Великобритания обяви, че ще изпрати около 200 ракети за противовъздушна

...
Великобритания обяви, че ще изпрати около 200 ракети за противовъздушна
Коментари Харесай

Великобритания изпраща 200 ракети за защита на Украйна след смъртоносната руска атака

Великобритания разгласи, че ще изпрати към 200 ракети за противовъздушна защита в Украйна, с цел да помогне за отбраната на цивилното население и инфраструктурата от съветската експанзия.

Това идва, откакто западните водачи осъдиха всеобщата съветска офанзива против Украйна, при която в петък починаха минимум 30 души, а над 160 бяха ранени.

Ракетите за противовъздушна защита, които ще бъдат изпратени, са създадени от компанията MBDA. Те са предопределени за изстрелване от самолети, в това число изтребители Typhoon и F-35.

Русия изстреля 158 дрона и ракети в петък в най-голямата въздушна офанзива против страната от началото на войната. Съобщава се за жертви и огромни вреди на цивилен и военни обекти в Киев, Лвов, Днепър, Харков, Одеса и Запорожие. Сред засегнатите са родилен дом, търговски център, метростанция и жилищни здания.

Москва беше подложена на мощна рецензия по време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Спешното съвещание на 15-членния съвет беше свикано по искане на Киев и неговите съдружници, с цел да се прегледа смъртоносната офанзива.

" Трагично е, че 2023 година приключва по този начин, както стартира - с опустошително принуждение против народа на Украйна. За следващ път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на заслон, почистване на парчета и погребение на мъртвите, при минусови температури ", съобщи помощник-генералният секретар на Организация на обединените нации Халед Киари.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя се придържа към пропагандата на Кремъл и твърди, че страната му е " насочила офанзивите си съответно към военната инфраструктура в Украйна " и приписва цивилните жертви на украинските системи за противовъздушна защита.

От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски прикани света да реагира на " последния терористичен акт " на Русия.

" Много водачи през днешния ден към този момент обявиха поддръжката си за Украйна и украинците и аз съм признателен на всеки един от тях. Особено на тези, които помогнаха на страната ни с противовъздушна защита ", сподели той във вечерното си видеообръщение.

По-късно същия ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън излезе с публично изказване, в което осъди нападението и прикани Конгреса да утвърди по-нататъшна помощ за защита на Украйна, която се забави с месеци поради последните политически разтърсвания в Съединени американски щати.

" Атака е блестящо увещание за света, че след близо две години на тази опустошителна война задачата на Путин остава непроменена. Той се стреми да заличи Украйна и да подчини нейния народ. Той би трябвало да бъде спрян ", се споделя в изказването на Байдън.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР