Великобритания и Европейският съюз имат от седмица до 10 дни,

...
Великобритания и Европейският съюз имат от седмица до 10 дни,
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания имат седмица да се разберат

Великобритания и Европейският съюз имат от седмица до 10 дни, с цел да намерят метод да реализират прогрес в комерсиалните договаряния. Това съобщи ирландският външен министър Саймън Коуни, откакто двете договарящи страни се приканиха една на друга да трансформират позициите си във връзка с две от най-проблемните и противоречиви преговорни области, оповестява Ройтерс.

Търговските договаряния се възобновяват в понеделник в Брюксел, откакто през последната седмица не беше реализиран никакъв напред в двете най-спорни области - по този начин наречените правила за равнопоставена конкуренция и лов на риба. Така Брюксел и Лондон още веднъж пропуснаха най-новия краен период на договарянията доникъде на ноември, съобщи БНР.

Обединеното кралство напусна Европейски Съюз през януари, само че двете договарящи страни се мъчат да сключат договорка, която да способства за тяхната годишна двустранна търговия за близо един трилион $, преди да завърши сегашния временен интервал на 31-ви декември 2020 година " Наистина сме в последните 7 до 10 дни от това, в случай че няма сериозен пробив през този интервал, да се окажем в действителност с проблеми и в този случай фокусът ще се реалокира върху подготовката на Брекзит без договорка и всички отрицателни последствия, които ще докара сходен сюжет ", разяснява Саймън Коуни пред ирландската радиостанция Newstalk.

" Мисля, че английското държавно управление схваща прекомерно добре, че е належащо договорка тази седмица, същинският въпрос е дали има политически вкус да го направи. Мисля, че ще сключим договорка, това беше моята прогноза от известно време, само че няма да бъда шокиран, в случай че всичко се разпадне ", добави той. Британските ръководещи неведнъж декларират, че всяка една договорка би трябвало да зачита суверенитета на страната, само че Европейски Съюз споделя, че съседството на Англия до блока значи, че Брюксел не може да подписа комерсиална договорка, сходна на контрактуваната с страни като Канада.

" Нашите червени линии не са се трансформирали и ние се приготвяме за какъвто и да е резултат ", съобщи здравният от своя страна английския здравен министър Мат Ханкок пред Sky News. " Разбира се, нашето желание е да реализираме договорка, само че зависи от европейците, в случай че те решат да реализират нужния прогрес ". Двете договарящи страни остават в задънена улица във връзка с две съществени области: равнопоставеността и рибарството, бранш, претрупан със символика за последователите на Брекзит във Англия.

И двете страни се приканиха взаимно да трансформират позицията си за реализиране на пробив, нужен за обезпечаване на договорка и да предложат на бизнеса изясненост по отношение на протичащото се при започване на идната година. Високопоставен посланик от Европейски Съюз, изказвайки се с изискване за анонимност, съобщи пред Ройтерс, че двете страни са " към момента прекомерно надалеч, с цел да могат да се усещат удобно ", като повтори, че Англия би трябвало да направи избор, тъй като " времевият график е доста затегнат ".

Главният договарящ на Англия Дейвид Фрост съобщи в неделя, че е имало прочут прогрес през последните дни и че двете страни имат общи планове на текстове на контракти, макар че занапред следва да бъдат контрактувани значими детайли. " Може да не успеем ", сподели тогава Фрост и добави: " Работим за реализиране на договорка, само че единствената допустима договорка е тази, която е съвместима с нашия суверенитет и вдишване назад на контрола над нашите закони, нашата търговия и нашите морски води ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР