Великобритания е готова да предприеме бързи реакции срещу Русия, включително

...
Великобритания е готова да предприеме бързи реакции срещу Русия, включително
Коментари Харесай

Великобритания може да изгони руски дипломати и да замрази активи заради Скрипал

Англия е подготвена да предприеме бързи реакции против Русия, в това число да изгони нейни дипломати и да забрани достъпа на публични съветски представители до нейната територия поради опита за ликвидиране на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му, оповестиха английските медии.

В понеделник английският министър председател Тереза Мей съобщи, че е " прекомерно евентуално " Русия да стои зад нападението с бойното нервнопаралитично вещество от ново потомство " Новичок ", което е било създадено в Русия.

Часове по-късно Лондон бе подсилен от съдружниците си в Европейския съюз и НАТО.

66-годишният Скрипал и 33-годишната му щерка Юлия са настанени в английска болница в сериозно положение, откакто бяха открити в безсъзнание преди 10 дни в Солсбъри.

Според английския вестник " Гардиън " Лондон може и да замрази активи, които са свързани с хора, обсъждани от английските управляващи като съветски олигарси близки до Кремъл, както и на съветски представители, които не са в положение да потвърдят легален генезис на средствата, употребявани от тях, с цел да закупят имущество във Англия.

Вестникът не изключва и да бъдат подхванати по-строги ограничения към съветски жители, упреквани от Лондон в нарушение правата на индивида. Смята се за допустимо и английски публични лица да не посещават Русия за идното през лятото международно състезание по футбол, като " Гардиън " отбелязва, че за такава мярка ще се търси и поддръжка в Европейски Съюз.

Но съгласно изданието при всички случаи е много евентуално доста страни да не пожелаят да последват образеца, освен това сходна мярка, показва вестникът, няма да включва протест на футболистите.

Според изданието пред кабинета на английския министър председател се открива цялостен набор от благоприятни условия за наказателни ограничения против Русия, в това число тя да бъде оповестена за страна спонсор на тероризма. В Съединени американски щати, да вземем за пример, слагането на дадена страна в тази категория има за следствие прекъсване на износа на въоръжение и възбрана за икономическа помощ, показва изданието.

" Гардиън " написа, че Лондон е допустимо и да предложи съветските банки да бъдат извадени от интернационалната междубанкова платежна система СУИФТ (SWIFT).

Вестникът не изключва и усилване на наличието на НАТО по съветските граници.

Лондон може да изиска помощ и от НАТО

" Файненшъл таймс " не изключва Лондон да прибегне и до член 4 на Северноатлантическия контракт, съгласно който всяка страна от НАТО може да свика среща на алианса за осъществяване на съвещания, в случай че счита, че има опасност за нейната териториална целокупност, политическа самостоятелност и сигурност.

Вчера английският министър председател Тереза Мей съобщи в Камарата на общините, че Русия с огромна доза възможност е забъркана в случая със Сергей Скрипал и щерка му Юлия. По думите й някогашният полковник от съветската разследваща работа ГРУ и щерка му са били отровени с нервнопаралитично вещество от вид, създаван в Русия.

Англия изследва опцията за осъществяване на хакерска атака против Русия в отговор на отравянето на Скрипал и щерка му, написа вестник " Таймс ", като се базира на източници в английското държавно управление.

Според вестника министерството на защитата на Обединеното кралство дружно с Правителствения център за връзки (една от английските специфични служби, виновна за воденето на радио-електронно разузнаване и отбрана на правителствеаната и военна информация) създава киберпрограма. Тя, както отбелязва изданието, може да бъде употребена за офанзива против компютърната мрежа на Кремъл или на страници в интернет, които съгласно Англия популяризират недостоверни вести.

" В арсенала може да влезе и злотворен програмен продукт. Тази опция ще бъде прегледана и е допустимо даже (да бъде одобрена) ", декларира представител на английското държавно управление пред " Таймс ".

Силна поддръжка за Лондон

НАТО и Европейският съюз оповестиха, че са подготвени да окажат поддръжка на Лондон.

Съединените щати имат " цялостно доверие " в заключенията на английското следствие, че Русия е " евентуално виновна " за нападението с нервнопаралитично вещество против някогашен съветски разузнавач във Англия, съобщи американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

" Никога няма опрощение за подобен вид нахлуване - опит за ликвидиране на жител на територията на суверенна страна - и сме възмутени, че Русия, наподобява, още веднъж е демонстрирала сходно държание ", сподели Тилърсън.

" Съгласни сме, че би трябвало да има съществени последствия за виновниците - и причинителите на закононарушението, и тези, които са го поръчали ", добави той.

Европейският съюз ще поддържа Англия, откакто тя сподели, че е доста евентуално Русия да стои зад покушението против някогашен съветски двоен сътрудник в Англия, съобщи от своя страна зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, представен от Ройтерс.

" Ние сме доста загрижени за обстановката, а също за разкритията, направени до момента от Обединеното кралство ", сподели Домбровскис пред кореспонденти в Брюксел. Той добави, че Англия може да разчита на " солидарността на Европейски Съюз в това отношение ".

Домбровскис, който е еврокомисар по въпросите на общата валута, не даде детайлности. Вчера различен заместник-председател на еврокомисията, Франс Тимерманс, сподели пред Европейския парламент, че Европейски Съюз ще прояви взаимност с Англия, която следващата година ще напусне съюза, отбелязва Ройтерс.

Какво се знае за " Новичок "?

" Новичок " е създадено в някогашния Съветски съюз през '70-те и '80-те. То е мощно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

Смята се, че е пет до 10 пъти по-смъртоносен, макар че няма данни да е бил употребен преди. Москва не е заявила " Новичок " или съставките му пред основаната в Хага Организация за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на контракт, забраняващ тяхната приложимост.

Той е четвърто потомство токсичен газ, чиито съставни елементи са селскостопански химикали. По този метод производството му може с лекост да бъде скрито зад паравана на законна химическа индустрия, счита американският специалист по химическите оръжия Ейми Смитсън.

Химикалът " провокира закъснение на сърдечния темп и ограничение на въздушните пътища, което води до гибел от задушаване ", съобщи специалистът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг.

" Една от главните аргументи да се създават тези субстанции е, че техните съставни елементи не са неразрешени ", добави той.

Русия и Съединени американски щати преди време имаха най-големите стратегии за химически оръжия в света. Русия завърши унищожаването на заявените си пред ОЗХО ресурси предходната година. Съединени американски щати са във финалните стадии на унищожаването на своите ресурси.

Вестник " Комерсант " цитира двама членове на екипа създател на откритието. Според тях " Новичок " съставлява " бинарно химическо оръжие ", чието " бойно положение " се доближава сега директно преди използването му.

" Елементите на " Новичок ", които са релативно безвредни сътрудници, се съхраняват настрана. На 27 септември 2017 година управляващите в Руската федерация оповестиха, че са унищожили напълно химическия си боеприпас, припомня " Комерсант ".

Вестникът разказва единственият прочут до момента случай за престъпна приложимост на бойно отровно вещество със сходно на " Новичок " деяние от 1995 година Тогава килърът отравя банкера Иван Кивилиди и неговата секретарка, откакто натрива с веществото телефонната слушалка в кабинета му. Кивилиди изпада в кома заради отвод на бъбреците и умира. Преди гибелта си секретарката, която дори не била докосвала слушалката, а единствено бършела прахуляк в кабинета, разказала, че с нея се е случило " същото като с Кивилиди ".

Следствието открило, че нервнопаралитичният сътрудник е добит от чиновник в саратовския филиал на въпросния институт по органична химия, който бил наказан на затвор. Извършителят, който също потърпевш тежко при закононарушението, и поръчителят били разкрити и наказани на продължителни периоди отнемане от независимост, написа " Комерсант ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР