Венелин Анков е първото потвърдено име сред участниците в 14-ото

...
Венелин Анков е първото потвърдено име сред участниците в 14-ото
Коментари Харесай

Венелин Анков: Силата на човешкия дух или какво е да довършиш кикбоксов сблъсък с два счупени крака!

Венелин Анков е първото доказано име измежду участниците в 14-ото издание на бойните галавечери на TWINS MMA. Събитието ще се организира в родния за Анков град Перник.

 TWINS MMA ще раздруса Перник при започване на март!
TWINS MMA ще раздруса Перник при започване на март!

Зрелищни ММА и кикбокс борби чакат почитателите

Местният любим е нееднократен републикански първенец по кикбокс и муай тай, балкански първенец по кикбокс и първенец на Русия по карате " киокушин шинкеншобу ".

Същият този наш войник съумява да пребори болката и изиграва среща по кикбокс с два счупени крайници! Историята му заслужава да бъде разказана:

Когато Венелин е на 16 години у него се заражда голямото предпочитание да тренира самостоятелен спорт. Спортът възпитава, а той търси нещо, което да развива темперамент. Венелин признава, че не е изключително огромен почитател на груповите спортове, той е търсил своя спорт, в който да разчита единствено на себе си. Първоначално се колебаел сред бокс, битка или карате. Впоследствие, обаче, записва таекуондо в " Клуб по бойни спортове " - гр.Перник. Така животът го среща с първите му треньори - Иван Павлов и Калин Мирчев. Двамата съумяват да възпламенят хъс у младежа още с първата подготовка и стартира да тренира три пъти седмично. И през 2005 година Венелин отива на първото си съревнование, като в действителност от този момент не е пропущал нито един шампионат. Той има над 70 медала, от които най-вече са златните. Още през 2006 година се явява на първото си международно състезание за юноши, извършено в София, където обаче не е имал опция да играе. Година по-късно съумява да отбрани първи дан по таекуондо, а живота му го повежда и към учението в Технически университет. Венелин е заставен да се реалокира в София, където стартира да тренира в клуб " АБЦ ". Същата година взема решение да стартира да тренира и кикбокс. Ежедневието му придобива различен образ - тренировките са всеки ден, паралелно с ученето. Първият му треньор по кикбокс е не какъв да е, а Палми Ранчев. Така Венелин стартира да усъвършенства уменията си и две години по-късно изиграва първия си мач в самостоятелна категория по таекуондо, като през същата 2009 година дебютира и в кикбокса. Самият Венелин дефинира 2010 година като по-слаба, тогава той стига до четвъртфина на европейско. Но точно това го кара да се концентрира по-сериозно върху кикбокса. През тази година е и първото му присъединяване на кикбокс шампионат в жанр К1 и става републикански първенец.

 Снимка 335779
Източник:

Доста по-натоварена е идната година, в която Венелин изиграва 14 надпревари, всред които едно европейско, три международни и една " Балканиада ". Тогава идват и първите по-големи и сладки награди. В Талин, Естония младият състезател става трети след самостоятелна среща с настоящия тогава първенец. По-сладко е първото място за екипен спаринг, където очакванията на България съумяват да детронират осемкратния първенец - Русия. В категория до 67кг. пък Венелин става първи на Държавно по кикбокс, а на Балканското, състояло се в Сърбия взима сребро.

В родната България, в Плевен е отредено първото място за Венелин Анков по кикбокс, жанр К1. Малко по-късно в прилежаща Гърция, той изиграва първия си професионален дуел по кикбокс, който приключва със загуба за него. Септември стартира подготовката си за Световното по таекуондо в Северна Корея, където доближава до четвъртфинал. Октомври месец след победа на Държавно по кикбокс, жанр К1, взимат Венелин на международно по кикбокс, където той побеждава Франция, само че губи от Русия. Следва още едно международно по кикбокс, жанр фул контакт в Дъблин, където ориста още веднъж му е отредила четвъртфинала.

През 2011 година, с изключение на безкрайните участия, Венелин е изправен пред още едно предизвикателство. Неразбиртелство и неприятно отношение от страна на тогавашния му треньор по таекуондо, кара него и още трима състезатели да прекратят работата си с него. Явно обиден от постъпката, треньорът Красимир Гергинов стопира правата на четиримата състезатели за период от една година. В продължение на година без права с изключение на Венелин Анков, са и Марио Кирилов, Мариан Макавеев и Теодора Златкова. Младежите не се отчайват макар създалата се обстановка. Четиримата отиват в състезателен клуб " Армеец ", където усещат отдаденото им почитание. Освен това, всичко, от което имат потребност е поето е от страна на " Армеец ".

 Снимка 335780
Източник:

След това Венелин се явява на Балканиада по кикбокс, където на край се среща с Александър Топич, което съгласно него е една от най-силните му срещи. Побеждава и с помощта на тази си победа отива на Европейско по кикбокс в Турция. Именно тогава той претърпява първата си по-тежка травма, която обаче демонстрира волята му за първото място. Венелин си чупи единия крайник още в първи рунд по време на срещата си с войник от Македония, само че това не го отхвърля и той продължава мача до самия му край. Впоследствие, откакто е откаран в болница, схваща, че е счупена кост на стъпалото и на другия му крайник.

От този мач, младото момче се възвръща дълго... А по-късно стъпва на международния връх!

На извършения международен шампионат по шинкен-шобу (правилник киокушин с ръце в главата на международната киокушин-кан федерация) през октомври 2013 година, българският тим извоюва 3 медала. Златото е за Венелин Анков , който е безукорен и записва три победи. Той надиграва поредно латвиец и двама руснаци.

 Снимка 335778
Източник:

На съвсем всеки мач на Анков е и един от най-големите му почитатели - брат му. Той оказва моралната си поддръжка и с горделивост следи сипещите се победи. За тази поддръжка, и за разбирането и другарството, Венелин употребява случая да му благодари. Както на него, по този начин и на цялото си семейство, приятелите и на състезателен клуб " Армеец ".

Шампионът ни споделя голямото си предпочитание повече деца да отделят време на спорта. Това, което той предлага е скъпо - чувството да си победител.

 TWINS MMA дава късмет на всички бойци да вземат участие на галавечерта в Перник
TWINS MMA дава късмет на всички бойци да вземат участие на галавечерта в Перник

Промоутърът съблюдава традицията
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР