Великобритания беше страхотно място за Сергей Капчук. След като напуска

...
Великобритания беше страхотно място за Сергей Капчук. След като напуска
Коментари Харесай

Руският милиардер, който напусна Лондон, за да се върне у дома

Великобритания беше ужасно място за Сергей Капчук. След като напуща Русия, с цел да избегне на обвиняване за хипотетични измами през 2005 година, а по-късно се измъква от Абу Даби на гърба на камила, с цел да избегне екстрадицията през 2010 година, той каца на летище " Гетуик ", употребявайки паспорта на своя брат близнак. Капчук се нуждае единствено от 4 месеца, с цел да получи политическо леговище, споделя Bloomberg.

През идващите 8 години някогашният районен народен представител и притежател на фабрика от Екатеринбург води обаятелен живот в Лондон под името Серги Уиндзор, срещайки се с хора от хайлайфа като " Мис Русия 2008 " и забавлявайки се с други руснаци, избрали ориста на изгнаници, чиито приходи постоянно са били обгърнати в тайнственост.

След това нещата стават в действителност странни.

През март, една година откакто Русия го е сложила в така наречен Лондонски лист на най-търсените бегълци, Капчук-Уиндзор още веднъж стартира да бяга - връщайки се още веднъж в ръцете на сънародниците си, от които се опасява в предишното. Той се тормози, че Англия желае да го убие и да упрекна Кремъл за закононарушението.

Други съветски изгнаници и даже деец от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) считат, че е прекомерно извънредно английски сътрудници да ловуват съветски емигранти. Но неговата история, разказана в няколко изявленията в Москва, се вписва в линията на Кремъл, че даже за някогашни бегълци през днешния ден е по-сигурно вкъщи, в сравнение с Запад, където съветското благосъстояние е все по-уязвимо на наказания.

 Липсващото благосъстояние на Русия демонстрира по какъв начин Путин поддържа властта си
Липсващото благосъстояние на Русия демонстрира по какъв начин Путин поддържа властта си

Кремъл е разпрострял мрежата си от олигарси по света и я употребява за геополитически цели

Руски чакащ сътрудник, английска къртица, вманиачен - никой не знае по какъв начин да назова Капчук. Невероятно е обаче, че 46-годишният бонвиван е посланикът на един от многото опити на Кремъл да притегли назад още 1 трилион $ съветски пари, скрити в чужбина.

И както доста положителни заплетени истории, включващи Владимир Путин, историята на Капчук стартира с ненадейно посещаване от президентски делегат - заричане, което наподобява прекомерно хубаво, с цел да е истина.

" Ще би трябвало да те проверяват, с цел да го направиш "

През февруари бизнесът омбудсманът на Путин Борис Титов отпътува за Лондон с необикновена оферта за Капчук и още десетина други богати руснаци, упрекнати във финансови закононарушения. В съветския културен център Pushkin House Титов дава обещание да употребява силата на своята позиция и войска от юристи, с цел да помогне на мъжете да изчистят имената си посредством съветските съдилища. Всичко, което би трябвало да вършат, е да се приберат у дома.

" Ще би трябвало да те проверяват, с цел да го направиш ", си мисли Иля Юров, някогашен банкер, до момента в който напуща срещата. Подобно на съвсем всички присъстващи, Юров е получил леговище във Англия, тъкмо тъй като съветската правосъдна система постоянно действа като поделение на Кремъл. През септември английски арбитър отхвърля искане от Москва за изгонването на някогашния банкер.

 Американските наказания пращат съветските милиардери в ръцете на Путин
Американските наказания пращат съветските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не съумява от съвсем две десетилетия

Единствен измежду гостите на Титов Капчук приема офертата. A аргументът му, че взема решение да се откаже от уютния си живот, с цел да се трансформира в морско свинче в един идеалистичен опит, отива надалеч оттатък свалянето на обвиняванията, свързани с заграбване на апартамент преди 2 десетилетия.

Малко след срещата се случват 2 събития, които трансформират мнението на Капчук за предлагането на Титов. Първото е офанзивата с нервнопаралитичен сътрудник против някогашния разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, която съгласно управляващите в Лондон е осъществена от двама съветски сътрудници. Само няколко дни по-късно в дома му е удушен Николай Глушков - някогашния сътрудник на починалия олигарх Борис Березовски.

Името на Глушков е първото от 22-амата руснаци в Лондонския лист, който английските таблоиди бързо дефинираха като " листата с мокри поръчки на Путин ". Капчук, чието име е 12-ото във въпросния лист, е преследван от английски кореспонденти, които са сигурни, че животът му е в непосредствена заплаха.

Несъмнено превзет от параноя, той взема решение, че опасността идва от другата страна. Капчук приема офанзивите като " провокация " от МИ6 и наема двама локални бодигардове, смятайки, че Англия би се поколебала да заплаши свои жители при възможен опит да го ликвидира.

 Британските управляващи проверяват съветските олигарси
Англия стартира война против съветските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат иззети, в случай че са добити по незаконен метод

" Разбрах, че един мъртъв руснак е едно, само че в случай че двама английски жители също са убити, това е напълно различен въпрос ", споделя богаташът.

Твърденията съответстват с задачите на съветската агитация, предполагайки, че Капчук може да е сключил някакъв тип договорка, с цел да бъде прекъснато делото против него, съгласно Генади Гудков, някогашен офицер на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ, който в този момент е опозиционен политик.

Капчук изрично отхвърля, отбелязвайки, че са нужни месеци на всеки в Москва, с цел да отговори на молбите му за помощ. Сам и без никакъв вид за бягство, той хваща първия вероятен трен до Париж и прекарва идващите няколко седмици местейки се из Европа, като всяка вечер спи на друго място.

Интригата се заплита през май, когато Капчук схваща, че Англия е анулирала разрешителното му за пътешестване - необикновен ход. Правни специалисти настояват, че това нормално се прави единствено със обвинени в тероризъм.

 Богатите съветски олигарси, които могат да изгубят Лондон като собствен дом
Богатите съветски олигарси, които могат да изгубят Лондон като собствен дом

Те имат съществени вложения във футбола, промишлеността, хотелиерството, технологиите

Руснакът схваща за това, до момента в който пътува към дома на собствен родственик в Хърватия, а граничните служители на реда конфискуват разрешителното му без никакво пояснение. Това е разказано в отчет на хърватското министерство на вътрешните работи от 7 май, прочетен от Bloomberg.

Хърватското министерство твърди, че е конфискувало документите на Серги Уиндзор, защото са оповестени за изгубени, въпреки да не разкрива от кого. Британското вътрешно министерство отхвърля коментар.

Това е " необичайно ", счита Кристофър Коул, английски юрист, който специализира в имиграционните въпроси. " Изглежда английското държавно управление е анулирало документа му за пътешестване, с цел да го спре да пътува, само че след това е желало да се върне. "

Без поданство и зарязан от всички в крайбрежния град Риека, Капчук получава загадка информация от хазяйката на племенника си в една късна нощ, че полицията идва да го арестува, тъй че той заобикаля в гората. Криейки се сред дърветата, той взема решение да се обади на Титов, който урежда съветското посолство в Загреб да го прибере.

 Англия е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия
Англия е твърдо решена да се отърве от мръсните пари и олигарсите на Русия

Лондонското сити улеснява напредъка на едрия бизнес, обвързван с Кремъл

Посолството приютява Капчук в продължение на 3 седмици, до момента в който договаря с хърватски чиновници, с цел да го оставят да напусне страната. На 15 юни дипломат Анвар Азимов съпровожда Капчук до летището, откъдето някогашният дезертьор отпътува за Москва.

" Той е родолюбец, който направи верния избор ", сподели посланикът на ефирен екип, до момента в който двамата се пътуват към летището.

Благодарение на Титов, Капчук най-сетне съумява да се върне в Екатеринбург в края на септември. Сега той е под зоркото наблюдаване на ФСБ, до момента в който се бори против обвиняванията, които твърди, че са скалъпени от мръсния съюз на локални предприемачи, корумпирани чиновници и незаконни лордове, които са присвоили завода му за метали и са го принудили да избяга преди 13 години.

" Връщането у дома е огромен риск. Но по-добре ли е да прекарате целия си живот, криейки се? "

Той е един от едвам петимата руснаци, които са се включили към програмата за връщане, от първичните 41, определени от кабинета на Титов, който преглежда стотици сходни случаи благодарение на към 60 юридически адвокатски фирми.

 Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник
Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда поради глобите на Съединени американски щати

Но даже и с тихата поддръжка на Путин, който подреди 8 от имената на мъжете да бъдат отстранени от описите за търсене, планът е възпрепятстван от конфликти на локално равнище.

Един от завърналите се съумява да уреди делото против него в Ростов на Дон да бъде прекъснато, само че локален прокурор го стартира още веднъж. Макар Путин (по молба на Титов) към този момент 2 пъти да се е намесил в интерес на Капчук, беглецът постоянно е подлаган на разпити от проверяващите в Екатеринбург.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли да разяснява ролята на президента в аферата " Капчук ". Титов съобщи, че няма илюзии за правните компликации, пред които е изправен всеки завърнал се дезертьор.

 Путин желае огромният бизнес да влага $120 милиарда, с цел да съживи стопанската система
Путин желае огромният бизнес да влага $120 милиарда, с цел да съживи стопанската система

Вече са почнали срещи с мениджъри

" Връщането у дома е огромен риск за всички хора от Лондонския лист. Те ще би трябвало да преминат още веднъж през целия престъпен развой, само че по-добре ли е да прекарате целия си живот, криейки се? ", попита риторично бизнес омбудсманът.

За Капчук да се пробва да избяга от дебнещите го в Лондон рискове към този момент не е вид. Той споделя, че Англия му липсва доста повече, в сравнение с в миналото му е липсвала Русия, самопризнание, което към момента не е привлякло вниманието на държавните медии върху неговото тежко състояние.

Но той е решен да се бори за правдивост, с цел да може да извърши фантазията на живота си - да бъде определен в долната камара на Народното събрание на своята татковина - Държавната Дума.

" Няма път обратно. Достигнах досега, в който няма връщане ", признава той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР