Великден е един от най-светлите християнски празници, който е повод

...
Великден е един от най-светлите християнски празници, който е повод
Коментари Харесай

Освен яйца и козунак: Какво да сложим на великденската трапе...

Великден е един от най-светлите християнски празници, който е мотив да се съберем със фамилията си и най-близките си хора. Традициите за празника са свързани с това да боядисаме яйца и да създадем козунак, само че ето какво друго би трябвало да участва на празничната софра.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се върви на посетители на родственици и фамилията чества с уместно похапване. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца наложително участват, тъй като алените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове. Те най-често се подготвят в съботата преди огромния празник. Формата им е друга – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни знаци, стафиди, великденски яйца.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с обстоятелството, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все отново е допустимо да има и свинско или заешко.

Зелените салати са доста желани в композиция с агнешкото.

За десерт се вършат сладки с разнообразни форми и цветни украшения, както и разнообразни сладкиши.

Украсата също играе значима роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, само че се погрижете да има и свежа и кокетна декорация.

Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са знак на дома и фамилията.

Красиво ще се получи, в случай че извършите комбиниране от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клончета. Можете да сложите и единствено букет от пролетни цветя, символизиращи възраждането на природата, написа Edna.bg.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР