Великобритания е изтеглила рекордните 19 млрд. паунда държавен дълг в

...
Великобритания е изтеглила рекордните 19 млрд. паунда държавен дълг в
Коментари Харесай

Великобритания изтегли рекордните 19 млрд. паунда дълг само за месец

Великобритания е изтеглила рекордните 19 милиарда паунда държавен дълг в границите на месец февруари. Това е най-голямата сума, която страната притегля под формата на дълг в границите на един месец откогато такава статистика стартира да се води през 1993 година, съобщи Би Би Си.  

По последни публични данни, които обаче са към края на третото тримесечие на 2020 година държавният дълг на Англия  е бил 101% по отношение на брутния вътрешен артикул на страната. Само в границите на последните 12 месеца това равнище се е нараснало с 17 процентни пункта.  Общата сума на обществения дълг в страната към този момент е 2,31 трлн. паунда към края на февруари.

За съпоставяне в Германия равнището на държавен дълг е 70%, във Франция 116%, а в Италия 154% и в Гърция 200% от Брутният вътрешен продукт.

Финансовият министър на страната Риши Сунак сподели: „ Коронавирусът провокира един от най-големите стопански шокове в историята на тази страна “.

Само в границите на февруари Англия е похарчила 3,9 милиарда паунда за помощи против безработицата.

Освен това се записва спад на данъчните доходи, изключително от Данък добавена стойност на по-малки търговски обекти.  

„ Данните за растежа на  държавния дълг наподобяват ужасяващо, само че би трябвало да се има поради и положението на стопанската система и увеличението на държавните разноски е единственото рационално решение в тази обстановка “, разяснява Рут Грегори, старши икономист в Capital Economics.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР