Великобритания ще посрещне брекзит като Нова година – с празник

...
Великобритания ще посрещне брекзит като Нова година – с празник
Коментари Харесай

Великобритания посреща брекзит като Нова година

Великобритания ще посрещне брекзит като Нова година – с празник на площада.

Поддръжниците на излизането от Европейския съюз ще честват с огромно празненство на площада пред Народното събрание, където са статуите на 12 държавници и известни персони. Евроразводът ще се случи под погледите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн.

Празненството стартира в 9 вечерта локално време и ще продължи до 23:15 ч. Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз в 23 ч., след 47 години участие.

Избирателите поддържаха Брекзит с 52% против 48% на референдума през юни 2016 година

Снимка: EPA

Ветеранът в акцията за овакантяване Найджъл Фараж възнамерява да е хазаин на празненството. Той съобщи, че това е " огромен миг в историята на тази нация, който би трябвало да се отпразнува ".

Правителството също желае да означи историческото излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Борис Джонсън поддържа акция за събиране на средства, с които Биг Бен да забие тъкмо в 23 ч.

Кулата Елизабет, в която се намира камбаната, сега е в ремонт, а Биг Бен бие единствено два пъти в годината – в Новогодишната нощ и в Деня на примирието.

Парламентарна комисия пресметна, че отбелязването на брекзит със звън на Биг Бен може да коства до 500 000 английски лири и депутатите ще би трябвало категорично да одобрят такива разноски. Фараж обаче съобщи, че в случай че Биг Бен не бие в часа на брекзит, Англия " ще наподобява като една смешка ".

Снимка: EPA

Специални резултати

Часовник, отброяващ досега, в който Англия ще напусне Европейски Съюз, ще бъде планиран на Даунинг Стрийт като част от държавните проекти за отбелязване на Деня на брекзит.

Часовникът ще брои до 23 ч., а министър председателят Борис Джонсън ще има " особено " послание към нацията. В обращение ще влезе специфична монета от 50 пенса, отдадена на брекзит.

Даунинг Стрийт съобщи, че министър председателят ще ръководи съвещание на кабинета в северната част на Англия денем, с цел да разиска " просперитета и опциите ". След това ще поздрави нацията.

Очаква се Джонсън да бъде един от първите, получили една от новоотсечените монети от 50 пенса, които ще носят мотото " мир, разцвет и другарство с всички народи ".

Сградите към Уайтхол ще бъдат осветени, с цел да отбележат брекзит. Правителството заяви, че в отговор на обществените апели националното знаме на Обединеното кралство Юниън Джак ще се вее от всички пилони на площада на Парламента.

Правителството споделя, че ще употребява " значимия миг в историята ", с цел да " излекува раздялите, да сплоти още веднъж общностите, с цел да чакат с неспокойствие страната, която ще бъде построена през идващото десетилетие ".

Други обаче предизвестяват, че прекомерно " триумфалните " празненства може да имат противоположен резултат след години несъгласия по въпроса.

Заедно или разграничени

Празненствата за деня на брекзит може да разделят Англия за следващ път – отговарящ завършек на повече от три години гневни диспути дали да изоставен най-големия търговски блок в света.

Докато последователите на напускането на Европейския съюз ще честват с празненства, в домовете на проевропейците няма да има наслада.

Шествия и бдения против брекзит са планувани в Лондон през целия ден. Целта е " не да протестираме, а спокойно да кажем сбогом на остарял другар ", обясниха стачкуващи. По време на празненствата обаче те не възнамеряват митинги, с цел да не образуват спомагателни тълпи към последователите на брекзит. Един от най-активните стачкуващи Питър Кук, който за следващ път ще премине през централен Лондон с камиона си " Чудовището " с чучела на стратезите на брекзит, изясни за bTV, че в точния миг на евроразвода ще е „ в леглото си, от дълго време задремал “.

Европа vs Англия

Британското държавно управление вкарва най-голямото преустройване на своя граничен надзор от десетилетия, като завършва целта, даден на мигрантите от Европейски Съюз пред тези от други страни.

Съгласно съглашението за бракоразвод, реализирано сред Англия и другите 27 държави-членки на Европейски Съюз предходната година, жителите на Европейски Съюз, които живеят във Англия, би трябвало до юни 2021 година да аплайват за непрекъснато престояване.

Агенция " Ройтерс " заяви през ноември, че Англия заплашва да депортира жители на Европейски Съюз, в случай че не съумеят да аплайват в точния момент и ще има благосклонност единствено при изключителни условия.

Притесненията на Европейска комисия са какво ще се случи с тези, които не съумеят да се записват за открит статут до юни 2021 година

Брюксел чака държавното управление на Борис Джонсън да помогне на жителите на Европейски Съюз да изпълнят административните условия и да одобряват претенции за тези, които не спазят крайния период по уважителни аргументи.

Снимка: EPA

В отговор на терзанията Даунинг Стрийт заяви, че жителите на Европейски Съюз няма да бъдат автоматизирано депортирани, в случай че не съумеят да се записват в откритата скица за статут до 2021 година

Според схемата жителите на Европейски Съюз, които живеят във Англия, могат да аплайват за оставане в страната след брекзит.

Около 2,7 милиона жители на Европейски Съюз, живеещи във Англия, са подали молба за статут на престояване и множеството от тях са получили правото да останат.

Но има доста случаи – даже хора, които живеят там 40 и повече години, на заявки, които се задържат посредством претенции за спомагателна информация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР