Великобритания изпрати Кралица Елизабет II с 96 топовни салюта и

...
Великобритания изпрати Кралица Елизабет II с 96 топовни салюта и
Коментари Харесай

ОБЕКТИВНО: Елизабет II - „Кралицата е мъртва, да живее кралят“

Великобритания изпрати Кралица Елизабет II с 96 топовни салюта и звън на камбани в цялото Обединено кралство. Най-дълго управлявалият монарх в света, умря на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия. Кралицата си отиде в годината, в която Англия означи платиненият й празник - първият на английски монарх. Той беше на 6 февруари, когато започнаха редица събития в чест на кралицата. Кулминацията на празненствата беше сред 2 и 5 юни.

Замъкът Балморал в Шотландия имаше особено място в сърцето на кралица Елизабет II. Лятната резиденция на кралското семейство неслучайно беше и мястото, на което английският монарх избра да прекара последните си дни. Балморал е закупен от принц Албърт като подарък за кралица Виктория – пра-пра-прабаба на Елизабет II. Замъкът Балморал е мястото, на което принц Филип предлага брак на Елизабет – по това време към момента единствено принцеса. Там прекарват и своя меден месец. В писма и персонална преписка кралицата неведнъж е казвала, че точно в Шотландия е претърпяла най-хубавите си моменти.

При новината за влошеното здраве на кралицата, кралското семейство се събра в замъка Балморал. Последен дойде Хари, час и половина след оповестяването на новината за гибелта на кралицата.

Стотици се събраха и пред Бъкингамския замък, с цел да изкажат своята тъга и своята съпричасност.

От целия свят валяха съболезнования. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че кралицата е била уважавана по целия свят поради своето съчувствие, достолепие и отдаденост. Двамата президенти на Русия и на Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски също изрекоха своята горест. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Кралица Елизабет Втора е била освен това от монарх.

Кралица Елизабет Втора посети над 100 страни по време на ръководството си. През 2016 година Бъкингамският замък сподели, че тя е пропътувала минимум 1 661 668 км в 117 страни. Елизабет Втора е направила най-вече визити в Канада.

Във Англия знамената бяха свалени на половина, а в Париж във Франция светлините на емблематичната Айфелова кула бяха изгасени.

Магдалена Димитрова няма характерна връзка с Обединеното кралство и Кралицата, само че все пак постави цветя пред посолството. Пред нас тя показа, че стихотворение, отдадено на гибелта на Елизабет Втора, я е трогнало.

Българският държавен глава Румен Радев също отдаде респект на кралицата и написа своето съболезнователно писмо в книгата. Президентът по-рано съобщи, че светът е изгубил незабравим общественик, белязал с живота и делата си цяла ера.

Елизабет Втора имаше четири деца, осем внуци и 12 правнуци. Кралският биограф Робърт Хардман твърди, че тя е страдала от обстоятелството, че три от четирите ѝ деца са се развели. Макар да ги поддържа след разтрогването на браковете им, тя била надълбоко засегната. Разводът, за който се приказва най-вече е този сред Даяна и Чарлз.

Повратен миг в ръководството на Елизабет Втора е когато цяла Англия чака да чуе обръщението й към нацията преди погребението на принцеса Даяна.

Това, което ви споделям в този момент, като ваша кралица и като баба, го споделям от сърце. Първо, желая да отдам респект на самата Даяна. Тя беше извънредно и даровито човешко създание. И в положителни, и в неприятни времена, тя в никакъв случай не губеше способността си да се усмихва и да се смее, нито да въодушевява другите със своята топлина и добрина. Възхищавах я и я уважавах – поради нейната сила и отдаденост към другите и изключително поради отдадеността й към двете й момчета. Тази седмица в Балморал всички ние се опитвахме да помогнем на Уилям и Хари да се примирят с опустошителната загуба, която те и останалите от нас претърпяхме.

Тя беше 40-ият монарх в Англия. Нейното ръководство, траяло 70 години, 7 месеца и 2 дни, е най-дългото на английски монарх. През това време тя е подписала над 4000 закона. Докато тя е на трона, Англия има 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс. През този интервал Съединени американски щати се сменят 14 президенти, а на Светия трон седят седем папи.

Последния министър председател, който Кралица Елизабет помоли да сформира държавно управление, беше Лиз Тръс.

Стабилност звучи и в думите на Крал Чарлз III, който в първото си изказване окуражи британците, че ще следва вдъхновяващия образец на Кралица Елизабет II.

Управлението на майка ми беше несравнимо по своята дълготрайност, безрезервност и отдаденост. Дори когато скърбим, ние благодарим за този най-верен живот. Дълбоко съзнавам това огромно завещание и отговорностите и тежките отговорности на суверенитета, които в този момент минаха към мен. При поемането на тези отговорности ще се стремя да последвам вдъхновяващия образец, който ми е даден в поддръжка на конституционното ръководство и да се стремя към мира, хармонията и просперитета на народите на тези острови и на царствата и териториите на Британската общественост по целия свят. За тази цел знам, че ще бъда подсилен от привързаността и лоялността на народите, чийто суверен съм свикан да бъда, и че при осъществяването на тези отговорности ще се управлявам от препоръките на определените парламенти. Във всичко това съм надълбоко поощрен от непрекъснатата поддръжка на моята обичана брачна половинка.

Крал Чарлз организира първата си персонална визита с премиера Лиз Тръс в Бъкингамския замък. Тръс, която беше назначена от починалата кралица във вторник, прекара към половин час с новия крал. Той й сподели, че гибелта на кралицата е бил моментът, от който се е страхувал.

Сега пред Кралството следва огромно предизвикателство в миг, в който британците изгубиха своята опора кралицата - икономическа рецесия.

И до момента в който Крал Чарлз встъпва в служба на короната, британците към този момент пеят химна с думите " Бог да пази Краля ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР