Вероника Михалева е най-младият участник в световното биенале в Триест,

...
Вероника Михалева е най-младият участник в световното биенале в Триест,
Коментари Харесай

Вероника Михалева ни представя на биеналето в Триест

Вероника Михалева е най-младият участник в международното биенале в Триест, в което авторки от разнообразни поколения и стилове показват творенията си, основани преди и по време на коронакризата. Художничката демонстрира портрет на сестра си, рисуван с акрилни бои и със заглавието  „ Отрази “.  Картината е от план на Вероника, който   маркира началото на нейно дълготрайно проучване върху душeвността. Неслучайно лицето в платното препраща към тъмната страна на битието, мимолетният миг е на ръба сред живота и загадката. Излъчването е основано на неизречените истини, на напрежението от главните злоупотреби с тях, от скритата болежка. Но и Вероника, и нейната героиня като че ли търсят какво се крие под маската, стимулирани от екзистенциалното любопиство и контра културата.



Тъкмо този блян на Михалева към разкриването на скрития смисъл и неговото разкодиране посредством обичайни и авангардни похвати - не всеки път наличен за артистите на нейната възраст, мощно впечатлява интернационалния куратор Стефан Стоянов. Арт дилърът, който работи с елитни галерии, колекционери и меценати от Европа, Америка и Азия, показва българката пред претенциозните селекционери на биеналето в италианския град. Те пък незабавно високо правят оценка нейната артистичност и философия. „ Вероника е прекомерно обещаващ създател, който се развива в звук с най-актуалните трендове, като в това време резервира подчертаната си характерност и автентичност “, безапелационен е Стефан Стоянов, който показва в Триест изявени имена от Русия, Балканите и Близкия Изток.      

      

Вероника Михалева е космополит освен в изрече на концепциите си, само че и в своята професионална начетеност. Тя приключва католическото учебно заведение „ Свети Едмънд “ и  Loughborough University в Англия. Работите й са композиция сред обичайното и новаторското цифрово изкуство, а посредством мултидисциплинарните похвати в тяхното реализиране Вероника разяснява и интерпретира безконечните полезности, провокирайки феновете си на макс. В творенията си – на платно или във видео - тя се концентрира върху дебата за границите сред положителното и злото, върху тематиките табу, върху отхвърлените страсти, които утешават неспокойните  и смущават спокойните. Затова в дипломния й план няма изненада – на първо четене той е мощно стресиращ: “Клане на прасе “ с фокус върху неудобството, върху кръвта във визията, върху недоволството, което изважда публиката от обувките.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР