Велин Андреев, Васил Вълков, Валери Шопов, Огнян Янков и Юлиан

...
Велин Андреев, Васил Вълков, Валери Шопов, Огнян Янков и Юлиан
Коментари Харесай

Шестима пилоти ще управляват първата въздушна линейка у нас

Велин Андреев, Васил Вълков, Валери Шопов, Огнян Янков и Юлиан Богоев са петима от шестимата водачи, които ще ръководят първата въздушна кола за спешна помощ в България, която ще дойде през януари 2024 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Във въздушната база на Гранична полиция на летище София, където краткотрайно ще бъде основан първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух, министър председателят акад. Николай Денков в наличието на министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков връчи свидетелствата за летателна дееспособност (бревети) на първите водачи, които ще извършват интервенции по незабавна здравна помощ по въздух – HEMS. Общо водачите са шестима, само че на формалната гала участваха петима от тях.

" Първият хеликоптер е подготвен, тестван, чакаме го в първите дни на идната година. Очакваме още два хеликоптера, тъй че до края на 2024 година три хеликоптера да бъдат ситуирани на три точки, които да обзет цялата страна ", сподели министър председателят.

В крайната настройка България ще разполага с 6 хеликоптера, като пред 2025 година ще получи още два, а през 2026 година още един.

Транспортният министър съобщи от своя страна, че образованието на медиците върви с нужните темпове и има много заинтригувани млади лекари, които имат интерес към тази специалност. " Надявам се, когато пристигна хеликоптерът, да стартира и практическото образование, защото едно е да работиш на земя, друго е да работиш в условия на полет, само че мисля, че хората, които се образоват като лекари, са задоволително окуражени, готови физически и няма да има проблем да извършват тази задача ", сподели Гвоздейков.

Министърът на превоза изясни, че договорът, подписан с производителя на хеликоптерите, разрешава да бъдат допълнени още две бройки. " Шестте хеликоптера могат да бъдат незадоволителни в един миг – въпреки всичко това са машини, имат си съответното планувано техническо обслужване, и постоянно, когато се наложи, би трябвало да бъдат заместени от подобен авариен хеликоптер ", добави той.

Гвоздейков разгласи, че в държавния бюджет за 2024 година са обезпечени предплатени средства, с цел да бъде подписана тази уговорка от контракта, като изрази вяра през днешния ден или на следващия ден бюджетът да бъде признат и фактически това да стане факт. Според него няма да има народни представители, които да се срещу.


Юлиан Богоев е един от водачите, които получиха лиценз за летателна дееспособност (бревети) за извършване на интервенции по незабавна здравна помощ по въздух. Неговият трудов стаж в авиацията е над 35-годишен. Започва професионалния си летателен път в селскостопанската авиация, бил е водач в първата частна турска компания за въздушни коли за спешна помощ, по-късно 14 година е бил в разнообразни елементи на Африка на задачи на Организация на обединените нации.

„ Мисля, че България е извънредно време да получи подобен късмет да има медицински хеликоптери “, сподели пред публицисти водачът и добави, че се е срещнал с модела хеликоптери, който е очакван за тази работа и го дефинира като неповторим. Богоев акцентира, че това е финален модел хеликоптер и че даже автопилотът, който се инсталира е сертифициран през декември месец.

За него възприятието, че ще ръководи първия първата въздушна кола за спешна помощ в България, е неописуемо.

На въпроса на БГНЕС по какъв начин е минало образованието му в Италия, Богоев отговори, че образованието се разделя на две – теоретично и практическо. Теоретичното образование е траяло три седмици, като водачите са били осведомени с всички степени на хеликоптера, по какъв начин работят системите и тест. „ Накрая има тест със 100 въпроса, които трябваше да се решат за два часа и половина. Правилата в авиацията са такива, че би трябвало да вземеш най-малко 85% от въпросите “, изясни той.

Пилотът описа, че практическото образование към този момент включва ръководство на същински хеликоптер. „ Минахме цялата летателна стратегия. В „ Леонардо “ имат двама или три проверяващи водачи. След завършването на програмата проверяващият водач си даде оценката “, сподели Богоев и добави, че практическият тест би трябвало да бъде преминат със 75%.

„ Това, че имаме тези лицензи, значи сме се показали добре там “, заключи водачът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР