя. Има и много различен вид лечебни заведения, които ще бъдат във връзка. Съществуват разнообразни разновидности, само че няма дефинитивно решение. Ще обявим и тази добра вест, само че не желая да се наемам със периоди. Пари има, въпросът е да се откри точното решение.



Доц. Антон Тонев е роден в Стара Загора, само че приключва МУ-Варна. Работи в УМБАЛ „ Света Марина “ в морската столица, учител в университета. Специалист хирург-онколог във Варна с над 10 години опит. Специалист е по лекуване на доброкачествени и злокачествени болести на гастро-интестиналния тракт. Извършва всички типове мини инвазивна (ендоскопска) диагностика и лапароскопско лекуване на болесттите на гастро-интестиналния тракт и жлъчно-чернодробната система. Има специализации в Съединени американски щати, Франция, Германия, Южна Корея и Нидерландия. Влиза като народен представител от варненската листа на „ Продължаваме промяната “ и е определен за началник на Здравната комисия в Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР