Венецианската комисия смята, че управляващите в България са пропуснали важен

...
Венецианската комисия смята, че управляващите в България са пропуснали важен
Коментари Харесай

Венецианската комисия с куп критики към Конституцията на ГЕРБ


Венецианската комисия счита, че ръководещите в България са пропуснали значим миг за действителни промени в Конституцията, а техният план е направен небрежно, без експертна оценка и без публичен спор. Освен това, съгласно комисията, ГЕРБ са пропуснали опцията да прокарат промени, с които да се анулира по този начин подложената на критика недостижимост на основния прокурор.

" Би било пропусната опция, в случай че актуалната конституционна промяна не прегледа въпроса " за унищожаване на " прокурорския монопол " и опцията за привеждане на основния прокурор под наказателна отговорност, се споделя в позицията на Венецианската комисия.

Според интернационалните специалисти българският главен закон би трябвало да позволява отстраняването на основния прокурор, когато има евентуален спор на ползи или подозрение за осъществено закононарушение.

Това са единствено част от първите оценки за плана на ГЕРБ за нова Конституция на България, направени от Европейската комисия за народна власт посредством право, по-известна като Венецианска комисия. Съветът на Европа популяризира междинната оценка, направена по молба на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. В текста се акцентира, че забележителна част от разбора е отдадена на правораздаването, само че членовете на комисията са подготвени да се произнесат в детайли и по други елементи от плана, в случай че и до момента в който той се разисква в България.

" С продължаването на конституционната промяна българските управляващи би трябвало да коментират в детайли основанията зад всяко от предложенията и да обезпечат значимо присъединяване на обществеността, специалистите и всички политически сили в тоз ипроцес ", декларира комисията.

Венецианската комисия категорично акцентира, че прокурор няма по какъв начин да проверява основния прокурор, тъй като всички прокурори са негови подчинени.

Шефът на държавното обвиняване би трябвало да бъде обект на изцяло " самостоятелен механизъм за следствие ". Трябва да има и правосъден надзор на решенията да не се проверява основния прокурор. В момента решенията да прокурорите за отвод за формиране на дело не могат да се апелират пред съда.

Венецианската комисия упорства властта на прокуратурата отвън наказателното право да бъде понижена до нужния най-малко. В позицията на институцията се упорства най-малко половината от местата в бъдещия Съдебен съвет да се заемат от съдии, определени от техните сътрудници от всички равнища на правосъдната власт.

В своята позиция Венецианската комисия показва страдание, че започването на конституционната промяна не е предшествано от необятен обществен спор, а планът е направен в границите на парламентарното болшинство, без никакъв външен принос. Напомня се, че аргументите за някои конституционни промени не са добре обяснени.

" Българските управляващи би трябвало да изяснят аргументите, които стоят зад всяко предложение, и да обезпечат значимо присъединяване на обществеността, специалистите и всички политически сили в този развой ", се споделя в позицията.

Експертите от комисията обръщат внимание и на такива серизони проблеми като да вземем за пример по какъв начин ще бъдат одобрявани на референдуми ремонти в новата Конституция, в случай че тя бъде утвърдена и влезе в действие. Предвидено е да няма повече Велико национално заседание и това да стане след три гласувания в Народното събрание и референдум с присъединяване на най-малко 50% от имащите право на глас. Според комисията слагането на подобен предел на изборна интензивност при доста скромна традиция на всенародни допитвания в България слага под въпрос опцията да бъде поправен главният закон.

Венецианската комисия желае и някои уточнения. По-специално за въведеното обвързване на страната " да предизвиква раждаемостта ". Комисията споделя, че това: не би трябвало да се употребява за оправдаване на дискриминация на културни или етнически малцинства или на дамите.

Комисията споделя, че планът за понижаване броя на народните представители от 240 на 120 наподобява като плод на случайно решение, без задълбочена оценка на въздействието на сходен ход върху българската политическа система.

Друг значим въпрос е по какъв начин се дефинира кои са " значимите " и " елементарните " промени в Конституцията. Даден е и образец - в член 166 от плана за Конституция се приказва за специфична процедура за промени във формата на ръководство, само че не е напълно ясно какво се има поради под тази дефиниция. " Какво би станало, в случай че промени в управлението на правосъдната система отстранен всички гаранции за независимостта на съдиите и ге слагат под контрола на държавното управление ", питат юристите. Защо за приемането на напълно нова Конституция се изисква референдум с минимално присъединяване, само че няма предел при референдум за корекция в " смяната на републиканските и парламентарни основи на държавното ръководство ", не престават въпросите. Препоръчително е доста ясно да се дефинират пълномощията на Конститционния съд по такива въпроси, се споделя в текста.

Венецианската комисия въпреки всичко регистрира като вярно решението за въвеждането на правото на самостоятелна тъжба на жителите пред Конституционния съд.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР