Великият френски писател и баща на френския роман – Оноре

...
Великият френски писател и баща на френския роман – Оноре
Коментари Харесай

Оноре дьо Балзак: “Никой не става приятел на жена, ако може да стане неин любовник”

Великият френски публицист и татко на френския разказ – Оноре дьо Балзак е роден през 1799 година в град Тур. Той е най-голeмия наследник във семейството на Бернар Балзак и Анн – Шарлот Саламбие. До 8-годишната си възраст е отгледан от дойка, а майка си и татко си вижда едвам 2–3 пъти седмично. След това е изпратен в пансион във Вандом. На 13 годишна възраст, Оноре не взима изпитите за горен клас и е изключен. Записват го в Шарлеман, Париж.

През 1816 година младият Оноре дьо Балзак сполучливо приключва приблизително училище и стартира да следва право в Сорбоната. Посещава и лекциите на философо-психологическия факултет. След като приключва, Оноре стартира да работи в адвокатска фирма на нотариус, непосредствен на татко му.

През 1819 година Балзак взема решение, че ще стане публицист и наема мансарда, в която да живее и твори. Романите му обаче не са оценени високо. След време отваря и издателска къща, която поема по ориста на творбите му и му носи единствено задължения. Интересен е методът му на писане – дълги безсънни нощи, съпроводени с доста и мощно кафе.

Младият публицист минава през доста инциденти в персонален и креативен проект, до момента в който реализира задачите си. През 1829 година напъните му са увенчани с триумф. Историческият разказ „ Шуани ”, който е въодушевен от стила на Сър Уолтър Скот, основава известност на Балзак като важен публицист.

Романът „ Човешка комедия ” е написан през 1833 година Представлява колосален цикъл от 95 довършени и 48 незавършени произведения, показващи лицето на френското общество в интервала от Френската гражданска война до края на събитията от Юлската монархия.

„ Дядо Горио ” е измежду най-хубавите романи на Оноре. Написан е през 1835 година,а някои от персонажите са взаимствани от други негови творби. Романът е апетитен като образец, за неговия реален жанр, употребяващ на пръв взор незначителни елементи, с цел да пресъздаде настроения и облици.

Някои от най–популярните романи на Балзак са „ Шагренова кожа ” 1831 година, Йожени Гранде 1833 година, „ Изгубени илюзии ” 1837-1843 година (в 3 тома), „ Братовчедката Бет ” 1846 година, „ Сезар и Бирто ” 1837 година, „ Величие и проваляне на куртизанките ” 1847 година

Докато следва креативните си проекти, Балзак натрупва огромни задължения, защото финансовите каузи не са една от мощните му страни.

Оноре е човек, обичащ живота и насладите му. Влечение към лукса има през целия си живот (прочут е със скъпите бастуни и ръкавици, които обичал да носи), а до 1843 година е забъркан в доста афери с разнообразни дами.

Балзак има дълга връзка с графиня Евелина Ханска (украинска аристократка).През 1844 година те подписват брак, само че скоро след сватбата писателят умира.

Представяме ви няколко негови цитата и се надяваме те да ви вдъхновят.

Никой не става другар на жена, в случай че може да стане неин ухажор.

Жена, която се смее над своя мъж, не може повече да го обича.

Съществува загадка връзка сред всички дами, както сред всички свещеници от една вяра. Те се ненавиждат, само че се защищават.

Законите са паяжини, през които минават огромните мухи и в които остават дребните.

Бъдещето на нацията е в ръцете на майките.

Нещастието е добър преподавател, само че неговите уроци са жестоки.

Човек може да обича и да не е благополучен, може да е благополучен без да обича, само че да обича и да бъде благополучен – това би било същинско знамение.

Когато дамите обичат, те ни простят всичко даже и минусите. Когато не ни обичат, те не простят нищо – даже достолепията ни.

Силата е самообладание и време.

Този, който търси милиони, доста рядко ги намира, само че по тази причина пък този, който не ги търси – не ги намира в никакъв случай.

Славата е отрова, потребна единствено в дребни дози.

Никога не правете услуги за които не ви молят.

В Париж младежите вършат кариера благодарение на дамите, а дамите – благодарение на старци.

Интригата е по-силна от гения – тя може от нищо да направи нещо.

Рискуваме да сгрешим доста, в случай че съдим за индивида по неговите съчинения – хартията търпи всичко.

Нищо не ни свързва по този начин, както нашите пороци.

Обстоятелствата се трансформират, правилата в никакъв случай.

Да се съмняваш в Бог, значи да вярваш в него.

Зад всяко огромно благосъстояние се крие закононарушение.

Каквото и да правиш, би трябвало да го правиш добре, даже то да е безумство!

Когато задачата не е ясна, пътят е неправилен.

Любовта прости или всичко, или нищо.

Любовта е единствената пристрастеност не признаваща нито минало, нито бъдеще.

 

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР