Вероятно най-скандалната обществена поръчка на БДЖ-Пътнически превози, обявена през февруари

...
Вероятно най-скандалната обществена поръчка на БДЖ-Пътнически превози, обявена през февруари
Коментари Харесай

БДЖ продължава най-скандалния си търг - работи държавното жп, милионите прибира частна фирма

Вероятно най-скандалната социална поръчка на БДЖ-Пътнически транспорти, оповестена през февруари предходната година, продължава и сега, макар че сякаш бе спряна, откри OFFNews.
 Христо Иванов е новият началник на БДЖ-Пътнически транспорти
Става дума за процедурата с предмет: №01605-2018-0003 „ Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, благосъстоятелност на „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД за тригодишен интервал ”.

След следствие на OFFNews, което откри, че в тази ситуация се касае за класическа спекулация - държавната жп компания прави 80% от работата по заданието, а фактурите отпътуват към тъкмо избрана частна компания и последвалата инспекция по случая на инспектората на транспортното министерство, въпросният търг бе преустановен от довчерашния шеф на БДЖ-Пътнически транспорти Пламен Пешаров.

Само че обосновката на решението за прекъсване на публичната поръчка е толкоз неуместно, че всеки заинтригуван да вземе парите (б. ред. - въпросната поръчка е с бюджет от малко над 4 милиона лева), би трябвало да е вманиачен, с цел да не апелира решението за прекъсване, чийто главен мотив е, че " ще се отрази отрицателно на медийния облик на БДЖ ".

Така Пешаров е вдигнал висока топка за забивка на частната компания " Жп Тракция ", за която още от момента на оповестяване на търга се знаеше, че е единственият вероятен реализатор съгласно заложените в документите условия.

Чисто процедурно от надпреварата бе изхвърлена русенската компания " Експрес Сервиз ", която освен че ремонтира локомотиви, само че и сама създава маневрени машини, които изнася по целия свят. Пак със регулаторни хватки - отвод на лиценз, от конкуренцията изхвърча и българо-хърватският джойнт венчър " БДЖ-Кончар ", в който от горната страна на всичко половината от собствеността е на самия възложител. В същото време във въпросната компания " Жп Тракция " ръководещ и притежател е някогашен сътрудник на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Железопътна администрация " Веселин Василев Николай Кръстев. А тъкмо тази конструкция на транспортното министерство коли и беси в жп превоза у нас. Тя е тази, която му е издала лиценза да прави жп поправки.

Веселин Василев въобще не отхвърля, че със притежателя на " ЖП Тракция " Николай Кръстев в действителност преди време са били сътрудници във компания, свързвана с предприемача Васил Божков. Обаче Кръстев не му бил персонален водач, както се приказва в жп сектора.

Некадърното прекратаване на скандалната социална поръчка незабавно е довело до обжалване пред Върховния административен съд на решението на шефа на БДЖ-Пътнически транспорти за прекъсване на процедурата. Така на 13 ноември м. година магистратите излизат с решение, че държавната жп компания неаргументирано е спряла публичната поръчка и че тя би трябвало да продължи при старите условия. 

Сега в БДЖ-Пътнически транспорти са пред алтернатива - дали да осъществят първичния сюжет на към този момент бившето управление или да намерят същинските претекстове за прекъсване на процедурата, а точно, че тя не е преференциална на БДЖ и на българските данъкоплатци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР