Велико Търново. Държавна опера - Стара Загора ще представи на

...
Велико Търново. Държавна опера - Стара Загора ще представи на
Коментари Харесай

Велико Търново: Операта „Селска чест“ и балетът „Делвата“ ще бъдат представени на хълма Царевец

Велико Търново. Държавна опера - Стара Загора ще показа на 26 август, от 21.00 часа, в границите на Летния сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете 2017 “ две едноактни произведения – операта „ Селска чест “ и балета „ Делвата “ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Двете сицилиански истории ще оживеят на хълма Царевец във Велико Търново в една вечер. Спектаклите са дело на напълно италиански креативен екип. Великолепието на театралната визия и на костюмите е заслуга на именития италиански художник Салваторе Русо. Драматичната история в операта „ Селска чест “ ще бъде показана в достоверната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически правилни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в театралната визия архитектурните знаци на Сицилия, употребява типичните за района битови уреди и атрибути, облича героите в присъщи костюми с колоритни етно детайли. Режисьорът Игнацио Окипинти умишлено търси една друга и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с страсти и южняшки пристрастености драма. На 26 август операта „ Селска чест “ ще дирижира основният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Туриду за първи път гостува топ тенорът със международна кариера Зоран Тодорович. Сопраното Елена Баръмова ще се показа в ролята на Сантуца, а Ивайло Джуров ще е Алфио. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова-Хорозова взе участие в ролята на Мама Лучия, а Петя Петрова ще бъде в ролята на очарователната Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.
В балетната режисура на „ Делвата “ сицилианската картина е радикално противоположна като цветове и въодушевление. Алфредо Казела основава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът самичък не е предполагал, че балетът „ Делвата “ ще му донесе толкоз доста триумфи. В своята сюита, оп. 41 Казела употребява доста сицилиански фолклорни музикални детайли, даже включва тенорово соло на сицилиански акцент. Поучителната комична алегория на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия измежду искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „ Делвата “ на Алфредо Казела през погледа на огромния италиански хореограф Флавио Бенати. Декорите и костюмите са още веднъж на родения в Сицилия Салваторе Руссо. Танцов спектакъл, смесени танцови техники, пантомима в един кондензиран с комични обстановки театър. Зад занимателната и наивна привидно история прозира безконечното умно обръщение на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….
В балетния театър „ Делвата “ вземат участие оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а в ролята на нейния избраник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния облик на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР