Великобритания се готви да приеме нов закон срещу шпионажа и

...
Великобритания се готви да приеме нов закон срещу шпионажа и
Коментари Харесай

Великобритания подготвя нов закон срещу шпионажа


Англия се готви да одобри нов закон против шпионажа и преглежда опцията за възобновяване на законодателството за измяната, с цел да се оправи със опасността от враждебни страни след отравянето с нервнопаралитично вещество в Солсбъри предходната година, съобщи през днешния ден английският външен министър Саджид Джавид, представен от Ройтерс.

Джавид сподели, че мярката е нужна, с цел да запълни " действителни пропуски " в съществуващите закони и добави, че е значимо Англия да е способна да отговори на заканите, когато напусне Европейския съюз.

" Краят на Студената война не постави завършек на заканите на равнище страна против страна, както в реалност мнозина предричаха. Солсбъри е ослепителен образец за това ", сподели Джавид в тирада в лондонската централа на Скотланд ярд.

" Осъзнаването на това и разполагането с точните качества и запаси на терен за противопоставяне на враждебни страни би трябвало да е приоритет след Брекзит ", добави Джавид.

Плановете за нов закон против шпионажа се появиха след отравянето с нервнопаралитичното вещество " Новичок " на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри в Северозападна Англия през март предходната година, за което Англия упреква Русия. Москва отхвърля да е забъркана и споделя, че мъжете, упреквани от Англия, че са съветски сътрудници направили офанзивата, са почтени туристи. Инцидентът принуди Англия, европейските страни и Съединени американски щати да изгонят 100 съветски дипломати.

Джавид сподели, че новият закон за разузнаването ще даде на английските служби за сигурност нови и съвременни пълномощия, само че не навлезе в детайлности.

" Областите, които ще бъдат наранени от този документ, включват въпроса дали следваме съдружниците си в приемането на форма на регистрация на задграничните сътрудници и по какъв начин осъвременяваме нашите закони за държавната загадка през 21 век ", сподели той.

" Ако бъде актуализирана дефиницията на закононарушението " измяна ", това ще ни помогне да противодействаме на активността на враждебни страни, и си заслужава да го обмислим ", добави Джавид.

В речта си Джавид сподели също, че може да употребява контратерористичните пълномощия, с цел да квалифицира като закононарушение пътуването на английски жители до избрани региони в Сирия и може да дефинира също избрани региони в Африка като неразрешени зони за пътешестване в бъдеще.

Той заяви също, че английските служби за сигурност са осуетили 19 огромни терористични офанзиви през последните две години, 14 от които са били от ислямистко естество, а пет - свързани с крайнодесен екстремизъм.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР