Велико Търново посрещна Възкресение Христово от върха на крепостта Царевец.

...
Велико Търново посрещна Възкресение Христово от върха на крепостта Царевец.
Коментари Харесай

Над 3000 вярващи посрещнаха Възкресение Христово пред Патриаршията на Царевец

Велико Търново посрещна Възкресение Христово от върха на крепостта Царевец.

Над 3000 поданици и посетители на старопрестолния град се събраха под намерено небе пред Патриаршията музей „ Възнесение Господне “, където великотърновският митрополит води Пасхалното свещенодействие, а тъкмо в среднощ бе изнесен Благодатният огън.

Да посрещне Христовото възкресение със своите съграждани бе и кметът Даниел Панов, дружно със своята брачна половинка. Той напомни, че на върха на крепостта Царевец близо два века се е извисявала Търновската патриаршия – най-високото църковно постижение на българския народ, откъдето търновските патриарси са благославяли целия народ.

„ Ние, българите, постоянно сме търсели опора в църквата – и в положително, и в неприятно. В тези размирни времена повече отвсякога имаме потребност от православието. Нека, когато се молим за здравето на нашите близки, да отправим молитва и за мира на земята. Житието на Христос ни учи на добрина, примирение, да оказваме помощ на хората в потребност. Днес, в това мъчно време, имаме потребност да се обединим към тези непреходни полезности, завещани ни от Исус. Светъл и блажен да бъде празникът Великден за всички вас и за вашите фамилии! Христос възкресе! “, обърна се Даниел Панов към хората във великденската нощ.

Настъпването на Възкресение Христово бе възвестено със звън на всички църковни камбани. С изнасянето на плодородния огън от крепостта Царевец потегли факелно шествие, траяло до Катедралния храм „ Рождество Богородично “ – там бе отслужена Света литургия.

Сред великотърновци, избрали да посрещнат Великден на Царевец, бяха също заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев и други
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР