Великите романи са вдъхновявали немалко творци от други области на

...
Великите романи са вдъхновявали немалко творци от други области на
Коментари Харесай

5 литературни класики, превърнали се в балети


Великите романи са вдъхновявали значително създатели от други области на изкуството. Свикнали сме да гледаме филмовите версии на обичаните си книги, само че в последните години стана много известно да се слагат балети по типичен романи, които всички познаваме. По този метод по едно и също време се дава нов живот на творбите, само че и нов прочит на езика на танца. Ето петте книжни класики, които се качиха на палци, с цел да заживеят нов живот на балетната сцена.

Анна Каренина



Този обичан от всички разказ е може би най-поставяният на международните подиуми, а и на българска. През 2022 година Софийска опера сложи романа на Толстой по музика на Чайковски, като режисьор и хореограф беше Лео Муич. Роденият в Белград, Сърбия, хореограф и балетен възпитател има богата постановъчна биография за гърба си, като е работил и по други литературни творби: „ Семейство Глембаеви “ по романа на Мирослав Крлежа, „ Гордост и предубеждения “ по едноименния разказ на Джейн Остин. а през 2023 година основава „ Хамлет “ от Шекспир по музика на Чайковски още веднъж за Хърватския народен балет. Софийската аудитория беше мощно впечатлена от тази версия на “Анна Каренина ”, а балетът на Софийска опера беше безусловно изстрелян няколко равнища по-високо с постановката.

Орландо



Едноименния разказ на Вирджиния Улф е удивително подложен на сцена от Уейн Макгрегър в Кралската опера в Лондон. Награденият балетен триптих е по истинска музика от Макс Рихтер. В основните функции са Наталия Осипова и Едуард Уотсън - едни от най-хубавите солисти на балета. Писането на Вирджиния Улф изобразява една засилена, изумителна и покъртителна действителност, която намира метод да се изрази и посредством танца. Всяко от трите дейности на “Woolf Works ” преразказва  един от забележителните романи на Улф: “Г-жа Далауей ”, “Орландо ” и “Вълните ” – само че тези музи също са вплетени с детайли от нейните писма, есета и дневници. “Woolf Works ” показва сърцето на един артистичен живот, блян към разкриване на по-свободен, неповторим съвременен натурализъм, и оживява света на Улф.

Онегин



Холандският народен балет сложи безконечната любовна покруса " Онегин ". Балетът, основан на едноименния разказ в стихове на Александър Пушкин от 1833 година, се развива в Русия през 1820 година Аристократът Онегин отхвърля младата, влюбена Татяна и флиртува със сестра й Олга, макар че тя към този момент е сгодена за неговият другар Ленски. Това води до дуел сред Онегин и Ленски, като последният заплаща с живота си. На бал години по-късно Онегин се сблъсква с Татяна, която към този момент е омъжена, и се влюбва в нея. Той я моли за амнистия, само че Татяна го отхвърля. И двамата са обречени да водят трагичен живот. Балетът е красиво подложен, включвайки достоверни за времето на романа костюми, които допълват естетиката на творбата.

Франкенщайн



“Франкенщайн ” на Лиъм Скарлет, който е и първият му пълнометражен балет за основната сцена на Кралската опера, е акомодация на класическия готически разказ на Мери Шели. Партитурата, композирана за балета от Лоуел Либерман, добавя трагичното деяние, до момента в който смразяващи дизайни на Джон Макфарлейн вдъхват реалистично чувство за протичащото се на сцената. Главните функции са поверени на Риоичи Хирано, Сара Ламб и Тристан Дайър. Хореографията на Скарлет е извънредно експресивна и трагична, изключително сцената с мрачния валс на сватбата и неизбежният драматичен край.

Алиса в страната на чудесата



“Приключенията на Алиса в страната на чудесата ” на Кристофър Уилдън дойде на сцената на Кралския балет в Лондон още през 2011 година с изблик на цветове, театрална магия и изобретателна хореография. Това беше първата нова пълнометражна творба на Кралския балет от 1995 година и беше посрещната с екстаз от публиката. Музиката на Джоби Талбот съчетава модерни звукови светове с мелодии, които припомнят за балетни партитури от 19 век. Въображаемите декори и костюми на Боб Кроули се основават на куклен спектакъл, светлинни прожекции и маски, с цел да създадат Страната на чудесата отлично действителна.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР