Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този

...
Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този
Коментари Харесай

На Велики четвъртък се боядисват яйцата

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се напомня Тайната вечеря на Божия наследник с апостолите, на която Исус Христос дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания. Пророкува гибелта си на кръста и показва, че един от тях ще го съобщи на фарисеите, с цел да бъде съден, малтретиран и разпнат.

След вечерята Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден.

Вечерта на Велики четвъртък се отслужва Последованието на 12-те евангелия.

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския рид и умива нозете на апостолите в символ на примирение и обич към тях.

Църквата напомня и за съда на Пилат Понтийски над Исус, неговата гибел и заравяне. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР