Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети

...
Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети
Коментари Харесай

Никой не подозира за тази част от миналото на Венелин Петков

Венелин Петков припознал публицистиката като свое предопределение чак в трети курс в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”, където учел британска лингвистика. Директорът на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт ” в Би Ти Ви мечтаел първо да е космонавт, а след това като младеж се заинтересувал от актьорството.

Венелин, който е прочут и като водещ на Новините по Би Ти Ви, заобичал изкуството, до момента в който учел в езиковата гимназия „ Ромен Ролан ” в родния си град Стара Загора. Там попаднал в компанията на артиста, композитор и артист Стефан Вълдобрев и дружно играели в театрална натрупа. За разлика от изпълнителя на „ По-полека ”, който станал звезда измежду съучениците си и решително вървял към сбъдването на фантазията си, Венелин трансформирал ползите си и след дипломирането си записал британска лингвистика.

Изборът му няма нищо общо и с детската му фантазия да стане космонавт. Венелин е обяснявал тази си пристрастеност с обстоятелството, че е от поколението, което е израснало с достиженията на руските и български космонавти. А и татко му е лекар на техническите науки, който цялостен живот се е занимавал с галактически проучвания. Майка му пък е юрист. „ Така че с изключение на тази детска фантазия, която беше класическа за множеството момчета от нашето потомство, у дома имах спомагателен тласък. Идвали са на посетители учени от руския съюз ”, споделял е Венелин и е допълвал, че в дома им са гостували и космонавти, които също по този начин са и водачи.

Той към момента помни роман на един от тези другари на татко си. Тогава, при започване на 80-те години, таман била излязла и първата серия на именитата поредност „ Междузвездни войни ”, която мощно впечатлила Венелин. „ Говорехме си и за лазери, и за галактически кораби. Той сподели: „ Това във кино лентата не е правилно. Лазерът не провокира детонация. Той реже самолета, както ножът реже масло ”. Този роман съм го запомнил и от този момент ми е останал този интерес към технология и просвета, авиация, космонавтика ”, казвал е журналистът.
Той не станал космонавт, тъй като последователно се оказало, че математиката напълно не му е силата. Избрал да учи британска лингвистика. В трети курс показал интерес към публицистиката и кандидатствал за работа във вестник „ 24 часа ”. Не го потърсили, само че пък след няколко месеца изненадващо му се обадили от редакцията на Българска телеграфна агенция. Предложили му работа като редактор в „ Международната редакция ”. По-късно Венелин схванал, че сътрудници от вестника трансферирали някои документи в Българска телеграфна агенция. Бъдещият публицист се трудел старателно и дневно пишел почти 20 дописки. Най-голямото му благополучие било, когато чуел да ги четат съвсем едно към едно в „ По света и у нас ” по Българска национална телевизия. През 1996 година Венелин спечелил стипендия фондация „ Фулбрайт ” и отпътувал в Съединени американски щати, с цел да продължи образованието си.

Петков има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по публицистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в локалния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. Никак не му било, нищо, че имал стипендия. Тя била единствено за първите два семестъра, а третият Венелин трябвало да оправи самичък. Той кандидатствал за асистентско място в университета.

„ Едновременно работех като учител, като кореспондент в малкия екран ”, споделял е журналиста. В същото време бил ангажиран с дипломирането си като магистър. Натоварването било отвратително, преумората и недоспиването – всекидневие. Венелин даже нямал легло месеци наред и спял на пода. Това не го депресирало, в противен случай. По-важно за него от комфорта било да си изучи занаята.
След дипломирането си кандидатствал стаж в CNN, където остава на работа като асоцииран продуцент. Работел две години и мислел да остане трайно в Съединени американски щати. Само че в програмата, по която отпътувал, имало едно изискване. След края й трябвало да се върне в родната си страна за минимум две години. Венелин Петков се завърнал и постъпил на работа в Българска национална телевизия, а след няколко месеца приел поканата на новосъздадената телевизия Би Ти Ви и почнал работа като кореспондент и водещ на новините в партньорство с Гена Трайкова, с която дълго време бяха двойка и в живота. По-късно той се издига до продуцент на рубриката „ Би Ти Ви документите ”, която започва при започване на 2007 година, написа " Уинекд ".

Венелин слиза от екрана на „ Би Ти Ви новините ”, с цел да поеме поста на шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в Би Ти Ви през февруари 2014 година В свободното си време журналиста кара уиндсърф. Изтъквал е, че това не е просто спорт, а метод на живот и показва вътрешна настройка. „ Всеки човек е плод на това, което е приключил ”, акцентира Венелин Петков, когато са го питали дали, в случай че има опция да се върне обратно, ще направи същите избори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР