Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и

...
Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и
Коментари Харесай

Започва Великденският пост, ето кои храни изключваме от меню...

Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и не всеки съумява да си наложи волята да ги изкара до дъно. Но изгодата от тях е голяма, защото пречистват освен тялото, само че и душата за срещата със Светлото Христово Възкресение.

Великденските пости тази година стартират на 15 март и завършват на 2 май, когато е Великден, продължителността им е 7 седмици и са разграничени на два стадия. Първият е Светата Четиридесетница и продължава 40 дни. Той е знак на поста на Спасителя в пустинята. Вторият стадий е прочут като Страстната седмица и е с дълготрайност 7 дни, като символизира последните дни от земния живот на Спасителя.

Празникът Месни заговезни слага отчасти началото на строгия пост. Той постоянно се пада в неделя. Тази година беше на 7 март. От идващия ден, 8 март, трябваше да се изключи месото от менюто. Вчера, на Сирни заговезни, беше последният ден, в който се употребяват яйца и млечни артикули.

От през днешния ден стартира същинският пост. Той допуска изключване от менюто на всички артикули с скотски генезис. Консумира се единствено растителна храна. Разрешена е и растителната лой. Мидите, охлювите, октоподите и други безгръбначни се смятат за постна храна и са позволени за консумация по време на Великденския пост. Дните, в които се пази непоколебим пост, са понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, както и първите пет дни от седмицата, в която стартира Великденският пост. Консумацията на вино е позволена в умерени количества единствено в събота и неделя. Тя е неразрешена през първата седмица от поста и през Страстната седмица. Най-строг е постът на Разпети петък, когато не се яде и не се употребява безусловно нищо.



Храните, позволени по време на пост

- безусловно всички плодове и зеленчуци - включете ги в менюто си съгласно вашите вкусови предпочитания;

- вегански млечни артикули - в магазините за био и профилирани храни може да откриете многообразие от сирене от соя, разнообразни растителни млека и др.;

- артикули от соя - може да включите даже соеви колбаси;

- самун - всевъзможни типове без тези, които са със наличие на яйца и мляко (следете деликатно съставките, разказани на етикета);

- макаронени произведения - без наличие на скотски продукти;

- сладки тестени произведения, които не съдържат мляко и яйца;

- фасул, ориз, грах, леща, жито, нахут;

- всевъзможни ядки;

- риба - само в позволените дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР