Ведомости, Комерсант и РБК - трите водещи издания на Русия

...
Ведомости, Комерсант и РБК - трите водещи издания на Русия
Коментари Харесай

За пръв път водещите бизнес издания на Русия защитиха журналист с еднакви страници

Ведомости ", " Комерсант " и РБК - трите водещи издания на Русия за бизнес вести, се включиха през днешния ден в невиждана акция в отбрана на проверяващ публицист, чието арестуване и обвинение в опит за произвеждане на опиати провокира вълна от митинги и неоправдателни реакции в страната и чужбина.

Първите страници на трите вестника в понеделник са идентични и на тях се афишират с големи букви " Аз/Ние сме Иван Голунов " и популяризират общ текст, в който във връзка задържането на известния проверяващ публицист " се споделя:

" Не считаме за безапелационни показаните от следствието доказателства за виновността на Иван Голунов, а събитията към задържането му провокират огромно подозрение в това, че при провеждането на следствените дейности е нарушено законодателството.

Не изключваме задържането и последващият арест на Голунов да са свързани с професионалната му активност.

Изискваме подробна инспекция на дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, причастни към задържането на Иван голунов, за това дали те подхождат на закона и настояваме данните от тази инспекция да бъдат предоставени на средствата за всеобща информация.

Очакваме от органите на реда безукорно използване на закона и пожелаваме оптималната бистрота при осъществяване на следствието, като деликатно ще следим неговия ход и призоваваме към това да се включат съответните публични организации "

Голунов бе арестуван късно в четвъртък и органите на реда разпространиха изказвания за открити в жилището му опиати и съответните фотоси, като се оказа, че единствено една е от този апартамент и на нея няма дрога. В събота и неделя журналистът бе прегледан в болница, където бе открито, че има контузии най-вероятно от използването на мощ при задържането му, а по-късно съдът в Москва го пусна под домакински арест до 7 август. Ако бъде приет за отговорен, той е застрашен от затвор сред 10 и 20 години.

В понеделник правозащитната група " Агора ", която го пази, заяви, че експертите на Министерство на вътрешните работи не са разкрили нарковещества при контролните натривки от дланите и пробите от ноктите на Голунов. Главната прокуратура заяви, че е подготвена да прегледа жалбите за вероятни нарушавания при ареста му, а московското Министерство на вътрешните работи съобщи делото на основното следствено ръководство на министерството.

Голунов твърди през цялото време, че опиатите са подхвърлени при задържането му от органите на реда и че той е преследван болести следствието му на чиновници от спецслужбите ФСБ със столичния пазар за погребални услуги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР