Великден е време за празнуване, семейни събирания и, разбира се,

...
Великден е време за празнуване, семейни събирания и, разбира се,
Коментари Харесай

От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят

Великден е време за празнуване, фамилни събирания и, несъмнено, обичайното боядисване на яйца. Един от най-важните аспекти на приготвянето за този празник е да гарантирате, че вашите яйца са идеално сварени - нито прекомерно твърди, нито прекомерно меки, и без никакви пукнатини или счупвания. В тази публикация ще ви предоставим подробна информация за това по какъв начин да варите яйца за Великден, в това число точното време за варене на рохки яйца, твърдо сварени яйца и яйца с тиквички, както и препоръки за реализиране на съвършени яйца всякога.

Съвети за попречване на напукване или строшаване на яйца по време на готвене

Започнете със стайна температура: Оставете яйцата да доближат стайна температура преди да започнете да ги варите. Това оказва помощ да се предотврати ненадейно температурно намаляване навътре в яйцето, което може да докара до напукване на черупката.

Използвайте тенджера с похлупак: Покриването на тенджерата, в която варите яйцата, спомага за поддържането на равномерна температура на водата и понижава риска от напукване заради температурни разлики.

Поддържайте водата на сдържан огън: Варете яйцата на слаб до междинен пламък, с цел да избегнете мощни температурни съмнения, които могат да причинят напукване.

Не претъпквайте тенджерата: Уверете се, че тенджерата, която употребявате, е задоволително огромна, с цел да побере всички яйца комфортно, без да са прекомерно компактно опаковани. Това разрешава отмерено систематизиране на топлината и понижава вероятността от напукване.

Добавете щипка сол: Добавянето на дребна щипка сол към водата може да помогне за попречване на напукване, защото солта леко покачва точката на шупване на водата и основава предпазен пласт към яйцето.

Време за варене на разнообразни типове яйца

Сега, откакто сте подготвили водата си за варене, дано обсъдим точното време за варене на разнообразни типове яйца въз основа на мечтаната от вас текстура:

Рохки яйца: За рохки яйца, които към момента имат ядро ​​и течна жълтка, варете яйцата за 2-6 минути. Яйцата би трябвало да бъдат деликатно охладени под студена вода незабавно след отстраняването им от котлона, с цел да спрете процеса на готвене и да постигнете мечтаната консистенция.

Твърдо сварени яйца: За твърдо сварени яйца, които имат изцяло сварено белтък и леко сварена жълтък, варете яйцата за 8-10 минути. Отново, неотложно охладете яйцата под студена вода, с цел да спрете процеса на готвене и да постигнете мечтаната текстура.

Боядисване на вашите съвършено сварени яйца

След като яйцата ви са вярно сварени и охладени, можете да преминете към занимателната част – боядисването! Има доста способи за боядисване на яйца, от обичайни техники благодарение на бои на прахуляк и оцет до по-съвременни способи като потребление на хранителна багра и силиконови форми. Независимо от метода, който изберете, уверете се, че вашите яйца са изцяло сухи и чисти, преди да започнете да рисувате.

Червен лук
Червеният лук е известен избор за боядисване на великденски яйца заради яркочервения си цвят. За да постигнете този резултат, ще ви би трябвало обелени скилидки червен лук. Поставете яйцата в тенджера и ги покрийте изцяло с вода. Добавете обелените пера червен лук във водата и оставете сместа да заври. След като заври, намалете котлона и оставете яйцата да къкри към 15 минути. След като изтече времето, извадете яйцата от тенджерата и ги оставете да изстинат. Резултатът ще бъде красиво наситено алено яйце.

Коприва
Копривата е различен натурален оцветител, който може да се употребява за боядисване на яйца. Съберете пресни листа от коприва и ги изплакнете усърдно под студена вода. Смесете листата с вода в тенджера и оставете сместа да заври. След като заври, прибавете яйцата и ги оставете да къкри към 15 минути. Цветът, получен от копривата, варира от неясно до тъмнозелено, според от концентрацията на листата. След процеса на боядисване можете в допълнение да наблегнете зеления цвят, като употребявате разтвор от вода и сода за самун, с цел да създадете светлозелена глазура върху яйцето.

Цветя
Използването на цветя за боядисване на яйца прибавя нотка грациозност и хубост към вашата великденска маса. За да извършите това, ще ви трябват свежи цветя, които към момента не са цъфнали, като лалета, зюмбюли или люляци. Отрежете стъблата на цветята и ги поставете в тенджера. Добавете задоволително вода, с цел да покриете изцяло цветята, и ги оставете да заврят. След като заври, прибавете яйцата и ги оставете да къкри към 15 минути. Цветът, реализиран посредством потребление на цветя, зависи от типа на употребяваното цвете и неговата централизация. Можете също по този начин да употребявате венчелистчетата на цветята, с цел да създадете неповторим флорален модел върху яйцата, като ги разтриете върху яйцата, до момента в който са още топли.

Ориз
Боя с ориз: В плик сложете ориз и желяния цвят багра, поставете яйцето, горещо и оставете шарките да се образуват.

Свещ

Рисуване с восък: Използвайки свещ или восъчна химикалка, нарисувайте модели върху яйцето, преди да го потопите в багра. Восъкът ще попречи на боята да се всмуква в черупката, създавайки контрастни дизайни

Други естествени оцветители
Има няколко други естествени оцветители, които можете да употребявате за боядисване на яйца, в това число:

Куркума за жълто
Кафе за кафяво
Спанак за зелено
Червени боровинки за розово
Лилав картоф за лилаво

Ето няколко съвета, които да ви оказват помощ да създадете красиви, цветни яйца за Великден:

Тествайте своя способ на боядисване: Преди да започнете да боядисвате всичките си яйца, направете пробно бяло яйце, с цел да сте сигурни, че сте удовлетворени от резултатите.

Използвайте памучни тампони за шарки: За основаване на неповторими дизайни върху вашите яйца използвайте памучни тампони, с цел да нанесете съсредоточени цветове и да създадете забавни шарки.

Експериментирайте с естествени багрила: Ако предпочитате естествени други възможности на обичайните бои, пробвайте да употребявате съставки като алено зеле за синьо, куркума за жълто и спирулина за зелено.

Оставете яйцата да изсъхнат изцяло: След боядисване оставете яйцата да изсъхнат изцяло на въздух, преди да ги поставите в ледник. Това ще помогне да се предотврати размазването на цветовете при боравене.
Заключение

Следвайки тези препоръки и техники, вие ще бъдете добре готови да създадете съвършените яйца за Великден. С подобаваща подготовка, верните способи за готвене и малко творчество ще имате красиво боядисани яйца, които са идеални за празнично накичване и трапезни удоволствия. Приятно боядисване на яйца и щастливи празници!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР