Великотърновският университет отбеляза днес деня на Св. Евтимий - патриарх

...
Великотърновският университет отбеляза днес деня на Св. Евтимий - патриарх
Коментари Харесай

ВТУ отбелязва деня на Св. Евтимий - патриарх Търновски

Великотърновският университет означи през днешния ден деня на Св. Евтимий - патриарх Търновски. Преди 16 години в двора на университета стартира градежът на храм, носещ името на книжовника и светеца. Днес той се разрушава преди да е приключен.
През последната година по храма не е правено нищо, тъй като починаха главните донори и мотори на националната акция за построяването на черквата, носеща името на Св. Евтимий, патриарх Търновски. Храмът е в строително скеле, а хоросанът и тухлите от грубия градеж са почнали да се разрушават, вътре на доста места тече, съобщи БНР.
Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов съобщи:
“Пари има, не е въпросът в парите. От благотворителните акции са събрани към 100 000 лв.. Проблемът е с тази ламарина, която е от горната страна за кубетата на църквата. Не може да се прави другото, до момента в който не се затвори от горната страна “.
Иконографи и богослови разясниха:
“Всичко се корени в това, че нямаше доста ясна тактика през цялото време по какъв начин да протече построяването. Трябва да се изпълнят още много довършителни неща. Ако е рекъл Господ, в близкото бъдеще ще бъде завършен “.
Преди да отслужи празничната литургия великотърновският митрополит Григорий съобщи:
“Първото нещо е молитвичката да имаме. Имаме ли го към този момент в недодялан градеж храма - имаме го. Искаме ли да служим - ще служим “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР