Велико Търново. Великотърновският университет Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза

...
Велико Търново. Великотърновският университет Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза
Коментари Харесай

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник

Велико Търново. Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий “ означи своя патронен празник. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . В деня, в който Българската православна черква уважава светите братя равноапостоли и просветители, висшето образователно заведение празнува и 55-годишнина си. Сред гостите на тържеството бяха заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова и ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.
„ Великотърновският университет е доста повече от просветителна институция. Висшето образователно заведение има съществена роля за това Велико Търново да бъде град, изпълнен с живот и младежи, с положителна сила. Горд правоприемник на Търновската книжовна школа, ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ има доста огромен принос за образа на Старата столица като център на просветата, културата и духовността, на туризма и нововъведенията “, гласи приветственият адрес, изпратен от кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
Празникът стартира с шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий, а слово произнесе ректорът проф. Христо Бонджолов. Историкът проф. Пламен Павлов бе почетен с Почетен знак на Ректора на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Високото отличие на проф. Павлов, който е и почетен жител на Старата столица, му бе връчено за скъпите научни открития и начинания, ориентирани към одобряване на единството на българската нация и на връзките на България с нейните общности отвън границите й, за неговия принос и заслуги за издигане и подсилване на престижа на Великотърновския университет.
Специално за празника бяха пристигнали и внуците на създателя и пръв ректор на Търновската Алма-матер проф. Александър Бурмов – Десислава и Александър Бурмови.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР