Велико Търново. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи решението,

...
Велико Търново. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи решението,
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов решението за обявяване на града за историческа и духовна столица на България

Велико Търново. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи решението, с което Велико Търново се утвърждава като историческа и духовна столица на България на кмета инж. Даниел Панов, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Велико Търново . " За мен е чест и наслаждение да връча на кмета на Велико Търново едно решение на 44-то Народно заседание, което бе гласувано с цялостно болшинство. Беше инициирано от Инициативния комитет, от господин Панов и от народните представители от този изборен регион. Решението за оповестяване на Велико Търново за културна и духовна столица е признато от 44-то Народно заседание на 12 април и е подпечатан с формалния щемпел на събранието. Честито на всички търновци ", уточни Цвета Караянчева. Тя връчи на кмета Панов и особено направен плакет във връзка честванията на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Инициативният комитет за обявяван статута на Велико Търново културна и духовна столица връчи на ръководителя на Народното събрание дарове, а децата от клуб " Млад народен представител " при ОУ " Патриарх Евтимий " - персонално направен от тях дубликат на Търновската конституция.
Цвета Караянчева откри в Музей " Възраждане и Учредително заседание " изложбата " Учредителите. Търново и българската държавност ", в която са показани 80 движими културни полезности, най-вече персонални движимости и служебни принадлежности, принадлежали на първите законотворци. Ценните предмети се съхраняват в дванайсет културни институции в страната. В изложбата е включен и оригиналът на Търновската конституция. Експозицията ще е с вход свободен на 20 и 21 април.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР