Великата актриса и певица почина след 30-годишна битка с рака

...
Великата актриса и певица почина след 30-годишна битка с рака
Коментари Харесай

Заради акцента на Оливия Нютън-Джон, се наложило да преправят Брилянтин

Великата актриса и певица умря след 30-годишна борба с рака на гърдата
Великата актриса и певица Оливия Нютън-Джон умря на 73 години в имението си в Калифорния. И хвърли в тъга милиони, израснали с невероятния музикален филм “Брилянтин ”.

30 години тя се бори с рак на гърдата. Нейната първа диагноза бе от 1992 година Това обаче не я спря. Направи фондация за борба с заболяването и разработки на основата на билки. Три пъти получи тази диагноза, като последната бе съдбовна.

Всъщност “Брилянтин ” е особено преправен поради нея. Защото е с прекомерно мощен австралийски акцент. Филмът е изработен по бродуейския мюзикъл със същото име. Така вместо американката Санди Думбровски се появява австралийката Санди Олсон, която е на отмора в Съединени американски щати и по-късно се мести да живее там със фамилията си. И за всички до през днешния ден нейното най-голямо достижение не са песните с Джон Траволта, които чупят върхове в класациите, а по какъв начин една 28-годишна жена играе толкоз съвършено гимназистка.
Оливия е родена на 26 септември 1948 година Нейният татко е уелсецът Бринли Нютън-Джон. Той е част от специфичния отряд “Енигма ” на Ми6, разшифровал немските кодове по време на Втората международна война и заловил Рудолф Хес след нейния край. Нейната майка Хелън Ирен е щерка на нобеловия лауреат за физика Макс Борн, който бяга от нацистите във Англия

Оливия е най-малката от три деца. Нейният брат Хю е доктор, а сестра Рона бе омъжена за артиста от “Брилянтин ” Джеф Конауей. Когато е на 6, фамилията се мести в Мелбърн, където бащата стартира да преподава немски в локалния университет.

Започва да пее в момическа група, когато е на 14. Постепенно нейният гений пробива, стартира да взе участие и в телевизионни излъчвания. Нейният първи албум If not for you излиза през 1971 година, като главната ария е написана от Боб Дилън, като е кавър на такава на Джордж Харисън от “Бийтълс ”

През 1974 година съставлява Англия на Евровизия и приключва на 4-о място, а АББА са първи.
През кариерата си тя печели премията “Грами ” четири пъти. Има пет шлагера №1 и още 10 в първата десетка на класацията Billboard Hot 100. Два от нейните албуми You Love Me, Let Me Know (1974) и Have You Never Been Mellow (1975) са в Billboard 200. 11 нейни сингъла (включително два платинени) и 14 от нейните албуми (включително два платинени и два двойноплатинени) са сертифицирани като златни от Асоциацията на записващата промишленост на Америка (RIAA). С над 100 милиона продадени плочи е на челните места от втората половина на XX век до през днешния ден.

Но върхът на кариерата е “Брилянтин ”. Във кино лентата в дует с Джон Траволта излизат безконечните шлагери You`re the One That I Want, който и до през днешния ден е измежду най-продаваните сингъли и Summer Nights. Нейните соло записи включват спечелилата “Грами ” - I Honestly Love You (1974) и Physical (1981), която пък стана ария №1 на 80-те години на предишния век в Billboard`s Top Hot 100. Другите солови шлагери включват If Not for You (1971), Let Me Be There (1973), If You Love Me (Let Me Know) (1974), Have You Never Been Mellow (1975), Sam (1977), Hopelessly Devoted to You (също от “Брилянтин ”), A Little More Love (1978) и двата шлагера от кино лентата “Ксанаду ” Magic и Xanadu, записани с “Електрик Лайт Оркестра ”.

През 1968 година тя бе сгодена, само че по този начин и не се омъжва за Брус Уелч, създател на нейния шлагер Please Mr. Please. Когато го зарязва, той пробва самоубийство.
Докато е на почивка на Ривиерата през 1973 година, се среща с английския предприемач Ли Креймър, който става нейно гадже и управител. Двамата остават дружно до 1979 година Според слуховете една от аргументите е нейната връзка с Джон Траволта.

Омъжва се за приятеля си Мат Латанци през 1984 г. Двама се срещат по време на фотосите на “Ксанаду ”. Дъщеря им Клоуи Роуз се ражда през януари 1986 година, а през 1995 година се развеждат, само че остават другари. Следва романсът с оператора Патрик Макдермът. Двамата се събират и разделят цели 9 години. Макдермът изчезва в Мексиканския залив през 2005 година и е разгласен за мъртъв. Частен детектив обаче счита, че той е жив и си е в Мексико, с цел да се скрие от задълженията си.

Вторият брак на Оливия е с Джон Истърлинг, създател и президент на Amazon Herb Company. Двамата се вричат по античен обред на инките на 21 юни 2008 година и вършат публична гала на остров Юпитер във Флорида 9 дни по-късно.

За последно се появи пред аудитория преди 2 години, когато пя в акцията за жертвите на пожарите в Австралия.

Кралица Елизабет II първо я направи Officer of the Order of the British Empire (OBE) през 1979 година След което получава и рицарското звание Дама, което подхожда на мъжкото Сър. Нейната звезда се намира на бул. “Холивуд ” №6926 от 5 август 1981 година

Нейната гибел хвърли в мъка целия музикален свят. Най-красивото прощаване бе това на другата звезда на “Брилянтин ” Джон Траволта. “Твоето въздействие върху живота ни бе необикновено. Обичам те толкоз доста. Ще те изпратим в последния път и още веднъж ще бъдем дружно. Твой от момента, в който те видях, и вечно! Твой Дани, твой Джон! ”, написа той в инстаграм. Дани Зуко бе неговата роля в “Брилянтин ”.

“Не знам дали познавам по-добър човек. Тя бе въплъщение на лятото. Нейната топлота и хубост ни заливаха. Ще ми липсва доста ”, съобщи актрисата Стокхарт Чанинг, която играе Рицо в “Брилянтин ”.

“Перфектната лейди, с необикновен хъс и австралийска магия. Нейните впити панталони ме въодушевиха за ерата “Мислиш ли, че съм секси ”, добави великият артист Род Стюарт.

“Нейната позитивност бе заразителна. Ще ни липсваш, Оливия. Наздраве за щастливите моменти ”, написа Опра Уинфри.

“Тя в никакъв случай не се промени. Тя си остана такава, каквато си я показват. Беше красива, топла, откровена ”, сподели по Би Би Си режисьорът на кино лентата Рандал Клейзър.

“Тя беше чиста и сладка. Ние я наричахме Мис Гуди Ту Шус. Защото зад тази фасада на непорочност
стоеше една страшна мадама, готова да изскочи ”, изясни Диди Кон, която игра Френчи в “Брилянтин ”, пред Би Би Си.

Кайли Миноуг я назова ентусиазъм, а Дион Уоруик “една от най-прекрасните хора, с които съм правила запис ”. Роклегендата Джон Фарнъм, с който тя записа последния в живота си албум, написа “зад тази невероятна усмивка бе един популярен боец ”.

Сър Елтън Джон разгласи, че си е отишла една ера в музиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР