Великобритания настоява Западът да достави модерни изтребители на източноевропейските съюзници,

...
Великобритания настоява Западът да достави модерни изтребители на източноевропейските съюзници,
Коментари Харесай

Великобритания ни предлага свои изтребители, ако изпратим съветски на Украйна

Великобритания упорства Западът да достави съвременни изтребители на източноевропейските съдружници, тъй че те да могат да дарят свои лични самолети от руско време на Украйна, оповестява " Политико ".

Днес английският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че това ще разреши на Украйна да получи повече изтребители МиГ-29 или Су-24, с които да се пази от съветската експанзия.

Пред " Скай нюз " той обаче акцентира, че Обединеното кралство няма да изпраща свои лични изтребители " Тайфун "   " в кратковременен проект " на Украйна поради опасенията, че не разполага с доста аварийни самолети.

Киев изиска от Запада да получи изтребители от четвърто потомство, като създадените в Съединени американски щати F-16. Досега обаче съдружниците му не са склонни да ги доставят заради опасения от по-нататъшна ескалация и механически компликации, като нуждата от създаване на по-дълги писти в Украйна и продължителността на стратегиите за образование на украинските водачи.

Пред радио " Таймс " на първата годишнина от съветската инвазия в Украйна Уолъс съобщи: " Другият бърз метод, по който Украйна може да получи бойни самолети, е страните в Европа, които имат съветски руски изтребители - МиГ-29 или Су-24 - в случай че желаят да дарят, ние можем да запълним запасите им със своите самолети, осигурявайки им сигурност, тъй че те да имат свои лични качества, тъй като към този момент са конфигурирани да се борят по метода на НАТО, до момента в който Украйна, несъмнено, не е ".

Запитан дали източноевропейските съдружници поддържат концепцията му, Уолъс означи, че Полша към този момент е предложила да подари своите МиГ-29.

" Въпросът тук е, че от лидерска позиция Англия предложи, както Съединените щати го направиха за някои други типове съоръжение, че в случай че източноевропейските съдружници желаят да създадат това (да дадат свои самолети на Украйна - б.р.), само че се тормозят за своята сигурност при сходен ход, ние можем да възстановим запасите им ".

Официалният представител на премиера Риши Сунак удостовери по-късно през днешния ден, че Обединеното кралство е " готово и желае " да размени дарените самолети.

" Ние работим доста тясно с нашите интернационалните съдружници по този въпрос през целия спор и както сподели министърът на защитата тази заран, сме подготвени и желаем да помогнем на другите, в случай че съумеят да доставят своите самолети ", увери той.

Припомняме, България е измежду страните, които разполагат с МиГ-29 и Су-25. Президентът Румен Радев обаче се разгласи срещу изпращането им на Украйна точно с аргумента, че по този метод " би се оголила " българската войска.

Преди дни той разкритикува част от политическите партии, че гледат на въоръжените ни сили не като на поръчител за териториалната целокупност и сигурност на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР