Венецуелската опозиция отказа да накара петимата новоизбрани губернатори от нейните

...
Венецуелската опозиция отказа да накара петимата новоизбрани губернатори от нейните
Коментари Харесай

Венецуелски губернатори отказват да положат клетва пред Учредителното събрание

Венецуелската съпротива отхвърли да накара петимата новоизбрани губернатори от нейните редици да положат клетва пред проправителственото Учредително заседание.

Очаква се това да докара до свалянето им от служба и възобновяване на политическата рецесия в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Коалицията Кръгла маса за демократично единение, която сплотява съперниците на президента Николас Мадуро, разгласи, че няма да се поддаде на "шантажа на Учредителното заседание ", чиято легитимност не е приета от опозицията.

По-рано Мадуро съобщи, че губернатори, които не положат клетва пред противоречивото Учредителното заседание, няма да получат позволение да встъпят в служба.

Правителството на Мадуро завоюва 18 от общо 23 щата на изборите за губернатори, които се състояха в неделя, съобщи Ройтерс.

Проучванията посочваха, че опозицията се употребява с надалеч по-голяма известност и съперници на Мадуро насочиха обвинявания за нечестни похвати. Те обаче не съумяха да показват доказателства за интервенция в гласуването. Някои опозиционни губернатори признаха, че загубата им се дължи на ниската изборна интензивност измежду деморализираните им поддръжници.

Венецуела е разтърсвана от рецесия заради тежкия дефицит на храна и лекарства, сриващата се валута и растящата инфлация, напомня Ройтерс.

В южния щат Боливар избухнаха митинги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР