Велико Търново. В магията на балетното изкуство ще се потопят

...
Велико Търново. В магията на балетното изкуство ще се потопят
Коментари Харесай

За пръв път детска балетна школа ще участва в Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Велико Търново. В магията на балетното изкуство ще се потопят жителите и гостите във Велико Търново, с помощта на детската школа за типичен балет „ Класика “ към читалище „ Надежда 1869 “. От читалището оповестиха, че за пръв път на огромна сцена и то не къде да е, а под звездното небе на историческия рид „ Царевец “, децата от балетната школа ще показват спектакъла „ Лешникотрошачката “. Това ще стане по време на летния оперен фестивал „ Сцена на вековете “. Това е първото по рода си присъединяване на детска школа във форума.

В спектакъла „ Лешникотрошачката “ ще се включат всички 50 деца от балетната школа. 38 от тях репетират три пъти седмично в салона на читалище „ Надежда 1869 “ във Велико Търново, а останалите 12 са от Полски Тръмбеш, където също Марин Удварев преподава изкуството. Специално за огромното събитие са ушити 110 костюма, които са дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко от Варна.

Музиката е на Пьотър Чайковски, а постановката е дело на художествения началник Марин Удварев. Той ще предложи на феновете същински шедьовър.

Представлението е две дейности – най-малките балерини ще бъдат повече от 40 минути на сцената. Те ще се трансформират в мишки, в снежинки и ще бъдат същински герои в приказката на дребната Маша, която в действителност е основната героиня. В ролята на дребната Маша ще бъде 10-годишната Нели Тончева. Ръководителите на школата се придържат и към истинския сюжет. В Коледната нощ Маша получила подарък дървена играчка – лешникотрошачка с форма на боец. След като гостите си отишли, Маша останала сама и заспала. В съня й обаче, всички кукли и играчки оживяват и стартират да водят война с армията на сивите мишки, предвождани от своя цар. Лешникотрошачката се трансформира в хубав юноша – принц, а дребната Маша става красива принцеса. И тук е моментът да споменем и другите основни герои – 14-годишната Магдалена Христова в ролята на Маша ( към този момент като огромна принцеса) и 22-годишният Фиорди Лоха – албанец, който е министър председател солист на Старозагорския балет. Магдалена или Маги, както я назовават всички, от 3-годишна е превзета от магията на балетното изкуство. Има поддръжката на родителите си, а най – огромна помощ получава от Марин Удварев. Още преди години, Маги е поканена в София, с цел да учи балетно изкуство, само че тя избира да работи с господин Удварев в дребния град, поради доверието и професионализма, който открива в него. Сега се сбъдва детската й фантазия – да танцува на „ Царевец “, да бъде основна балерина в спектакъла и да бъде под светлините – и на звездите и на прожекторите. Следващата й фантазия е да съобщи изкуството на идните генерации – да бъде хореограф и да има лична школа.

„ Сцена на вековете - Поглед към бъдещето “ е специфичният нов модул на фестивала ориентиран към детската публика. Първият театър от тази стратегия е на Балетна школа „ Класика “. Тя е основана при започване на 2019 гoдина от Десислава Христова и Марин Удварев. В нея се образоват деца на възраст от 3 до 18 години.

Премиерата на „ Лешникотрошачката “ ще бъде на 11 юни в Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “. Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново и се реализира с помощта на нея. Представлението е с предложения, поради дребното свободни места в залата, заради ограниченията за сигурност. Но за сметка на това на 5 юли от 21.00 часа на Царевец всички могат да се насладят на приказната атмосфера, която основават децата от балет „ Класика “. Представлението е гратис.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР