Веднъж при Руми дошла една жена, която живеела в съседство

...
Веднъж при Руми дошла една жена, която живеела в съседство
Коментари Харесай

Притча за мъдрия съвет или как да „накараме” детето да ни слуша

Веднъж при Руми пристигнала една жена, която живеела в съседство и довела със себе си своя дребен наследник.

- Не знам какво да върша, Руми – споделила тя. – Опитах всички начини към този момент, само че детето не ме слуша. То продължава да яде прекомерно доста захар! Моля Ви, кажете му, че това не е хубаво. Той ще Ви послуша, тъй като изпитва мощно почитание към Вас.

Руми погледнал детето, видял доверието, което се четяло в очите му и споделил:

- Елате след три седмици.

Жената изпаднала в цялостно неразбиране. Та това е толкоз просто нещо! Защо този образован човек не сподели на сина и, че просто не би трябвало да яде захар!

Неразбираемо... Толкова доста хора от далечни страни идвали при Руми и той незабавно им помагал да решат доста по-сериозни проблеми. Но какво да се прави – тя още веднъж чинно пристигнала при него след три седмици. Руми още веднъж погледнал към детето и споделил:

- Елате отново след три седмици.

Тук дамата към този момент не се стърпяла и се осмелила да попита какво става. Но Руми единствено повторил думите си. Когато пристигнали при мъдреца за трети път, Руми споделил на момчето:

- Синко, послушай моя съвет. Не яж доста захар! Това е нездравословно за здравето.

- Щом Вие ме съветвате – дало отговор момчето, - аз повече няма да хапвам доста захар.

Майката помолила детето да я изчака на улицата. А когато то излязло, тя попитала Руми за какво той не дал съвета още при първата им среща - та да изречеш тези няколко думи е толкоз просто! И тогава Руми си признал, че самият той постоянно е обичал да яде захар и преди да даде своя съвет, се наложило самичък да се избави от тази уязвимост. Първо решил, че три седмици ще му стигнат за това, само че сбъркал...

За да има правото да каже на детето „ Синко, не яж доста захар. Това е нездравословно за здравето ”, мъдрецът шест седмици се е борил със самия себе си и със своята уязвимост към сладкото.

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Инфо: www.nashideti.site

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР