Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга или тъй нареченото хидравлично

...
Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга или тъй нареченото хидравлично
Коментари Харесай

Великобритания отмени забраната за добив на шистов газ чрез фракинг

Великобритания публично анулира мораториума върху фракинга или така нареченото хидравлично разтрошаване за търсене и рандеман на шистов газ, който е в действие от 2019 година Действието бе стимулирано с „ абсолютния приоритет “ за подсилване на енергийните доставки на страната. 

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог сподели, че всички източници на сила би трябвало да бъдат проучени,

тъй че е вярно да отменим блокирането, с цел да осъществяваме всички евентуални източници на битов газ “.

Стъпката идва в миг, когато Европа изпитва голяма енергийна неустановеност. Това разумно обърна погледа към различните източници на газ, връщайки на дневен ред въпроса за неразрешения на доста места фракинг. Преди седмици дебатът си се надигна и в България – след визитата тук на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Темата разумно бе яхната политически, а economic.bg потърси за коментар енергийния специалист Мартин Владимиров. 

Фракингът е технология, която включва добиване на шистов газ от скали посредством раздробяването им с вода и химикали при високо налягане. Той бе неразрешен, откакто индустриалният регулатор разгласи, че не е допустимо да се планува силата на земетресенията, които може да провокира тази активност.

Съгласно разпоредбите интервенциите по фракинг се спираха всякога, когато те провокират земетресение с магнитуд 0.5 или повече. Според учените това равнище би трябвало да се увеличи, в случай че Англия желае да развие промишленост за фракинг.

Ограничаването на изследванията на процедура стопира и опцията да се изследват рисковете, се показва в обзор на допустимите равнища на сеизмична интензивност.

Правителството сподели, че прекратяването на възбраната ще разреши рестартиране на сондажите и събиране на повече данни. Това ще помогне шистовият газ да може безвредно да се извлича там, където има локална поддръжка.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР