Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро

...
Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро
Коментари Харесай

Венецуела пусна собствена криптовалута, обезпечена с петрол и диаманти

Венецуелските управляващи през днешния ден публично започнаха продажбата на националната криптовалута петро в среднощ локално време, заяви вицепрезидентът Тарек Ел Айсами, представен от Венецуелската осведомителна организация и Българска телеграфна агенция. На процедура тази валута е отговор на хиперинфлацията и финансовите наказания, наложени от Съединени американски щати, които задълбочават икономическата рецесия в страната, написа Би Би Си.

" Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със лични запаси и естествени благосъстояния, " уточни Ел Айсами в ефира на националната телевизия. По думите му на уеб страницата на държавното управление има инструкции по какъв начин се купува петро и кой може да го прави. (Документът фактически е наличен на страницата.)

" Петро ", която управляващите оповестиха преди няколко месеца, че считат да пуснат, може да се придобие както от физически лица, по този начин и от компании. Не е наложително те да са венецуелски жители - няма ограничавания за националността на купувачите.

Президентът Николас Мадуро, представен от ТАСС, разгласи, че ще бъдат пуснати общо 100 млн. единици от нея, от които 82.4 млн. ще бъдат налични за вложителите. Цената на един петро ще бъде към 60 $, колкото коства сега и един барел венецуелски нефт. По-рано Мадуро увери, че новата валута ще разреши да се " победи финансовата обсада ", заяви Би Би Си.

Управляващите акцентират, че криптовалутата петро е обезпечена от действителни активи - нефт, газ, злато и диаманти (факт, поради който други слагат под въпрос дали тя фактически е " криптовалута " ). По предписание на Мадуро за задачата страната с най-големи петролни находища в света е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им разреши сполучливо да привлекат средства от чужбина, които са извънредно нужни на страната, обхваната от рецесия.

Какво ще промени петро

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се разгласи в поддръжка на стартирането на криптовалутата. " Петро е доста забавно събитие, тъй като всеки човек, без значение къде се намира, може да я придобие против конвертируема валута, заобикаляйки финансовите наказания и финансовата обсада на Венецуела ", сподели специалистът в изявление за радио " Унион ". По този метод може да си притегли голям капитал, добави Гавасут.
La preventa oficial del #ElPetro en la pagina web https://t.co/LsL62g4V3F para la adquisición y comercialización de nuestra criptomoneda instrumento novedoso y liberador para la patria.@NicolasMaduro@TareckPSUV@blockchain_ve@hugbelpsuv@ANC_vepic.twitter.com/dctST2ArBb
— Petro Venezuela (@PetroOficial) February 20, 2018

Петро ще може да се употребява за разплащане на артикули и услуги - в това число налози, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя против налични пари в обращение. Курсът ще зависи от размера на интервенциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от управляващите за активността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя отвън рамките на Венецуела. През декември 2017 година, на процедура незабавно откакто Мадуро разгласи, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния заем на Колумбия Маурисио Карденас дефинира тези проекти като " димна завеса ", наблягайки, че криптовалутата " няма да избави венецуелската стопанска система ". Според него проблемите във Венецуела са свързани с трудностите, които държавното управление на Мадуро основава на частния бранш и на частната самодейност като цяло, с хиперинфлация и неприятно ръководство на финансите.

Още по-рязко се изрече Рикардо Хаусман, някогашен министър на планирането във венецуелското държавно управление при ръководството на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава стопанска система на развиването в Харвардския университет. " Очаквам, че петро ще бъде неуспех ", сподели Хаусман в изявление за в. " Ел насионал ". " Проблемът на Венецуела не е в това, по какъв начин се вършат заплащанията, а в това, че няма с какво да заплаща ", означи икономистът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР