Великият Джанлуиджи Буфон официално се отказа от футбола. Той стори

...
Великият Джанлуиджи Буфон официално се отказа от футбола. Той стори
Коментари Харесай

Един от най-великите слиза от голямата сцена

Великият Джанлуиджи Буфон публично се отхвърли от футбола. Той стори това на 45 години. Един от най-големите вратари разгласи своето решение в обществените си мрежи, откакто се контракти с Парма да приключи своя контракт, който изтичаше през юни 2024 година.

Той завършва своята славна кариера след рекордните 1151 мача сред клубния футбол и националния тим на Италия. Точно 975 са от тях за Парма, Ювентус и Пари Сен Жермен, а 176 има и за " Скуадра адзура ".

“Това е всичко, другари!

Дадохте ми всичко.

Дадох ви всичко.

Спечелихме дружно ", бе кратно известие на Буфон в неговите персонални профили.



Световният първенец от 2006 година с Италия игра през последните два сезона в родния му Парма, само че по този начин и не съумя да помогне на " дуковете " да се завърнат в Серия " А ".

Роденият на 28 януари 1978 година Буфон дебютира едвам на 17 година в Серия “А ” с екипа на Парма, като прави това против най-силния отбор през този интервал в света - Милан, запазвайки вратата си бе гол след четири невероятни спасявания и незабавно светът стартира да приказва за него.

Интересното е, че точно именитият българин Христо Стоичков, който води в този интервал офанзивата на “пармалатите ”, стимулира младежа преди срещата против страховитата офанзива на “роносерите ”, която е водена от други двама носители на “Златната топка ” - Роберто Баджо и Джордж Уеа.

През сезон 1996/97 година стана корав титуляр в състава на Парма, в който играе до 2001 година. През този интервал получава прозвището ”Супермен ” поради страхотните си спасявания, печелейки и три трофея през 1999 година - Купата на УЕФА, Купата на Италия и Суперкупата на Италия.



През 2001 година Буфон става най-скъпата покупка в историята на Ювентус, като държа този връх до 2016 година, когато “бианконерите ” привлякоха Гонсало Игуаин от Наполи за 90 милиона евро. Освен това е най-скъпият вратар на планетата до 2018 година, когато Алисон Бекер бе закупен от Ливърпул за 75 млн. евро и Кепа Арисабалага от Челси за 80 милиона евро.

Периодът на Буфон в Торино през идващите 17 години е повече от впечатляваш, като той става същинска легенда на Старата госпожа, откакто е разгласен за най-хубавия на своя пост в света и взема решение да остане в Ювентус в Серия “Б ” през сезон 2006/2007 година, когато негов съотборник е Валери Божинов.

За този интервал той печели девет трофеи в Серия “А ”, като в действителност Юве победи 11 пъти, само че купите през 2004/2005 година и 2005/2006 година са отнети от Италианската футболна федерация заради абсурда “Калчополи ”. Едната купа е дадена на Интер, а другата е анулирана и няма първенец в калчото.



Буфон има през първия си престой с екипа на Юве още четири Купи на Италия и пет Суперкупи на Италия, като и купата в Серия “Б ”. Най-голямото отчаяние на вратарят е, че загуби три финала в Шампионската лига - 2003 година от Милан (2:3) с дузпи, както и от Барселона(1:3) пред 2015 година и от Реал Мадрид (1:4) през 2017 година.



С напредването на възрастта губи титулярното си място в Юве и взема решение да премине в Пари Сен Жермен през сезон 2018/2019 година, с който печели купата в Лига 1 и Суперкупата на Франция.

Само сезон по-късно се завръща на “Ювентус Стейдиъм ”, с цел да стане съотборник с Кристиано Роналдо, като за две години играе едвам 29 мача във всички шампионати, печели купата на Италия, която публично е негова десета, което е връх за футболист в Италия, а също по този начин своята шеста Купа на Италия и седма Суперкупа на Италия, като и в трите шампионата е безспорен рекордьор на Апенините.

Последните два сезона Буфон се завърна в родния му отбор Парма, с който игра в Серия “Б ”, само че тази година загуби плейофа за влизане в елита от Каляри. Въпреки сериозната си възраст Буфон получи оферта на стойност 30 милиона евро преди две седмици, с цел да продължи кариерата в Суадитска Арабия, само че след дълго мислене легендата реши, че е време да се отдаде на фамилията си.



Джиджи Буфон, който близо три десетилетия е знак на италианския футбол, реализира най-големите си триумфи точно със “Скуадра адзура ”. Той стана международен първенец 2006 година в Германия, като позволи единствено две попадения във вратата си - автогол на Дзакардо и дузпа на Зидан. Освен това има бронзов орден от Евро 2012 година, когато “адзурите ” отстъпиха от Испания с 0:4, а също по този начин и бронзов орден от Купата на Конфедерациите през 2013 година.

Вратарят е рекордьор по присъединяване с националната фланелка на Италия - 176 мача (б.а. - с 40 повече от Паоло Канаваро и 50 от Паоло Малдини, които са негови подгласници), в които е позволил 146 гола,има пет международни шампионати зад тила си и четири европейски шампионати. Той е европейски първенец с младежкия народен тим на Италия от 1996 година, като има общо 11 мача за втория отбор на " адзурите " и още 13 във всички младежки гарнитури на неговата страна.

Рекордите на Буфон:

Той е играчът с най-вече мачове в Серия “А ” - 657

Той е вратарят с най-дълга серия без гол в калчото 974 минути

Той е вратарят с най-дълга серия от следващи мачове без опуснат гол в Серия “А ” - 10

Той е вратарят с най-вече “сухи мрежи ” в ерата на трите точки в Серия “А ”.

Той е италианският футболист с най-вече мачове на клубно равнище - 975

Той е футболистът с най-вече трофеи на Италия - 10

Той е футболистът с най-вече Купи на Италия - 6, делейки върха с Роберто Манчини

Той е футболистът с най-вече Суперкупи на Италия - 7

Той е един от шестимата футболисти в историята, които са взели участие на пет международни шампионати - Антонио Карбахал, Рафаел Маркес, Лоар Матеус, Лионел Меси и Кристиано Роналдо, - 1998 без да запише минути, 2002, 2006, 2010, 2014 година,

Той е най-възрастният вратар спасявал дузпа в Серия ”А ”. Той е футболистът с най-вече мачове за състезание с екипа на Ювентус - 526

Той е футболистът с най-вече мачове с екипа на Ювентус в Серия “А ” - 489

Той е футболистът с най-вече минути в историята на Серия “А ” с екипа на Ювентус

Той е играчът с най-вече мачове в Шампионската лига с екипа на Юве - 117

Той е играчът с най-вече играни минути във всички шампионати в историята на Ювентус

Той е играчът с най-вече трофей в историята на Ювентус - 23

Той е играчът с най-вече мачове за Италия - 176

Той е играчът с най-вече мачове с капитанската лента на Италия - 80.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР